witam, trafiłem tutaj po długim poszukiwaniu i posiadam identyczny problem co kolega w pierwszym poście, czy wystarczy, że postąpię wg późniejszych wskazówek, czy również mam wklejać logi z OTL ?
Proszę o wyrozumiałość dla nowicjusza i jeśli postąpiłem, w którymś momencie niezgodnie z regulaminem to z góry przepraszam
2.Skanowanie:
-Eset - znaleziono ponad 30 syfów z czego przy końcu się zawiesił
-Mbam - znaleziono taką sama ilość robaków - większość usunięta, 3 zostawione w kwarantannie
-Cureit - znalezione dokładnie te same 3 i usunięte
3.Ponowne skanowanie OTL i nowe logi: (OTL1, Extras1)
Nie wiem czy to istotne, ale w menu start nadal pozostaje skrót do felernego Avast! Free Antivirus, którego ścieżka wygląda tak: C:\WINDOWS\update.tray-7-0-Ink..
Załączniki:
OTL1.Txt(72.08 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Extras1.Txt(58.29 KB)
OTL.Txt(75.71 KB)
Extras.Txt(58.03 KB)
ad1. Przy użyciu: Webroot AntiZeroAccess, rozpoczęło się skanowanie, zaraz na początku wykazało zainfekowany plik, następnie w trakcie znalazło jeszcze 3 bądź 4 pliki 'error' (nie pojawiło się żadne żądanie potwierdzenia usunięcia zainfekowanych plików), po czym ukazał się wynik końcowy: your system is not infected by ZeroAccess/Max++ Rootkit!. Co więcej nie ukazał sie żaden log z tego programu tak jak to rzekomo powinno się ukazać wg opisu.
ad2. usunąłem podane programy
ad3.zaktualizowałem adobe reader'a do wersji 10.1
zaktualizowałem Jave do wersji Java(TM) 6 Update 29
ad4. wykonałem podany skrypt w OTL'u
ad5.combofix: wszedłem na strone http://cybertrash.pl/images/tata/ComboFix.html podaną na: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1044160,.html ściagnałem plik, uruchomiłem, program w pierwszej kolejności pluł się o brak możliwości utworzenia kopii zapasowej bądź coś w tym stylu, poczym po mojej akceptacji, pobrał i zainstalował brakującą aplikacje systemu, nastąpił reset, po wznowieniu systemu rozpoczęło się skanowanie, program wyrzygał, że oprogramowanie Avast.. jest włączone i że mam je wyłączyć, lecz system był nieaktywny a w procesach avasta nie było, jedyną opcją było naciśnięcie 'ok' na okienku combofixa, pojawił się 'error-brak jakiegokolwiek komunikatu odnosnie tego co to za error- jedyna mozliwa opcja: 'ok'' nacisnalem, combofix dokonczyl dzialanie, reset, log (plik w zalaczniku: combofix)
Po zakonczeniu skanowania combofixem chcialem go usunac tak jak jest to opisane na podanej stronie ale uzywajac: uruchom:ComboFix/u wyskoczyl komunikat ze nie odnaleziono programu w systemie.
ad6. skanowanie OTL i logi (pliki w zalaczniku)
Załączniki:
OTL.Txt(64.78 KB)
Extras.Txt(55.69 KB)
ComboFix.txt(16.65 KB)
Log z AntiZeroAccess powinien sie utworzyc w katalogu programu, sprawdzales czy go tam nie ma? W kazdym razie uzyj go jeszcze raz.
Daj tez log z: http://support.kaspersky.com/viruses/solutions?qid=208280684 na koniec daj nowy log z combofix.
Usun w FF te dwa dodatki:
FF - prefs.js..extensions.enabledItems: pdfforge(_at_)mybrowserbar.com:4.5
FF - prefs.js..extensions.enabledItems: wtxpcom(_at_)mybrowserbar.com:4.5
logi dodane, z AZA był rzeczywiście w folderze programu, mój błąd..
podanych do usunięcia dodatków nie usunąłem ponieważ nie wiem gdzie ich szukać, w folderze mozilli ich nie ma a samej przeglądarce w dodatkach też ich nie widać.
Ponadto, przy ponownym uzyciu combofixa znow na samym poczatku wykryl mi działającego avasta, którego nie widać rzekomo w procesach.
Załączniki:
ComboFix.txt(14.32 KB)
AntiZeroAccess_Log.txt(3.17 KB)
TDSSKiller.2.6.15.0_03.11.2011_18.10.37_log.txt(48.62 KB)
W AntiZeroAccess taka sama sytuacja.. nie wybralem usuniecia infekcji poniewaz zaden taki komunikat się nie pojawił, a jedyne co można było zrobić to nacisnąć 'any key' żeby zamknąć program..
Wklejam też .jpgi z postępu skanowania.
Załączniki:
TDSSKiller.2.6.15.0_03.11.2011_19.30.41_log.txt(48.52 KB)
AntiZeroAccess_Log.txt(1.06 KB)
AZAend.JPG(163.59 KB)
AZA.JPG(161.9 KB)
✨ Użytkownik zgłosił problem z systemem Windows XP, fałszywym oprogramowaniem Avast oraz niedziałającym Facebookiem. W odpowiedzi na pytania, uczestnicy dyskusji zalecili wykonanie skanów przy użyciu programów takich jak Malwarebytes (mbam), CureIt oraz OTL, a także usunięcie zainfekowanych plików i aktualizację oprogramowania. Użytkownik przesłał logi z OTL oraz wyniki skanowania, które wykazały obecność złośliwego oprogramowania. Po kilku próbach usunięcia infekcji, w tym użyciu ComboFix i AntiZeroAccess, problem został rozwiązany, a użytkownik mógł ponownie zainstalować Avast. Wygenerowane przez model językowy.