logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

DVB-T a SAT - jakie kanały odbiera dekoder z wyjściem na satelitę?

karolxq 20 Paź 2011 22:07 17783 6
REKLAMA
  • #1 10047343
    karolxq
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Ja bym chciał się zapytać ludzi posiadających lub znających się na DVB-T : niekiedy dekoder na allegro ma wejście na antenę i satelitę. Przeczytałem gdzieś na allegro w opisie o odbiorze kanałów : wg. nich satelita umożliwia odbieranie kanały typu eskaTV, viva czy 4fun.tv... Czy to prawda? To się zasługuje talerzowi satelitarnemu?

Wyodrębniłem z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2114533.html .
    Na przyszłość proszę o czytanie tematów podwieszonych w działach na niebiesko :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1990612.html
    Przenoszę do innego działu. [SP5ANJ]
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10048817
    bogi
    Poziom 29  
    Ocena: 244
    Jeśli jest to tuner combo ( odbiera dvb-t i sat), pozostałe poza wejściem sat( ftyk typu F) może posiadać modulator (wysyłanie sygnału odebranego z sat na wejście antenowe tv z przelotką dla anteny tv naziemnej) ale nie odbiera tv naziemnej.

Tu masz wykaz programów nie kodowanych z sat Hotbird
    Link
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10049428
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 10062790
    karolxq
    Poziom 10  
    A czy jeśli podłącze tylko satelite bez zwykłej anteny do odbiornika telewizji naziemnej to kanały ze zwykłej antenty będą odbierać? (odbiór DVB-T odbywa się za pomocą zwykłej anteny/DVB-T takiej jak te klasyczne).
  • #5 10063255
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Jeżeli podłączysz tylko antenę satelitarna to będziesz odbierał tylko to co z satelity.
    Chyba że odbiornik posiada wbudowany tuner DVB-T.
  • REKLAMA
  • #6 10066733
    karolxq
    Poziom 10  
    do wypowiedzi UP

Sygnał z satelity by wchodził w odbiornik DVB-T który ma wejście antenowe oraz satelitarne. Typowe rozwiązanie to podłączenie zwykłej anteny, a ja się pytam o podłączenie jedynie kabla z sygnałem satelitarnym a nie antenowym (do DVB-T). Jaśniej?
  • Pomocny post
    #7 10066842
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Jeżeli odbiornik ma wejście satelitarne do wbudowanego dekodera DVB-S i podłączysz antenę sat to będziesz odbierał to co leci z satelity. Wówczas odbiornik nie będzie odbierał niczego innego, przynajmniej tak długo jak nie podłączysz anteny naziemnej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat dekoderów DVB-T z wejściem na satelitę, zwanych tunerami combo, które umożliwiają odbiór zarówno kanałów telewizyjnych z satelity, jak i z telewizji naziemnej. W Polsce wszystkie kanały DVB-T są niekodowane, podczas gdy na satelitach tylko niektóre. Aby odbierać kanały z satelity, konieczne jest posiadanie anteny satelitarnej (talerza) oraz anteny do telewizji naziemnej. Jeśli dekoder ma wbudowany tuner DVB-S, to po podłączeniu tylko anteny satelitarnej, użytkownik nie odbierze kanałów z telewizji naziemnej. W przypadku zakupu dekodera, ważne jest, aby sprawdzić jego zgodność z wymaganiami polskiego DVB-T.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA