logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie interfejsy do bezprzewodowego sterowania DMX z tabletu Android?

CharlieTM 24 Paź 2011 13:37 7117 8
REKLAMA
  • #1 10060441
    CharlieTM
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    od dłuższego czasu zastanawiam się co do tego muszę wykorzystać. W tej chwili mam laptopa (Win7) oraz tablet (Android), teraz zastanawiam się, jaki interfejs muszę kupić.

Zależy mi na tym, żeby móc sterować światłem za pomocą tego tabletu bezprzewodowo. Są dwie opcje:
    1. Freestyler lub inna aplikacja na laptopie i zdalny pulpit na tablecie?
    2. Podpięcie ad-hoc obu urządzeń i co dalej? Jaki program na tablet?

Trochę chaotycznie to opisałem, ale chyba można się połapać.
  • REKLAMA
  • #2 10060629
    daniel6662
    Poziom 21  
    Ocena: 75
    Na androida to jest aplikacja o nazwie hyperion coś tam, która teoretycznie wysyła pakiety artnet po wifi, wtedy by wystarczyło poszukać biblioteki do freestylera która by traktowała artnet jako dmx-in. Napisałem teoretycznie bo mi na androidzie 2.1 nie udało się skonfigurować żeby to poprawnie działało. U siebie w domu testowałem trochę inne rozwiązanie, mianowicie laptop z freestyler podłączony po wifi do routera, wysyła sobie po sieci lokalnej pakiety artnet, do routera podłączony kabelkiem również mały serwer z odpaloną aplikacją uDMX Artnet(hp t5300 + dysk 10GB koszt 50zl) a do serwera podpięty interfejs usb uDMX, i ładnie bezprzewodowo steruje dmx'em przez wifi.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 10060949
    CharlieTM
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Dobry pomysł, problem w tym, że nie będzie to stała instalacja. Zależy mi na tym, żeby to było mobilne, a takie rozwiązanie jest mało praktyczne w ciągłych rozjazdach. Ale przemyślę temat z hyperionem i postaram się coś osiągnąć.
  • REKLAMA
  • #4 10061023
    daniel6662
    Poziom 21  
    Czy ja wiem czy to nie będzie mobilne... hp5300 po wyjęciu z plastików zajmuje niewiele więcej miejsca niż router, zasilany jest z 12v, a jak byś miał dysk 2.5" ata to by nawet wszedł do metalowej obudowy. Spokojnie wszystko razem (interfejs, hp, router) zmieści się w obudowie 1U 19"
    Tylko ma jedną wadę takie rozwiązanie, hp zainstalowanym xp-kiem odpala się około minuty ale gdzieś w necie widziałem artnet node dla interfejsu open enttec pod debiana. Debian wstaje w 10 sekund na tym serwerze.
  • #5 10068636
    keso
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Masz trzy drogi do wyboru jeśli chodzi o sterowanie bezprzewodowe:
    1)Kupić zestaw W-dmx. Najprostsze ale nie najtańsze rozwiązanie, za to stabilne i bezproblemowe http://www.wirelessdmx.com.
    2) Kupić interfejs ODE http://www.enttec.com/index.php?main_menu=Products&pn=70305&show=description. Wychodzi niewiele drożej ale też jest trochę bardziej problemowe.
    3) http://www.nomis52.net/?section=projects§2=artnet&page=intro Rozwiązanie dla tych co mają mało kasy za to dużo czasu. To rozwiązanie rodzi dużo problemów więc trzeba mieć dużo wolnego czasu aby się z tym pobawić. Chyba, że ktoś posiada linuxy w malutkim palcu.
  • #6 10074764
    Vampir8
    Poziom 16  
    Ocena: 69
    Albo po prostu przesyłać sam sygnał DMX poprzez sygnał radiowy.
    Wystarczy sygnał symetryczny prze konwertować układem MAX485 (lub odpowiednikiem)
    na sygnał TTL potem dość szybkim nadajnikiem wysłać. Oczywiście odbiornik też musi być szybki i dalej znowu układ MAX485 więc mamy znowu DMX.
    Sposób trochę podatny na zakłócenia, bo nie sprawdza poprawności ramki ale w jednym przypadku już działa.
    http://lightning.elektroda.eu/forum/viewthread.php?thread_id=177
  • #7 10075104
    daniel6662
    Poziom 21  
    Przypomniało mi się że porgram DMX control ma funkcje remote control i kiedyś przy pomocy palmtopa udało mi się nim sterować po wifi z tym że program do zdalnego sterowania kiedyś był tylko na pocket pc i tylko w języku niemieckim ale może coś się zmieniło w tej kwesti
  • REKLAMA
  • #8 14570428
    KWMATIK
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Android i Windows Phone maja aplikacje korzystające z artnet . To można podłączyć poprzez IP i węzeł artnet na raspberry pi +ola Server sterować zwykłym USB dmx512 . Przykłady zawarłem na blogu oraz kanale youtube
  • #9 14653255
    keso
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Teraz każda szanująca się firma ma do swojego softu remote control na Androidzie. Wystarczy kupić u chińczyka bramkę E1.31/DMX i można działać bez zbytnich kombinacji. Server OLA i RPI to nie jest łatwy kawałek chleba dla amatorów. A i koszty niewiele mniejsze od gotowego rozwiązania.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują na temat interfejsów do bezprzewodowego sterowania DMX z tabletów Android. Proponowane rozwiązania obejmują aplikację Hyperion, która wysyła pakiety ArtNet przez Wi-Fi, oraz zestawy W-DMX jako stabilne, choć droższe opcje. Inne możliwości to interfejs ODE od Enttec oraz konwersja sygnału DMX na sygnał radiowy przy użyciu układów MAX485. Wspomniano również o programie DMX Control z funkcją zdalnego sterowania oraz o wykorzystaniu Raspberry Pi z serwerem OLA do sterowania DMX przez USB. Użytkownicy podkreślają, że wiele firm oferuje aplikacje do zdalnego sterowania na Androida, co ułatwia integrację z istniejącym oprogramowaniem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA