logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sprawdzić działanie procesora po awarii karty graficznej?

skomor1996 27 Paź 2011 19:43 16941 19
REKLAMA
  • #1 10072163
    skomor1996
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    Witam.

No to tak. Komputer normalnie funkcjonował do czasu gdy niechcący pociągnąłem za kabel od monitora i karta graficzna się poluzowała. Komputer wyłączył się. Po ponownym uruchomieniu komputera wiatraczki chodzą a na monitorze czarno. Włożyłem też inną kartę graficzną lecz to tez nie poskutkowało. Zresetowałem bios. Myślałem, że może to coś da. Lecz teraz przy włączeniu komputera bios 'piszczy'. Teraz podejrzewam, że może to byc problem procesora. Więc jak mogę sprawdzic czy procesor działa ??

Odpada opcja przełożenia go do innego komputera. Mam też sporo procesorów pasujących (wymiarami) do mojej płyty. Czy nic się niestanie gdy tak po prostu włożę inny procesor ??

Jeśli może byc inna przyczyna problemu nie pogniewał bym się jak by ktoś pomógł:)

Z góry dziękuję.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 10072174
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Jeżeli bios " piszczy " to procesor sprawny. Podaj jaki bios i jakie dźwięki wydaje.
  • #3 10072184
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3528
    Może uszkodzone gniazdo karty grafiki.

Podaj sekwencje tych dźwięków tak jak pisze tronic1.
  • #4 10072192
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 10072228
    skomor1996
    Poziom 14  
    Hmm... jaki bios dokładnie to nie pamiętam. Modelu biosu nie pamiętam ale jest na nim napisane "PANASONIC +3U INDONESIA +3U'

A dźwięki jakie wydaje to takie 2 krótkie. Jeden za drugim a potem cisza.

Dodano po 5 [minuty]:

Qujav napisał:
    Słowem moim czyli praktycznie informatyka bez praktyki.
    - po pierwsze piski BIOSu oznaczają jakiś błąd, w instrukcji plyty głównej możesz znaleść jakie sygnały oznaczają jaki błąd (np. dla biosu award beeep - beep - beep -beep oznacza problem z VGA lub ramem).
    - po 2 procesor możesz włożyć, należy natomiast sprawdzić w instrukcji lub internecie czy ten procesor jest obsługiwany przez płytę.
    -po 3 moim zdaniem masz uszkodzony kable lub gniazdo na karcie graficznej / w monitorze.

Pozdrawiam

Co do gniazd w PC to nie wiem jak jest. Monitor działa bo sprawdzałem. Kable też są OK.
  • REKLAMA
  • #6 10072268
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Podaj model płyty głównej.
  • #7 10072321
    skomor1996
    Poziom 14  
    tronic1 napisał:
    Podaj model płyty głównej.

MSI 648 Max

A co jeśli bios się nie odzywa. Bo jakiś czas temu 'piszczał' lecz przed chwila podłączyłem komputer wiatraczki się kręcą lecz bios nie piszczy ; //

To raczej procek do wymiany ?
  • REKLAMA
  • #8 10072326
    beo
    Poziom 37  
    Ocena: 236
    Jeśli nie włożysz karty, to bios zgłasza ten fakt? W tej chwili wygląda to tak, jakby wszystko było ok, prócz sygnału wizyjnego. Dwa beep'y następujące po sobie, sygnalizują np złe ustawienia biosu - po resecie. Sprawdź piny we wtyczce przewodu, czy któryś nie jest wygięty etc.

Dodano po 1 [minuty]:

Tylko jak mógł ulec uszkodzeniu procesor? Ewentualnie sprawdź jego mocowanie.
  • #9 10072393
    skomor1996
    Poziom 14  
    beo napisał:
    Jeśli nie włożysz karty, to bios zgłasza ten fakt? W tej chwili wygląda to tak, jakby wszystko było ok, prócz sygnału wizyjnego. Dwa beep'y następujące po sobie, sygnalizują np złe ustawienia biosu - po resecie. Sprawdź piny we wtyczce przewodu, czy któryś nie jest wygięty etc.

Dodano po 1 [minuty]:

Tylko jak mógł ulec uszkodzeniu procesor? Ewentualnie sprawdź jego mocowanie.

W tej sytuacji wygląda to tak, że z kartą graficzna bios nie piszczy i bez karty tez nie piszczał.
    To został chyba jedynie procesor ?

Uległ może poprzez resetowanie tego biosu tak często? Jakimś zwarciu przy poluzowaniu się karty graficznej?
  • #10 10072626
    beo
    Poziom 37  
    Więc najlepiej będzie, jeśli całość będziesz uruchamiać poza obudową. Dokładnie obejrzyj płytę i przyjrzyj się mocowaniu procesora.
  • #11 10072649
    skomor1996
    Poziom 14  
    beo napisał:
    Więc najlepiej będzie, jeśli całość będziesz uruchamiać poza obudową. Dokładnie obejrzyj płytę i przyjrzyj się mocowaniu procesora.

Tylko ze ja nie zbyt na tym się znam.

A procesora nie chcę na darmo kupywac. a jak bym wysłał ci na e-maila fotki mojego procesora i tych co leżą nie używane. Powiedział byś mi czy mógł bym je włożyc do mojego kompa? sprawdził bym czy na innym procesorze odpali.
  • #12 10072781
    beo
    Poziom 37  
    Nie znasz się jak powiadasz, a procesor chcesz zmieniać? Poza tym, jeśli chciałbyś to zrobić, to zapewniam, że praca z płytą na stole, jest dużo bardziej przystępna. Fotki wstaw tu w temacie, zgodnie z instrukcją zamieszczania zdjęć, lub poprostu przepisz dokładnie oznaczenia procesorów, a uzyskasz odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #13 10072798
    skomor1996
    Poziom 14  
    beo napisał:
    Nie znasz się jak powiadasz, a procesor chcesz zmieniać? Poza tym, jeśli chciałbyś to zrobić, to zapewniam, że praca z płytą na stole, jest dużo bardziej przystępna. Fotki wstaw tu w temacie, zgodnie z instrukcją zamieszczania zdjęć, lub poprostu przepisz dokładnie oznaczenia procesorów, a uzyskasz odpowiedź.

Ok. Tylko, że dzisiaj już nie mam czasu. Nie jestem u siebie na kompie. Jeśli to nie jest problem to dokończymy temat jutro ?
  • #14 10073375
    Pieron
    Poziom 31  
    Ocena: 84
    Nielepiej było od razu sprawdzić grafikę na innym kompie ? Przynajmniej wiedziałbyś czy jest sprawna czy nie i czy ewentualnie kopać w kompie czy kupić i wstawić nowa kartę grafiki i może byłoby po problemie.
  • #15 10073394
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 584
    skomor1996 napisał:
    Mam też sporo procesorów pasujących (wymiarami) do mojej płyty.

Zdecydowanie proponuję abyś oddał sprawę w ręce kogoś, kto ma choć blade pojęcie o komputerach PC.
  • #16 10074356
    ziom023
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    wyjmij procesor z płyty głównej, odpal komputer, jak wiatrak zacznie kręcić to znaczy że płyta w porządku, włóż procesor, odpal, jeżeli nie odpala to znaczy że procesor Ci siadł.
  • #17 10074655
    skomor1996
    Poziom 14  
    Pieron napisał:
    Nielepiej było od razu sprawdzić grafikę na innym kompie ? Przynajmniej wiedziałbyś czy jest sprawna czy nie i czy ewentualnie kopać w kompie czy kupić i wstawić nowa kartę grafiki i może byłoby po problemie.

Grafika jest OK. Sprawdzałem wcześniej już.
  • #18 10074942
    Fredw
    Poziom 23  
    Ocena: 141
    ziom023 napisał:
    wyjmij procesor z płyty głównej, odpal komputer, jak wiatrak zacznie kręcić to znaczy że płyta w porządku, włóż procesor, odpal, jeżeli nie odpala to znaczy że procesor Ci siadł.

Bzdura. Właśnie mam taki niedziałający (wg. Twojej diagnozy) procesor w nowej płycie.
    Procesor sprawdzisz wkładając go do pewnej płyty, tak samo płytę sprawdzisz wkładając pewny procesor.

Biorą pod uwagę, że wszystko zaczęło się od karty graficznej to uszkodzeniu mogło ulec gniazdo lub płyta główna w części odpowiedzialnej za grafikę.
    Skoro grafika jest dobra to ewentualnie zostaje tylko wsadzić inny procesor, ale strzelam, że może nic to nie dać.

Wyjąć z obudowy na stół by było warto, ale jeśli autor nie umie nawet dobrać pasującego procesora to może niech da to komuś obeznanemu w temacie.
  • #19 10075802
    ziom023
    Poziom 9  
    Ocena: 8
    Niestety ale moja metoda jest już sprawdzona, zadziałało to u mnie, ponieważ miałem zepsuty procesor więc wyjołem go i odpaliłem płyte bez niego z podłączonym wiatrakiem, wszystko zaczeło pracować więc znaczyło na to że płyta jest w porządku.
  • #20 10149246
    skomor1996
    Poziom 14  
    Procek hula. Sprawdzałem na innym PC.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z komputerem, który przestał działać po poluzowaniu karty graficznej. Po ponownym uruchomieniu komputer nie wyświetla obrazu, a BIOS wydaje sygnały dźwiękowe. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie procesora, ale nie ma możliwości przetestowania go w innym komputerze. W dyskusji poruszono różne możliwości diagnozy, w tym sprawdzenie sygnałów BIOS-u, stanu gniazda karty graficznej oraz mocowania procesora. Użytkownicy sugerowali również uruchomienie płyty głównej poza obudową oraz wymianę procesora na inny, pasujący model. Ostatecznie użytkownik potwierdził, że procesor działał w innym komputerze.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA