logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Można zmienić IP? Zewnętrzne IP. Audycja radiowa.

ogi18 05 Gru 2004 18:16 1772 8
REKLAMA
  • #1 1038601
    ogi18
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    witam mam pytanko proste na ktore chyba wiem ze jest odpowiedz NIE! ale wole zapytac sie kogos kto sie bardziej na tym zna niz ja:) sprawa jest taka ze mam stalke radiowe polaczenie i mam adres ip wewnetrzny! sprawa jest taka ze chcialbym zmienic adres na zewnetrzny tak zebym mogl prowadzic audycje radiowa na serwerze shoutcast! czy da sie cos takiego zrobic czy nie i jak sie da w co watpie to w jaki sposob?? jesli chodzi o rozmowy z dostawca mojego internet to powiedzial mi ze nie ma takiej mozliwosci zmienienia ip! z gory dzieki pozdrawiam!
    OGI
  • REKLAMA
  • #2 1038628
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 844
    Odpowiedź brzmi NIE.
    Dokładniej- przestawić to można na jakie się chce, tylko że nic wtedy nie będzie działać.

Można ewentualnie kombinować z tunelowaniem.

Porozmawiaj jeszcze z operatorem o przekierowaniu portu - tak też można rozwiązać problem.
  • REKLAMA
  • #3 1038736
    ogi18
    Poziom 13  
    aha czyli tak myslalem bo slyszalem o jakims programie ktory odblokowywuje porty proxy tak ze mozna wtedy ponos prowadzic radio internetowe ale niewiem! ale dzieki za opdowiedz
  • #4 1039975
    uzizagan
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Zestaw sobie tunel VPN z kimś kto Ci "odda" publiczny adres IP i po kłopocie.
  • #5 1040415
    ogi18
    Poziom 13  
    A jest mzliwosc przekierowania sobie samemu portu 8000 i 8001?? bo moj dostawaca nie ma takiej mozliwosci?? a pozatym kto mi odda swoj adres ip raczej nikogo takiego nie znam:( a z tym tunelem to jak to jest gdzie to sie ustawia itp?? pozdrawiam!!
  • REKLAMA
  • #6 1041518
    uzizagan
    Poziom 17  
    Ocena: 3
    Samemu sobie nie przekierujesz.

Co do tunelu VPN to polecam www.google.com ;-)
  • #7 1041705
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Znajdź dostawce, który oferuje publiczne ip, a temu powiedz papa. Teraz jest duza konkurencja na tym rynku i to firmy powinny "tańczyć pod nas" :)
  • REKLAMA
  • #8 1041743
    ogi18
    Poziom 13  
    majonezz napisał:
    Znajdź dostawce, który oferuje publiczne ip, a temu powiedz papa. Teraz jest duza konkurencja na tym rynku i to firmy powinny "tańczyć pod nas" :)

bardzo chcialbym ale niestety to odpada i nie moge powiedziec sobie taka mojemu dostawcy papa!! podpisana mam umowe na 2 lata wiec papa moge powiedziec dopiero za rok i 8 miesiecy:(!! a z tym ze firmy powinny tanczyc pod nas to sie zgadzam ale niestety tak nie jest w polsce z internetem jest bardzo kiepsko i bedzie pewnie jeszcze przez dluzszy czas chyba ze ktos sie wkurzy tak porzadnie i zalozy jakas firme ktora wygryzie cenami i uslugami wszystkich operatorow i dostawcow internetu!! ale watpie w to czy tak bedzie! pozdrawiam!!
    ogi
  • #9 1041806
    majonezz
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    We Wro już wielu dostawców udostępnia publiczne ip (chodzi mi o dostawców, którzy udostępniają sieć przez lan albo wlan).
    W Twoim przypadku w takim razie jedyny ratunek, to czekać na IPv6 :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada stałe łącze radiowe z adresem IP wewnętrznym i chce zmienić go na zewnętrzny, aby prowadzić audycję radiową na serwerze Shoutcast. Operator internetowy potwierdził, że zmiana IP nie jest możliwa. W odpowiedziach wyjaśniono, że samodzielna zmiana adresu IP z prywatnego na publiczny jest niemożliwa bez wsparcia dostawcy. Zaproponowano rozwiązania alternatywne, takie jak tunelowanie VPN do uzyskania publicznego adresu IP od innego podmiotu lub przekierowanie portów (np. 8000, 8001) przez operatora, co jednak wymaga jego zgody i wsparcia. Wskazano również, że znalezienie dostawcy oferującego publiczne IP jest najlepszym rozwiązaniem, choć w przypadku podpisanej umowy na czas określony zmiana dostawcy jest utrudniona. Wspomniano o nadchodzącym IPv6 jako potencjalnym rozwiązaniu problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA