logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Co powoduje cienkie zaszumione pasy na ekranie podczas odtwarzania kaset VHS?

maciej_kaz 04 Gru 2004 16:17 1101 6
REKLAMA
  • #1 1035868
    maciej_kaz
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam.

Co może być przyczyną pojawienia się na ekranie podczas oglądania kasety w magnetowidzie cienkich poziomych zaszumionych pasów. Podejrzewam, że to głowica ale pewności nie mam. Czekam na wszelkie opinie.

Pozdrawiam.
    Narka.
  • REKLAMA
  • #2 1035984
    Jan.dg
    Poziom 21  
    Ocena: 28
    dobrze podejrzewasz wyczysc glowice wizyjna i od ctl kasujaca tez aby ci znow nie brudzilo szmatka gladka i spirytusem zwyklym (tym co pijesz)
  • REKLAMA
  • #3 1036093
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Witka!
    Napisałeś "cienkich,poziomych".
    Zacznij od nośnika-tutaj taśma.
    W momencie kiedy takie efekty ujrzysz, zatrzymaj taśmę, wyjmij z napędu, otwórz kasęte i obejrzyj dokładnie taśmę, czy nie ma wzdłużnego długiego załamania, zarysowania itp.
    Sprawdź i odpowiedz.
    HeJ
  • REKLAMA
  • #4 1036190
    maciej_kaz
    Poziom 12  
    Witam.

Głowica była dokładnie wyczyszczona spiritusem. Paski pojawiają się na każdej kasecie, wiec brud i kaseta odpadają. Dodam, że jest to magnetowid dwugłowicowy, może to coś pomoże. Aha, fonia jest ok. bez drżenia i kołysania dźwięku. Ja ja nie mam pomysłow co więcej sprawdzić. Czy winą może być wzmacnacz wizyjny?

3-majcie sie. Nara.
  • #5 1036243
    JCK
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    1.Czy ktoś już w nim majstrował?
    Możliwe, że uszkodził się układ ścieżkowania, lub ktoś zaburzył jego pracę przez zmianę położenia głowicy audio/synchro, ewentualnie zmianę toru opasania bębna wizyjnego, lub też capstan jest zatarty i ma opory.
    To trzecie raczej wykluczam, bo piszesz, że dźwięk jest ok.
    Chociaż na ucho to może tak tylko się wydawać.
    HeJ
  • REKLAMA
  • #6 1036359
    maciej_kaz
    Poziom 12  
    Witam. To znowu ja.

Coś w nim już było grzebane. Jak sprawdzic czy głowica jest przestawiona? Ale wydaje mi się, że gdyby była przestawiona gówica synchro to obraz nie miał by także synchronizacji w pionie. A co do toru opasania to chyba jest ok.
    Czekam na sugestie.

Z góry dzięki.
  • #7 1036488
    ELEKTRON2
    Poziom 21  
    Ocena: 9
    częstą przyczyną tego zjawiska są łożyska w kapstanie gdzie talerz odchylony jest od halotronu (spróbuj go dosunąć ) , następnie żle ustawione prowadnice taśmy czyli prawa rolka widełek , sprubuj pokręcać góra dół , dalej to wymień elki w przedwzmacniaczu imp.CTL

Podsumowanie tematu

✨ Cienkie, poziome zaszumione pasy na ekranie podczas odtwarzania kaset VHS mogą być spowodowane kilkoma czynnikami. Najczęściej wskazuje się na zabrudzoną lub uszkodzoną głowicę wizyjną oraz głowicę kasującą, które należy dokładnie wyczyścić spirytusem. Jeśli paski pojawiają się na każdej kasecie, problem raczej nie leży w taśmie. Możliwe są również problemy mechaniczne, takie jak niewłaściwe ustawienie prowadnic taśmy, zużyte lub odchylone łożyska w kapstanie, co powoduje nieprawidłowy docisk taśmy do głowicy. Należy sprawdzić i ewentualnie wyregulować położenie talerza kapstanu względem halotronu oraz stan rolek prowadzących taśmę. Uszkodzenia lub nieprawidłowe ustawienie układu ścieżkowania, przestawienie głowicy synchro lub zmiany w torze opasania bębna wizyjnego również mogą powodować zakłócenia obrazu, choć przy przestawieniu głowicy synchro zwykle pojawiają się problemy z synchronizacją pionową obrazu. Wzmacniacz wizyjny (przedwzmacniacz o impedancji CTL) może wymagać wymiany kondensatorów elektrolitycznych. Dźwięk pozostaje zwykle niezakłócony, co wyklucza problemy z capstanem. Diagnostyka powinna obejmować kontrolę mechaniki magnetowidu oraz precyzyjne czyszczenie i ewentualną regulację głowic i elementów toru taśmy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA