logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić Java na serwerze home.pl i uruchomić serwer Minecraft?

Ksysiek 24 Paź 2011 01:01 2963 10
REKLAMA
  • #1 10059578
    Ksysiek
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam

Posiadam serwer (nie jestem pewien czy jest to serwer dedykowany) na home.pl . Wykorzystuje go do umieszczania na nim moich stron ale chciałbym zamieścić na nim serwer gry minecraft. Wiem że te serwery nie są stworzone do serwerów gier ale ma to być serwer, na którym dosłownie będą grały 3 ,4 osoby. Wie ktoś w jaki sposób sprawdzić czy serwer posiada jave (serwer jest chyba stworzony w środowisku linuks ale nie jestem pewien) oraz jak uruchomić serwer, który na normalnym komputerze uruchamia się w sposób taki że poprzez terminal wpisujemy odpowiednie polecenie. Jeśli chodzi o zapytanie się obsługi technicznej to w pomocy nic nie znalazłem o javie , a nie bardzo mam czas czekać na czat z obsługą techniczną. Jakieś sugestie ?
  • REKLAMA
  • #2 10059786
    miklamer
    Poziom 11  
    dowiedz sie czy oprocz apacha maja np tomcat'a, weblogica czy jbossa (servery aplikacji)
  • REKLAMA
  • #3 10060300
    Gregyyy
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    Jeśli nie masz dostępu do shella to nic nie zrobisz.
  • REKLAMA
  • #4 10079907
    Ksysiek
    Poziom 14  
    Jeśli chodzi o shella to nie mam dostępu ale to chyba da się zrobić. Mogę napisać skrypt w php, który wywoła aplikacje napisaną w c++ , a w nim polecenia shella. ;D
    @miklamer - Nie sądzę.
  • REKLAMA
  • #5 10080871
    Gregyyy
    Poziom 17  
    ale aby zarządzać serwerem musisz mieć dostęp do powłoki Shell inaczej nie będziesz w stanie nic zrobić. Serwer Minecrafta nie potrafi wykonywać poleceń z zewnątrz.
  • #6 10083432
    Ksysiek
    Poziom 14  
    A jak można wtedy z takiej powłoki korzystać ? Czy np. mogę na linux'ie podłączyć się przez terminal do ftp i tam spróbować wykonywać polecenia ?
  • Pomocny post
    #7 10083678
    Gregyyy
    Poziom 17  
    Przez FTP nie można zarządzać serwerem Minecrafta. Przez terminal tak ale SSH albo Telnet. Tutaj możesz zarządzać. Powłoki to np. Bash czy Shell. Jeśli nie masz ogólnej wiedzy o poruszaniu się po systemie poprzez linię komend to najpierw się doszkól w tym zakresie.
  • #8 10113319
    Ksysiek
    Poziom 14  
    Miej więcej potrafię poruszać się po linuxie poprzez linię komend, a więcej wiedzy niż mam w danej chwili nie potrzebuję. I jakbyśmy mógł podpowiedzieć gdzie znajdę telent na linuxie lub ssh. I jak już znajdę to jak połączyć się z serwerem ? Wystarczą dane dostępowe do ftp ?

EDIT: Zapytam się jeszcze bo nie jestem pewien. Czy przez Bash'a da się w końcu wykonywać polecenia tak jak przez telent czy ssh ?
  • #9 10113645
    Gregyyy
    Poziom 17  
    Cytat:
    Zapytam się jeszcze bo nie jestem pewien. Czy przez Bash'a da się w końcu wykonywać polecenia tak jak przez telent czy ssh ?

Tak da się.
    Zobacz czy twój serwer udostępnia coś takiego jak: dostęp do konta przez SSH
    Albo najlepiej pokaż stronę która udostępnia ci maszynę.

Aby zrobić serwer w Minecraftcie musisz mieć serwer VPS!! Więcej poczytaj na wikipedi.
  • #10 10117499
    Ksysiek
    Poziom 14  
    Czasami ludzie robią też serwer minecrafta na serwerze dedykowanym. Ja chciałbym tylko spróbować taki serwer zrobić i na niego by wchodził maksymalnie 3 osoby więc do tego nie jest potrzebna chyba jakaś super maszyna. Strona, która udostępnia maszynę to www.home.pl . Niestety nie widzę nigdzie wiadomości o ssh .

EDIT: Postanowiłem sprawdzić jedną funkcję w PHP umożliwiającą wykonywanie poleceń shell. Napisałem prosty program, który tworzy nowy folder przez polecenie mkdir i zadziałało. Chciałbym się jeszcze zapytać jak np. Zatrzymać/wyłączyć ten serwer, aby nie zakłucał mi działania strony ? Czyli, że np. Chciałbym włączyć serwer gdy będę miał zamiar grać w minecrafta i wyłączyć go wtedy gdy będę kończyć grę. Czy jest na to jakieś konkreten polecenie linuxa (chodzi mi tu o wyłączenie programu) ?

EDIT 2: I pojawił się kolejny problem. Testowałem różne polecenia linuxa przez ten kod PHP i w końcu doszedłem do instalacji javy. najpierw zastosowałem metodę instalacji dla Debina później dla Ubuntu, ale poczytałem na home.pl że posiadają oni własny unikalny system Unix (najpewniej przez nich stworzony) i tu pojawia się moje pytanie. Czy jest jakaś możliwość zainstalowania javy bez użycia polecenia np. Apt-get ?
  • #11 10120100
    Gregyyy
    Poziom 17  
    A masz dostęp do root'a? Bo jeśli nie to nawet innych poleceń nie użyjesz. (Debian i ubuntu mają ten sam program do instalacji pakietów). Chyba niema innych programów. Musisz spróbować poprzez ściągnięcie javy na dysk i instalację z pliku. Ale najpierw musisz dowiedzieć się jakie rodzaje archiwów instalacyjnych obsługuje dany serwer.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada serwer na home.pl i chce uruchomić na nim serwer Minecraft, mimo że nie jest to typowe dla tego typu serwerów. Zastanawia się, jak sprawdzić, czy serwer ma zainstalowaną Javę oraz jak uruchomić serwer Minecraft. Odpowiedzi sugerują, że dostęp do powłoki Shell (np. przez SSH lub Telnet) jest niezbędny do zarządzania serwerem. Użytkownik nie ma dostępu do shella, ale rozważa użycie PHP do wywoływania poleceń. Wskazówki dotyczące instalacji Javy oraz zarządzania serwerem Minecraft obejmują sprawdzenie dostępności SSH oraz możliwość instalacji Javy z pliku, jeśli brak jest dostępu do root'a. Użytkownik pyta również o polecenia do zatrzymywania serwera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA