logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Seat Ibiza 1.4 TDI 2010r. -elektryczne wspomaganie kierownicy

michaleczek77 13 Lis 2011 22:42 14703 10
REKLAMA
  • #1 10136100
    michaleczek77
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam wszystkich Forumowiczów,
    Autko kupiłem w zeszłym roku w grudniu sprowadzone z zagranicy (nie znam jego dokładnej historii) wiem tyle że dostało w stronę kierowcy.

Przez okres 9 miesięcy nie miałem żadnych problemów z wspomaganiem (opisze dość dokładnie może pomoże to w ustaleniu przyczyny) aż do października tego roku kiedy to pod pracą odmówiło współpracy lecz po chwili zaczęła działać.
    Gdy odpaliłem auto z rana kontrolka się pojawiła i już nie zgasła. Pojechałem do warsztatu gdzie orzekli że to pompa i trzeba wymienić. Pojechałem na szrot i zakupiłem używaną pompę (dopiero 3 szt. działało poprawnie) i po 3 tyg. wyskoczył mi błąd oraz przestała działać po dokładnym myciu samochody na myjni bezdotykowej. Z rana stwierdziłem że sprawdzę bezpieczniki i odpaliłem auto z ciekawości i działała. Pod wieczór chciałem sprawdzić czy jest ok i przez okres 5 min. wszystko działało płynnie aż mi wywaliło błąd i do tej pory nie działa..

Oczywiście jutro podjadę do warsztatu aby sprawdzili co jest grane.. ale prosił bym o kilka pomysłów/sugestii jak zweryfikować gdzie może być przyczyna aby nie narazić się na niepotrzebne wydatki. Może ktoś z Państwa miał podobny problem.

Z góry dziękuje za wszystkie wypowiedzi i pomoc życząc miłego wieczoru.
  • REKLAMA
  • #2 10138524
    michaleczek77
    Poziom 10  
    Witam,
    Dzisiaj pod wulkanizacją kilka razy wł i wył zapłon i pompa zaczeła chodzić nawet przez kilka kolejnych odpaleń (całą droge do jechałem bez wspomagania). Odjeżdzając z wulkanizacji znowu pojawiła się kontrolka i nie działa.

Możę ktoś ma jakiś pomysł / miał podobną sytuacje to prosze o pomoc z góry dzięki.
  • #3 10138587
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2462
    Kabelki sprawdzić ale w tej grupie aut "padają"te pompy więc szrotowa to nigdy nie wiemy na co trafimy.
  • REKLAMA
  • #4 10138602
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4215
    Za nowy żeby tak padać od tak sobie, nie dostał strzała w lewy przód?
  • REKLAMA
  • #5 10138614
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    michaleczek77 napisał:
    wiem tyle że dostało w stronę kierowcy.
    Pisze wyraźnie że dostał.
  • #6 10138627
    michaleczek77
    Poziom 10  
    Cześć,
    Dostał ale to przed tym jak go kupiłem.. ale co dziwne raz działa i to bez żadnych zastrzezeń a jak wywali kontrolke tak du.. jak pisałem kilka miesięcy jezdziłem i nie miałem żadnych problemów.
  • Pomocny post
    #7 10138754
    decybel91
    Poziom 43  
    Ocena: 4215
    Tam szukaj problemu, kable trzeba dobrze połączyć, bo pompa miejscami 60A ciągnie...
  • REKLAMA
  • #8 10138787
    michaleczek77
    Poziom 10  
    Cześć decybel91
    Jutro posprawdzam dokładnie przewody.. może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł co może być przyczyną takiego zachowania?

Dzięki za pomoc
  • #9 10138801
    matber0904
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    hej moze płyn trzeba wymiecic moze zasyfiony a jak to nie to może bezpiecznik
  • #10 10153850
    michaleczek77
    Poziom 10  
    Witam ponownie..
    Odwiedziłem zaprzyjaznionego elektryka aby sprawdzić przewody i z nimi jest wszystko ok. Podczas diagnozy w której uczestniczyłem podczas 2 odpalen pompa działała przy odpaleniu bez najmniejszego problemu. Dzisiaj po powrocie postanowiłem kilka razy włączyć i wyłączyć zapłon co spowodowało pełne krótkotrwałe (ok. 30 sekund) działenie pompy przy zapalonej kontrolce.

Proszę wszystkich forumowiczych którzy mieli taką sytuacje bądz znają sie na naprawie o wypowiedz.

Z góry za wszystkie dziękuje.
  • #11 10650151
    manio_20
    Poziom 1  
    Ocena: 6
    Witam,

natrafiłem na ten topik szukając jakiś wiadomości o pompie w seacie ibizie rocznik 2008 1,4 tdi 59KW. Napisz jesli możesz jak skończyła się Twoja historia, i czy udało Ci sie jakoś znaleść powód awarii (u mnie dzieje sie podobnie i też niewiem co jest grane)

Pozdrawiam,
    Kuba

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z elektrycznym wspomaganiem kierownicy w Seacie Ibiza 1.4 TDI z 2010 roku, które przestało działać po 9 miesiącach użytkowania. Po wymianie pompy wspomagania na używaną, problem powrócił, a kontrolka błędu się zapala. Użytkownik sprawdził bezpieczniki i przewody, które wydają się być w porządku, jednak pompa działa sporadycznie. Forumowicze sugerują sprawdzenie kabli, płynu wspomagania oraz możliwości uszkodzenia pompy, zwłaszcza że auto miało wcześniejszy wypadek. Użytkownik planuje dalsze diagnozy w warsztacie.
REKLAMA