logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zczytywanie wartosci z PC Access przy braku komunikacji z PLC

eldechu 16 Lis 2011 21:39 1391 4
  • #1 10147052
    eldechu
    Poziom 10  
    Witam.

Temat również na pograniczu działu Programowanie, ale zdecydowałem zamieścić go tutaj.

Piszę prostego OPC klienta którego będę używał do komunikacji z OPC serwerem - PC Access.

Problem: nie mogę odczytać zmiennych z PC Access (ani wykonać innych operacji niż inicjalizacja handlera na serwer - która się powodzi). Dostaję następującą odpowiedź:

"The item definition does not exist in the server address space"

Pytanie: Czy do odczytywania zmiennych z PC Access (na potrzeby dewelopowania), potrzebny jest aby był on skonfigurowany ze sterownikiem, tj faktycznie podpięty do PLC (S7200)?

Próby znalezienia odpowiedzi:
    1) Nie znalazłem nigdzie informacji wprost - że się nie da. Chociaż instrukcje producenta mówią o uruchomieniu PC Access dopiero po skonfigurowaniu PLC, ale nie opisują mojego przypadku - "na sucho".
    2) Chciałem zestawić PC Access z gotowym dodatkiem do Excela (który udostępnia producent serwera), jednak rezultat ten sam: serwer jest widoczny, ale nie można w ogóle przeglądać jego przestrzeni. Widoczny jest tylko dużo mówiący napis: error.

Z góry dziękuję za podpowiedzi.
  • #2 10158343
    macbe
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Czy skonfigurowałeś jakkolwiek PCAccess, tzn. czy dodałeś tam jakiś (choćby zupełnie wirtualny) sterownik PLC i zmienne w nim udostępniane?
  • #3 10160906
    eldechu
    Poziom 10  
    Tak, PC Access jest skonfigurowany. Sprawdziłem jak działa ze sterownikiem i.. działa (przynajmniej na TestClient wbudowanym w PC Access). Wartości się zmieniają zgodnie ze zmianami na przekaźniku - ta część działa.. Natomiast zmienne dalej nie są widoczne przez zewnętrzne OPC Klienty.

Doczytałem się na stronie producenta, że zapisanie projektu na którym się pracuje jest kluczowe, bo wysyłane są jakieś informacje o projekcie do serwera (być może i nazwy zmiennych?).
    Note
    Anytime you open or edit a PC Access project, you must click the "Save" button to send tag configurations to the server.

U mnie natomiast się nie da zapisać projektu. Dostaje komunikat: "An unexpected error has occured". To samo jest przy otwieraniem projektu.

Myślałem że jest to wina wersji trial programu. Zainstalowałem program w wersji pełnej z SP4 (1.0.4). Dalej to samo.

Wydaje się że źródłem problemu jest problem z zapisywaniem / odczytywaniem projektów w PC Access. Może ktoś natknął się na podobne problemy?

Pozdrawiam
  • #4 10164351
    macbe
    Poziom 15  
    Ocena: 14
    Sprawdź, czy konto z którego dokonujesz zmian, ma odpowiednie uprawnienia do zapisu pliku z konfiguracją PC Access (np. dostęp do zapisu w katalogu z projektem). Zobacz także, czy nie próbujesz zapisać projektu, który jest już w użyciu, czyli jedna instancja OPC jest uruchomiona z tym projektem, a Ty próbujesz projekt zmodyfikować z drugiej instancji.
  • #5 11607610
    eldechu
    Poziom 10  
    Witam, trochę stary temat ale może komuś się przyda.

Rozwiązałem problem przeinstalowując system Windows XP. Okazało się że na innym komputerze nie miałem problemów z zapisywaniem projektu (co było kluczowe). Po przeinstalowaniu systemu i ponownej instalacji programu wszystko działa.
REKLAMA