Magnetowid nie przyjmował kasety.
Jeśli już ją przyjął, nie wykonywał tych rozkazów, które mu zadano. Oprócz tego, bardzo słabo świecił wyświetlacz. Naprawę zacząłem od zasilacza. Jak zwykle w tym modelu trzeba było wymienić wylany elektrolit C5105 (47µF/100V). Poza tym, w zasilaczu nie znalazłem żadnej usterki, wszystkie napięcia były zgodne ze schematem. Jednak na nóżce 38 IC711 (M50957-125P) zamiast –30V było tylko –16V. Napięcie to, wytwarzane jest z napięcia –45V wychodzącego z zasilacza, na stabilizatorze złożonym z tranzystora Q5404 (2SA984K) i diody Zenera D5405 (MT233A). Opór bezpiecznikowy, przez który zasilany jest ten układ, miał przerwę, tranzystor Q5404 zwarcie kolektor-emiter a dioda D5404 była rozwarta. Wymieniłem uszkodzone elementy. Wyświetlacz miał już prawidłową jasność, ale kłopoty z przyjmowaniem kasety pozostały. Zdecydowałem się na wymianę gumowych pasków. O ile wymiana paska silnika nie przedstawia żadnych problemów, to wymiana paska silniczka sterującego przełącznikiem rodzaju pracy jest nieco kłopotliwa. Nie trzeba jednak demontować całego mechanizmu. Wystarczy odkręcić płytkę, na której zamontowany jest czujnik wilgotności i zdjąć plastikowy ślimak. Wtedy, choć utrudniony, jest dostęp do paska. Po wymianie pasków magnetowid działał już bez zarzutu. Jednak po odłączeniu od sieci, zegar od razu się resetował. Nie działał układ podtrzymania pamięci (powinien przechowywać dane do 40 minut). Przyczyną był wyschnięty kondensator C7110 (0.047/5.5 -/DL-ELECT/). Pozostało tylko oczyszczenie głowic i pozostałych części toru przebiegu taśmy oraz drobne regulacje.