logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego na dysku C (Vista) cyklicznie ubywa miejsce? Jak to naprawić?

Pavlis111 24 Paź 2011 23:29 6843 6
REKLAMA
  • #1 10062908
    Pavlis111
    Poziom 2  
    Witam!
    Mam nietypowy problem z komputerem. Otóż na dysku C mam 244 gb miejsca, a sęk w tym, że cyklicznie ubywa mi miejsce z niego aż dochodzi do zera. Pousuwałem już praktycznie wszystko z dysku i zostało mi wolnego miejsc aż 1,3 gb, zaś pytanie gdzie podziało się ponad 200 gb?!

Po drugie, to zauważyłem, że oglądając np: youtube, bądź inne strony, to wtedy właśnie najwięcej miejsca uciekało z dysku. Np. oglądając jakiś głupi filmik, potrafiło urwać nawet 2 gigabajty pamięci!

Już nie wiem co mam zrobić z tym dyskiem. Usuwać nie ma co. Miejsce szaleje, ciągle ubywa, ale czasem potrafi samo przybyć, raz mam 2 gb, a za chwile patrzę i jest 4,5 miejsca. Cache pousuwałem, ale nic nie dało. Wygląda to ta, jakby wszytsko co przeglądam na internecie, system zapisywał gdzieś na dysku, tyle, że nie mogę tego nigdzie znaleźć..

Panowie, jakie sugestie_
  • REKLAMA
  • #2 10062927
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3525
    Wyczyść historię przeglądania przeglądarki internetowej.
    Usuń punkty przywracania (wyłącz przywracanie systemu i włącz ponownie).

Jaka przeglądarka?
  • REKLAMA
  • #3 10062965
    Dra98
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 1071
    Ja proponuję nacisnąć start w miejscu rozpocznij wyszukiwanie wpisujemy oczyszczanie dysku, następnie wybieramy wszystkich użytkowników lub tylko moje pliki wciskamy enter i po pewnym czasie zostają wyświetlone pliki i różne śmiecie do usunięcia. Wybieramy zbędne rzeczy i usuwamy.
  • #4 10063005
    irondick
    Poziom 31  
    Ocena: 131
    PPM na koszu->właściwości->ustaw rozmiar kosza a nie kontenera :!: ~1024MB na partycje
  • REKLAMA
  • #5 10063046
    Pavlis111
    Poziom 2  
    Historię usunąłem przed chwilą i tak jak mówiłem, na niewiele się to zdało.

Z punktami przywracania systemu bawiłem się jakiś czas temu. Najpierw chciałem w ogóle przywrócić system sprzed kilku miesięcy ( myślałem, że mój obecny problem dzięki temu zniknie) jednak okazało się, że w ogóle nie mam żadnych punktów przywracania systemu i byłem w kropce. (działam na laptopie, na stacjonarnym nieraz przywracałem punkty systemu.

Używam na przemian Mozilli i Opery..

Jak daje na kosz -> właściwości, to wyskakuje komunikat, dysk lokalny, wolne miejsce 232 gb. O_o
    Rozmiar niestandarowy 13971 (MB)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 10063118
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1576
    We właściwościach kosza tak na prawdę jest podany rozmiar partycji a nie wolnego miejsca.

Start -> w polu wyszukiwania: %systemroot%\temp [Enter] i usuń wszystko
    Start -> w polu wyszukiwania: %temp% [Enter] i usuń wszystko

Może jakiś program działający w tle coś zapisuje - ostatnio robiąc porządki z jakimś komputerem wyszło, że zapisywał jakieś pokaźne pliki chyba w swoim podfolderze gdzieś w \AppData.
    Skontroluj wybiórczo różne foldery jak \Windows, \Program Files, \Users itd.
    Z Youtube zwłaszacza HD, duże pliki zapisują się w %temp%
  • #7 10063974
    Pavlis111
    Poziom 2  
    WojtasJD[/b]

Dziękuję za pomoc. Jak się okazało, mój komputer w folderze windows -> temp tworzył sobie jakieś pliki dziwne np. HIT02N6. Niektóre miały nawet po 10 gb!
    Ale już wszystko usunąłem i teraz, mam nadzieję, będzie już wszystko w porządku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z cyklicznie ubywającym miejscem na dysku C w systemie Windows Vista, gdzie mimo usunięcia wielu plików, wolne miejsce nadal się zmniejszało. Zauważył, że podczas przeglądania stron internetowych, szczególnie YouTube, miejsce na dysku znacznie się kurczyło. Użytkownicy zasugerowali kilka rozwiązań, w tym czyszczenie historii przeglądania, usuwanie plików tymczasowych z folderów %systemroot%temp oraz %temp%, a także kontrolowanie folderów systemowych i aplikacji. Po dalszym badaniu, użytkownik odkrył, że folder Windows -> temp zawierał duże pliki, które można było usunąć, co pomogło w odzyskaniu miejsca na dysku.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA