logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tesla vs. Alphard. Który głośnik wybrać? W jaką obudowę wsadzić?

gadulas 03 Gru 2004 20:23 1783 6
  • #1 1034144
    gadulas
    Poziom 11  
    Witam;
    Jako iz po roku zdecydowalem sie pozbyc tonsila gdn20/60/36 mam kilka pytan:
    Otóz który głosnik lepiej wybrać i w jaka obudowe wsadzić. Zastanawiam sie nad alphardem LW800/1200 i Teslą 226-07/4. Rozwazam rowniez te glosniki w podwojonej liczbie jako iz w pokoju mam 4 kolumny to chcialbym je odciazyc. Drugie pytanie to rodzaj obudowy nie weim czy decydowac sie na bass-reflex czy pokusic sie o linie transmisyjną. Starego Tonsilka miałem wlasnie w linii transmisyjnej i musze przyznac ze jka byly 2 kolumny to dawal sobie rade. Licze na wasze doswiadczenie z ww. glłosnikami.
    P.S. Za mna bardizje przemawia Tesla.
    Pozdrawiam gadulas
  • #2 1034401
    kalasz20
    Poziom 26  
    Ocena: 66
    Witam
    Oczywiście Tesla. Spróbuj 226-07/4 umieścic w bass reflex lub tandem
    226-07/8 równolegle (może być potrzebna duża pojemność kolumny) albo isobaric. Tesle mają bardzo ładny zróżnicowany bas w przeciwieństwie do Alpharda. Pozdr.
  • #4 1034568
    Banasiewicz02
    Poziom 31  
    Ocena: 107
    Kolejne porównanie w stylu "maluch kontra mercedes" :) popieram też zdanie kolegi wojciech_pieniak na temat pojawienia się nowych wartych uwagi STXów bo podobno mają prawdziwe parametry i są nadzwyczajniej tanie :) nic tylko korzystać :D
  • #5 1035118
    gadulas
    Poziom 11  
    Dzieki z ainformacje.
    Wiem ze porownywałem 2 rózne modele :) Ale wolałem sie upewnic. Zastanawia mnie jeszcze ten stx czy jest on naprawde taki niezły ?? i ile litrow powinna miec obudowa bassreflex aby to cacko ładie chulalo a mzoe odrazu 2 wsadzic ?? - zasilany bylby tda7294:).

Pozdrawiam gadulas
  • #6 1039458
    Rapid130
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Wydaje mi się że ta Tesla sie nie bardzo nadaje do bass reflexu, raczej do obudowy zamknietej. Tak w ogóle to widze ze się troszke pospieszyłem z kupnem lw 800.Swoją drogą kupiłem ten głosnik za 35 zł a jeszcze 2 tygodnie temu chcieli za niego 45.Czemu tak staniał?Może własnie ze względu na ceny STX??

Pozdrawiam
  • #7 1053321
    _eddie_
    Poziom 33  
    Ocena: 107
    Krootko:Zadnych alfredooff :) - szkoda potem zawodu i nerwów.

Pozdrawiam:]

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru głośnika między modelem Tesla 226-07/4 a Alphard LW800/1200 oraz odpowiedniego typu obudowy. Tesla 226-07/4 jest polecana ze względu na lepsze zróżnicowanie basu i możliwość zastosowania w obudowach bass-reflex, tandem, isobaric lub zamkniętej. Alphard LW800/1200 jest odradzany, a jego cena spadła prawdopodobnie z powodu konkurencji ze strony nowych modeli STX, które są również rekomendowane jako atrakcyjne cenowo i o dobrych parametrach. Autor rozważa także użycie podwójnej liczby głośników w celu odciążenia kolumn i pyta o optymalną pojemność obudowy bass-reflex dla Tesli, zasilanej wzmacniaczem TDA7294. Ogólnie preferencje skłaniają się ku Tesli, a dyskusja podkreśla znaczenie doboru obudowy (bass-reflex vs. linia transmisyjna) w zależności od modelu i warunków akustycznych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA