Szukam głośnika basowego do tuby. Chciał bym piękny,soczysty bass. Prosze o konkretne nazwy głośników. Na głośnik moge przeznaczyć 150-250zl. proszę o pomoc !!!
Powiedz nam jeszcze, jakiej mocy to ma byc glosnik; rozumiem ze to bedzie bass reflex?? Ja bym proponowal Tonsila 20/80/2 Od poczatku ten glosnik mi sie podoba. Schodzi nisko i ma nie duze Qts wiec bass powinien byc dynamiczny i czysty. Raz sluchalem ten glosnik i podobalo mi sie. Tylko ze on jest na 8ohm.
P.S. Na dodatek jest w sumie nie taki drogi ok 170 pln w zaleznosci od sklepu
Zapewne chodzi ci o tzw. świnkę samochodową tak? bo tuba to na estradzie występuje i jest to duża skrzynia z rozszerzającym się wylotem właśnie w kształcie tuby(jak w starych gramofonach )
Ahaaa to diametralnie zmienia postać rzeczy kupuj tonsila GDN 30\80 i czekaj na eksmisje (o ile mieszkasz w bloku)a tak na poważnie to ten tonsil ma właśnie 8 Ω i ma masakryczny wykop :] napewno będziesz zadowolony (koszt tego głośniczka to 200zł około)
a ja bym polecil tesle arn 312 alub alpharda cw 1202c
koszt ponizej 200 zlotowek a efekt napewno zadowalajacy ...
napisz jeszcze jakim wzmacniaczem chcesz to zasilac to duzo pomoze...
Mam wzmacniacz 8Ω 2*50 W .
Dzieki wszystkim pozdrawiam !!!
Czekam jeszcze na propozycje od was !!
------------------------------------------------------------------
Mam zapytanie: czy 80W wystarczy do takiego wzmacniacza i będzie głośno grało???????
==========================================
2 posty scalono
j.
✨ Poszukiwany jest głośnik basowy do tuby o budżecie 150-250 zł, z mocą około 8 Ω, przeznaczony do użytku domowego, z mocnym i soczystym basem. Zalecane są głośniki Tonsil, szczególnie modele 20/80/2 oraz GDN 30/80, które charakteryzują się niskim zejściem basu, niskim Qts i dynamicznym, czystym dźwiękiem. Cena tych głośników wynosi około 170-200 zł. Alternatywnie polecane są modele Tesla ARN 312 oraz Alphard CW 1202C, również mieszczące się w budżecie i oferujące zadowalający efekt basowy. Wzmacniacz o impedancji 8 Ω i mocy 2x50 W jest planowany do zasilania głośnika, a pytanie dotyczy, czy moc 80 W będzie wystarczająca do uzyskania odpowiedniej głośności. Głośniki można kupić na stronie producenta Tonsil lub na platformie Allegro, jednak na Allegro istnieje ryzyko zakupu głośników niskiej jakości. Wygenerowane przez model językowy.