logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć Livebox i router w jednej sieci na dwóch piętrach?

KaTeeM 12 Lis 2011 17:41 2392 7
REKLAMA
  • #1 10130655
    KaTeeM
    Poziom 2  
    Witam.
    Obecnie posiadałem routera ,który mi starczał na cały dom. Ale dostałem od TP livebox`a, chciałbym aby livebox i ruter pracowały na 2 piętrach, tak żeby na pierwszym piętrze livebox służył jako wifi a u góry chciałbym routera podpiąć do kompa i jako wifi. Za wszelkie podpowiedzi z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #2 10130693
    szyba20
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Witam
    Podłącz kablem Ethernet liveboxa z routerem.
    Od liveboxa kabel wepnij w Pc 1 w routerze (nie w internet) i powinno wszystko działać.
  • REKLAMA
  • #3 10130852
    KaTeeM
    Poziom 2  
    Spróbuje i tak ale czy dało by rady podpiąć obydwa urządzenie to sieci telefonicznej, bo nie za bardzo miałbym gdzie kabel przeprowadzić przez dom bo kawałek jest.
  • #4 10130888
    chmuri
    Poziom 18  
    Ocena: 13
    Czemu nie możesz postawić obok lifeboxa routera skoro i tak Ci całe mieszkanie obejmował?
  • REKLAMA
  • #5 10130958
    KaTeeM
    Poziom 2  
    Ponieważ na dole jest laptop do którego wifi było by z livebox`a ,a u góry mam PC i nie zawsze mam dobry zasięg a tak to bym podpoił routera do komputera przez ethernet i miałbym jeszcze dobre wifi w pokoju do tel. W pokoju mam gniazdko do telefonu i do niego mógłby se podpiąć router`a, a na dole tak samo z livebox. A jeśli nie da się tak zrobić to będę myślał nad przeciągnięciem kabla ethernet.
  • REKLAMA
  • #6 10130997
    chmuri
    Poziom 18  
    To jest dobre wyjście ten kabel ethernet. Widzisz jakbyś miał sam router to mógłbyś jeszcze zrobić antenkę extra na piętrze ale w sumie wyjdzie na to samo jak podepniesz sobie router. Nie bede wklejał z allegro ale jest taka technologia która pozwala Ci z lifeboxa kabel enthernetowy wpiąć do zasiania i na piętrze z gniazda poprowadzić do routera bez zbędnych kabli.
  • #7 10131018
    szyba20
    Poziom 19  
    Ocena: 39
    Jeśli chodzi ci o internet przez sieć 230v w domu to koszty ogromne (PowerNET pentagrama) na alledrogo 800zł :) jednak przeciągniecie kabla i zrobienie dziury w suficie wyjdzie taniej :P
  • #8 10131362
    chmuri
    Poziom 18  
    Widziałem tańsze dzisiaj rozwiązania za ~150 ale tak masz racje taniej będzie;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na połączenie Liveboxa i routera w jednej sieci na dwóch piętrach. Proponowane rozwiązania obejmują podłączenie Liveboxa do routera za pomocą kabla Ethernet, co umożliwi korzystanie z Wi-Fi na pierwszym piętrze oraz podłączenie komputera na górze. Istnieje również możliwość wykorzystania technologii Powerline do przesyłania sygnału przez sieć elektryczną, jednak koszty takiego rozwiązania są znaczne. Użytkownik rozważa przeciągnięcie kabla Ethernet jako tańszą alternatywę.
REKLAMA