logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autoklaw Melag Vacuklav 31 z 96r - mokre rękawy po cyklu, co sprawdzić?

micktom 11 Lis 2011 11:28 5646 11
REKLAMA
  • #1 10125689
    micktom
    Poziom 10  
    Niedawno kupiłem używany autoklaw, dzisiaj zapakowałem sobie narzędzia w rękawy papierowo-foliowe i ustawiłem program na narzędzia zapakowane (instrumente verpackt), cykl trwał ok. 30min a po otwarciu autoklawu torebki były mokre, wilgotne i porozklejane, szczególnie te które były najniżej.
    Czy przyczyną jest słaba jakość rękawów (ok 1 rok temu w innych autoklawach nie było tego problemu), czy coś nie tak z autoklawem?
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10128919
    pietas
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    Jeśli dobrze kojarzę model to może być zatkany filtr bakteryjny , jest on z tyłu , taki okrągły plastikowy
  • #3 10132645
    micktom
    Poziom 10  
    Filtr jest czysty.
  • #4 10133045
    fernandosucre
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 204
    A co ma filtr do wysuszania? Po pierwsze czy autoklaw został zamontowany zgodnie z zaleceniami producenta?
  • REKLAMA
  • #5 10134301
    micktom
    Poziom 10  
    Autoklaw jest wypoziomowany, odpływ zużytej wody jest do plastikowej bańki, która jest trochę niżej od samego autoklawu - hmm może za mało? Jakie jeszcze są inne zalecenia?
  • #6 10139085
    pietas
    Poziom 14  
    Ocena: 25
    zalecenia?
    1. Autoklaw powinien montować uprawniony do tego serwis.
    2. W przypadku problemów wezwać serwis.
  • #7 10145690
    henrykp323
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    Czy w czasie cyklu była faza suszenia próżniowego? i czy cykl zakończył się prawidłowo?
  • #8 10148209
    micktom
    Poziom 10  
    zamówiłem nowe rękawy papierowo-foliowe, jak będę sterylizował narzędzia to będę kontrolował cały cykl i wtedy napiszę czy było suszenie próżniowe.
  • REKLAMA
  • #9 10149877
    fernandosucre
    Może być tak, że kupiłeś autoklaw z rynku niemieckiego i ma on wyłączone niektóre programy sterylizacji. U naszych sąsiadów jest tak że lekarz płaci za każdy program sterylizacji dla tego często się zdarza, iż autoklawy z niemiec mają aktywny tylko jeden program. Tak jak wspomniał kolega pietas wezwij kogoś na przegląd autoklawu.
  • #10 10154640
    micktom
    Poziom 10  
    Dzisiaj zapakowałem w nowe rękawy i jest to samo.
    Paczki na samej górze stelaża wyglądają ok (tzn suche, normalnie)a paczki niżej są mokre i woda jest w środku opakowań. Po otworzeniu autoklawu nie ma w komorze wody (np. jak się zdarza po sterylizacji narzędzi niezapakowanych). Nie wyskakują żade błędy. Dlaczego tak się dzieje?.
    Zadzwoniłem do firmy od której go kupiłem, dostałem namiar na ich serwisanta a ten mi na to że jak nie wyskakują błędy to powinno być ok i ewentualnie przyczyną może być układanie narzędzi poziomo, a powinny być ustawione pionowo. W/g mnie nie powinno mieć to znaczenia (pracowałem 2 poprzedniej pracy na 2 autoklawach i układane były narzędzia poziomo i wszystko było ok).
  • REKLAMA
  • #11 10154950
    fernandosucre
    Ile warstw układasz na tacce? Zasada jest taka folia do folii papier do papieru. Jeżeli nie przestrzegasz tych zasad jak i przeładujesz komorę to objawy jak w twoim opisie. Po pierwsze cykl puść z jedną warstwą pakietów po drugie zmień serwisanta po trzecie nie masz problemów kup sobie używany autoklaw. Nie mam odpowiedzi co do pochodzenia autoklawu. Za mało szczegółów. Jeżeli chodzi o Melagi to radzę się skontaktować z ... dane na priva.

Podsumowanie tematu

Użytkownik zgłosił problem z autoklawem Melag Vacuklav 31 z 1996 roku, polegający na tym, że po cyklu sterylizacji narzędzia zapakowane w rękawy papierowo-foliowe były mokre, szczególnie te umieszczone na dolnych półkach. W odpowiedziach zasugerowano kilka potencjalnych przyczyn:

1. Zatkany filtr bakteryjny, jednak użytkownik potwierdził, że filtr jest czysty.
2. Niewłaściwy montaż autoklawu oraz odpływ wody, który może być zbyt niski.
3. Brak fazy suszenia próżniowego w cyklu sterylizacji, co jest kluczowe dla efektywnego osuszenia pakietów.
4. Możliwość, że autoklaw z rynku niemieckiego ma ograniczone programy sterylizacji, co może wpływać na jego działanie.
5. Niewłaściwe układanie narzędzi w komorze, gdzie zaleca się układanie ich pionowo oraz przestrzeganie zasady: folia do folii, papier do papieru.

Użytkownik zamówił nowe rękawy i planuje monitorować cykl sterylizacji, aby sprawdzić, czy problem się powtarza. Wskazano również na konieczność skontaktowania się z serwisem w celu przeglądu autoklawu oraz ewentualnej zmiany serwisanta.

Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA