logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk Samsung Portable S2 1TB - Windows 7 wykrywa jako RAW, brak dostępu do danych

Gazunio 23 Paź 2011 10:04 2258 3
REKLAMA
  • #1 10055976
    Gazunio
    Poziom 2  
    Witam.
    Mam problem dotyczący zewnętrznego dysku twardego 1TB firmy Samsung. Obecnie system Windows 7 na laptopie go nie wykrywa, a raczej wykrywa, pokazuje się w Komputerze, ale nie ma do niego dostępu ( przy próbie wejścia - "Przed użyciem sformatuj dysk"). Dysk zawiera dane, i wcześniej działało wszystko ok. Tak więc co może być przyczyną tego stanu rzeczy? Oczywiście nie chcę tutaj formatowania dysku.
    Poza tym, dysk mruga dosyć normalnie - tak jak podczas "poprawnego" działania.
    Na innym sprzęcie podobnie. Zmiana litery dysku nie pomogła. W zarządzenie komputerem/zarządzenie dyskami wykrywany jest rozmiar dysku i system plików jako 931GB RAW.
    Na Ubuntu Live CD jest normalny dostęp do dysku i plików na nim się znajdujących. Ale co z Windowsem? Na dysku była jedna partycja, FAT32.
    Próbowałem testdiskiem, odnalazło pliki, odpowiedni rozmiar dysku, ale "Write" - nie dało rezultatów.
    Proszę o pomoc!
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10061477
    artiwal
    Poziom 10  
    Jeśli Testdisk nie pomaga i skoro Ubuntu wykrywa Ci dane to żeby nie przekombinować, proponowałbym przerzucić dane z tego dysku na inny a następnie sformatować Samsunga pod Windowsem. W ten sposób będziesz miał pewność iż nie stracisz danych... Możesz też ściągnąć sobie Hiren's Boot CD. Jest tam sporo programów do zarządzania partycjami i modyfikowania tablicy partycji ale nigdy nie wiadomo czy nie pogorszysz sytuacji lub nie nadpiszesz sobie części danych więc ja osobiście proponowałbym backup puki możesz, a dopiero potem zabawę w próbę odzyskania danych o systemie plików partycji... W ostateczności - usunięcie wszystkich partycji i założenie ich od nowa.

Swoją drogą to trochę się dziwię gdy słyszę, że ktoś zakłada 1TB partycje w systemie FAT32... Po co tworzyć tak dużą partycję na której nie można wrzucić pliku większego niż 4 GB? No ale to tak ode mnie na boku ;)
  • REKLAMA
  • #3 10061981
    Gazunio
    Poziom 2  
    Dziękuję za pomoc. Ale i tak temat już nieaktualny. To co najważniejsze, skopiowałem. Problem był potem przy formatowaniu - Windows nie mógł przeprowadzić formatowania - "Nie można dokończyć operacji" czy jakoś tak. Przy użyciu GParted też był problem, ale jakoś się sformatowało. Ale partycja działała pół godziny, potem znowu to samo.
    Przy okazji, gdybym ja "zarządzał" tym dyskiem, to bym podzielił na partycje w NTFS. To po prostu nie mój dysk.
  • #4 10065259
    pucha
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, miałem bardzo podobny problem tyle że z Samsung S2 640GB i Vista na laptopie. Wszystko działało dobrze, dysk bardzo sporadycznie używany, za pewnym razem identyczny jak u kolegi objaw: po podłączeniu przez USB wykrywało napęd (przydzielona litera) i zachowanie dysku wydawało się w porządku (mruganie diody, równomierny szum napędu) ale kompletny brak dostępu do plików. Dopiero po którymś ponownym uruchomieniu system przeskanował napęd, niby coś naprawił i było przez chwilę OK, ale nie przyszło mi niestety do głowy żeby zrobić kopię zapasową no i za następnym razem wrócił do stanu 'niedostępności' tyle że permanentnej. Wysłałem szajs do serwisu i czekam właśnie na odesłanie nowego.
    Dysk służył jako zapasowy magazyn danych, najwyraźniej to był zły pomysł.

Pzdr.
REKLAMA