Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Excel] Makro wyszukujące gdzie leży przycisk

Gamblee 25 Paź 2011 19:08 1129 6
  • #1 25 Paź 2011 19:08
    Gamblee
    Poziom 9  

    Witam wszystkich,

    Chciałem wykorzystać kalendarz w swoim arkuszu z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1460712.html.. Przypisałem go do przycisku. Chciałem, żeby makro nie wpisywało mi daty w aktywnej komórce, tylko w komórce gdzie znajduję się przycisk.

    Chciałem stworzyć kilkadziesiąt - około 70, takich przycisków w jednym skoroszycie. Czy nie będzie to zbytnio wpływać na wagę pliku, jak i na jego działanie?

    Liczę na Waszą pomoc :D

  • #2 25 Paź 2011 19:48
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Wywołuj formularz przy zdarzeniu arkusza "BeforeDoubleClick" w zakresach z datą i nie będą potrzebne żadne przyciski. Reszta do przerobienia w module klasy "clsInfo". Jeśli nie ma być aktywowana nst. komórka w pionie, wystarczy "zaremować" linie z offsetami.

  • #3 29 Paź 2011 19:56
    Gamblee
    Poziom 9  

    Zamiast "BeforeDoubleClick" skorzystam z "SelectionChange", gdyż po dwukrotnym klikniecie nie mogłem wybrać daty w formularzu.

    Teraz pytanie:
    1. W jaki sposób ustawić to tylko dla pewnego zakresu?
    2. Po wybraniu daty chciałbym, żeby formularz się zamykał, jak również po wybraniu komórki z poza zakresu.

    To są moje początki w VBA:)

  • #4 29 Paź 2011 22:04
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Ad 1. Określasz to w procedurze zdarzeniowej arkusza. W załączniku przykład ograniczający otwarcie formularza przez podwójne kliknięcie dla żółtych zakresów.

    Ad 2. Kod w module klasy.

    Przy "BeforeDoubleClick" trzeba wyłączyć edycję: Cancel=True

  • #5 29 Paź 2011 22:28
    Gamblee
    Poziom 9  

    Wielkie dzięki za załącznik.

    Nie wiem czy to tylko u mnie, ale po dwukrotnym kliknięciu w inną komórkę (nie z zakresu) wyskakuje błąd:
    Object variable not set (Error 91)

  • Pomocny post
    #6 30 Paź 2011 06:34
    adamas_nt
    Moderator Programowanie

    Załącznik był podmieniony po 5min. Zaciągnij jeszcze raz. Lub popraw: if not intersect ... is nothing then

  • #7 30 Paź 2011 12:10
    Gamblee
    Poziom 9  

    Dzięki o to mi chodziło:)

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME