logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV CONDOR - brak obrazu w trybie TV, działa tylko przez eurozłącze, TDA 4502A

PiotrGr 22 Lut 2003 14:41 2327 5
REKLAMA
  • #1 106977
    PiotrGr
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Witam serdecznie. Mam następujący problem z TV CONDOR. (Niestety nie powiem jaki to model bo ma zdarte wszystkie naklejki z danymi) TV pracuje tylko gdy podam sygnał na eurozłącze, obraz jest wtedy ok. Po przełączeniu na TV jest tylko lekka poświata na kinolu tak jakby dalej był w trybie AV. Widać tylko (ledwo przebijają) ukośne pasy, tak jakby coś zatykało wyjście P-cz. Niestety nie dysponuję schematem i nigdzie nie mogę go znaleźć. P-cza jest na TDA 4502A. Może ktoś z kolegów ma jakieś sugestie, może dysponuje schematem, lub chociaż aplikacją TDA 4502. Serdeczne dzięki i pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #2 107175
    janwaw
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Cześć,
    układ TDA4502A zawiera wewnątrz kompletny tor odbiorczy: p.cz., ARW, demodulatory wizji i fonii, układy synchronizacji V i H, układ wytwarzający złożony impuls SC i przełącznik sygnałów AV z zewnątrz. TDA4502A zastosowano m.in. w następujących TV: SELECO 16SB312, GOLDSTAR CBT2172E, UNIVERSUM FT4381. Schematy dwóch ostatnich zamieścił "Serwis Elektroniki" Nr 6/2001 w dodatkowej wkładce ze schematami. Sądząc z treści postu przynajmniej duża część tego układu jest sprawna - obecność obrazu ze Scart-a sugeruje, że sprawne są układy synchronizacji. Ponieważ TDA 4502A posiada w swej strukturze przełącznik AV do zmiany TV/gniazdo Scart, w pierwszej kolejności radzę sprawdzić drogę sygnału video. Być może uszkodzony jest jeden z elementów współpracujących. W pierwszej kolejności radzę zmierzyć napięcia na wyprowadzeniach TDA względem masy. W załączeniu plik "doc" w jęz. angielskim. Zawiera to co powinno być (Expected), oraz to co zmierzono (Found) w przykładowym OTV z uszkodzonym układem synchro w tym TDA.
    Pozdrawiam i życzę sukcesów.
    Załączniki:
    • TDA4502A_.zip (4.27 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #3 107726
    PiotrGr
    Poziom 14  
    Ocena: 21
    Dzięki serdeczne za informacje. Niestety jak na złość nie dysponuję żadnym z tych schematów, nigdzie też nie mogę się do nich dokopać. Będę wdzięczny jak ktoś z kolegów poratuje mnie tym schematem...
    Dziękuję i pozdrawiam...
  • REKLAMA
  • #4 107848
    zorbek
    Poziom 31  
    Ocena: 72
    proponuje wyrzucic kondziłek z dyskryminatora i po podłaczenieniu zewnetrznego zestroic ponownie
  • REKLAMA
  • #6 108458
    janwaw
    Poziom 15  
    Ocena: 40
    Witam,
    wczoraj późnym wieczorem natknąłem się w swoim bałaganie na schemat Goldstar/Universum o którym wspominałem. W załączeniu przesyłam fragment z układem TDA. Są tam również podane napięcia na wyprowadzeniach. Jeżeli to co zmierzyłeś nie odbiega zbytnio od wartości które są podane na schemacie i w pliku "doc" spróbuj wykonać zabieg o którym wspominał zorbek tzn. wymienić wewnętrzny kondensator w filtrze dyskryminatora (L204 pomiędzy wypr. 20 i 21), lub podstaw w to miejsce jakiś krajowy filtr 7x7 z serii "500" z zewnętrznym kondensatorem dobranym do rezonansu na 38,9 MHz i spróbuj zestroić. Spotkałem się również z uszkodzeniami tych kondków. Pozdrawiam.
    Załączniki:
    • TDA4502A_apli.zip (32.16 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
REKLAMA