Witam, nie mam schematu, ani w tej chwili takiego telefonu w naprawie, ale powiedz mi czy to są elementy pracujące w układzie zasilacza czy linii, bo myślęz, że w grę echodzi jedna z tych opcji. Jeśli to zasilacz, to mozesz spokojnie wstawic choćby BD 135 ( ja taki zawsze stosuje i zawsze działa bez najmniejszego zarzutu) natomiast dioda to zener 8,2V. Jeśli zaś te elementy pracują w obwodzie linii to najprawdopodobniej chodzi o elementy sterujące kontaktronem załączająym linie i jako diodę możesz zastoswać np. popularną 1N1448, a jako tranzystor jakiś NPN np BC547 lub BC 238, (sprawdz tylko zgodność wyprowadzeń, E do masy, C do cewki kontaktrona, na B przychodzi sterowanie tj napjęcie pojawia się i znika w zależności od tego czy jest załączona słuchawka czy nie). Po burzy najczęściej właśnie któryś z tych elementów jest do wymiany a jak grzmiało solidnie to nawet wszystkie które wymieniłem i nie tylko te

, dlatego musisz sprawdzić wszyskie elementy w zasilaczu i wejście linii a szczególnie tranzysory, diody, zwłaszcza zenerki, rezystory, obejżyj też płytę czy nie ma wypalonych ścieżek. jak będziesz miał dalej problem daj znać.
powodzenia,
pozdrawiam,
hubert