logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie BIOS-u. Płyta główna ASUS. Budowa programatora.

ePeter1234 09 Gru 2004 16:18 1416 1
REKLAMA
  • #1 1047386
    ePeter1234
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    Witam!!!
    Kolega poprosił mnie o ponowne zaprogramowanie biosa na płycie głównej ASUS. Niestety jeszcze nie wiem jaki to modej, bo jeszcze tej płyty nie mam w domu. Potrzebuje zbudowac programamtor do takich pamięci biosu, aby móc ją przeprogramować. Za pomoc z góry dzięki. Pozdrawiam Piotrek
  • REKLAMA
  • #2 1047475
    axeland
    Poziom 20  
    Ocena: 3
    Programator możesz zrobić ale do jednego biosu to chyba się nie opłaca (koszt elementów samych ok 30-50zeta). Jeżeli płyta "żyje" to ją przeflaszuj a biosy do niej , jak dowiesz się jaki to model płyty to na stronie producenta płyty są na pewno nowsze biosy i ewentualnie programy do fleszowania . Jeśli płyta nie żyje bo został wgrany niewłaściwy bios to już większy problem , jeśli bios jest w podstawce to możesz go wyjąć i przefleszować na innej podobnej działającej płycie ale to operacja dość ryzykowna i wymagająca troszkę umiejętności , jeśli bios jest wlutowany w płytę to jeszcze trudniej bo trzeba go wyciągnąć (wylutować ) . Pozdrawiam .
    ps . jeśli nie dzasz sobie rady to napisz na prv.
REKLAMA