logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaką przetwornicę AC-AC 12-200V wybrać do ładowania kondensatora 1u/400V?

maras52 18 Lis 2011 15:26 2687 1
REKLAMA
  • #1 10152823
    maras52
    Poziom 14  
    Ocena: 53
    Witam.

Szukam małej i prostej przetwornicy do ładowania kondensatora 1u/400V który jest rozładowywany cyklicznie (w przedziale 8-200Hz). Zasilanie całego układy pochodzi z statora na którym są cewki na rdzeniach FM i wirującego koła magnetycznego, napięcie wyjściowe jest zależne od obrotów (choć nominalnie 12V) czyli dajmy np przedział 4-18V AC. Chciałem zastosować odwrócony transformator sieciowy 12/230V lecz nie posiadam takiego o odpowiedniej i potężnej mocy w granicach 5-10W, a nie dam toroida 60W (bo z deczka za duży gabarytowo i mocowo).
    Do projektu przyjąłem napięcie wejściowe 8V, bo na chłopski rozum jeśli podam niższe napięcie na wejściu to otrzymam niższe na wyjściu które ma znaczną tolerancję (100-300V) (jeśli się mylę proszę o nakierowanie moich szarych komórek na właściwy tor).

Układ ma mieć zastosowanie do ładowania modułu zapłonowego w silniku dwusuwowym.
    Jeśli dobrze myślę to częstotliwość zależna jest od obrotów oraz ilości zmian pola magnetycznego (czyli ilości magnesów których jest 6 w kole) czyli 1000RPM da mi częstotliwość ~100Hz

W skrócie :
    Uwe 4-18VAC (bo zawsze można ustabilizować napięcie wejściowe)
    Uwy 100-300VAC
    Brak stałego źródła DC

Ma ktoś jakieś propozycje co do realizacji projektu ?
  • REKLAMA
  • #2 10152917
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 405
    Co się wszyscy nagle zawzięli na ten zapłon DC-CDI? To już chyba 3 pytanie, jakie mi się trafia w ciągu tygodnia.

Ładowanie kondensatora 1uF do 400V to 80mJ, przy częstotliwości 200Hz oznacza to moc średnią przetwornicy 16W a w praktyce - ponieważ czas trwania iskry jest niezerowy - rzędu 30W a to daje moc szczytową na poziomie 60W.

Zakładając, że chodzi o 200V - jak w temacie wątki, to nadal jest to odpowiednio: 20mJ, 4W, 7.5W i 15W.

Przykro mi, ale nie da się tego zrobić w zakresie napięć wejściowych od 4V - najprostszy (i najlepszy w tym zastosowaniu) układ przetwornicy na UC3843 wymaga jako minimum 8.5V. Zdecydowanie zalecam dodanie małego akumulatora żelowego 12V do instalacji. Bez tego nierealny będzie rozruch, gdy obroty silnika są skrajnie niskie i napięcie z "magneta" również.

Przy liczeniu częstotliwości prądnicy prądu przemiennego liczy się pary biegunów a nie bieguny na sztuki. Dla 1000rpm będzie to 3 pary biegunów *1000 rpm / 60 [s/min] = 50Hz.

(poprawiłem rażącą pomyłkę)
REKLAMA