logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik Diehl 712250-piekarnik Amica-Jak podłączyć?

mireko 20 Lis 2011 09:27 10783 11
REKLAMA
  • #1 10159345
    mireko
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Witam.Proszę o informację lub fotkę w jaki sposób podłączyć sterownik Diehl 712250 do piekarnika Amica EB2.7TaYDRL (model EBC 7421).
    Chodzi o to,że ktoś wyjął stary spalony sterownik i nie wiadomo jak podłączyć nowy.Patrząc na "okopcenia" zacisków podłączyłem niby tak samo jak stary,ale nie wyświetla i świeci tylko pomarańczowa kontrolka.
    Złe podłączenie,czy padło coś jeszcze?
    (Zasilanie do sterownika dochodzi)
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10164478
    telmut
    Poziom 20  
    Ocena: 429
    proszę o foto sterownika
  • REKLAMA
  • #3 10164724
    mireko
    Poziom 11  
    Piekarnik jest znajomej-postaram się później cyknąć fotkę.
    Może to zbyt prymitywny opis,ale może to coś chwilowo pomoże:
    -patrząc od tyłu piekarnika wygląda to tak:lewa strona dół (dwa wtyki) są od zasilania i są razem zmostkowane(niebieskie)-(czyli innej opcji nie ma)
    -prawa strona sterownika:góra jeden wtyk(biało-czerwony) i pod nim kolejny(bodajże niebieski) i są połączone obok przekaźnika.Właśnie o te mi chodzi(chyba,że nie ma znaczenia góra-dół).
    Stary sterownik poszedł z dymem(może i ogniem) więc może poszło coś dalej?
    Sory za taki opis-postaram się potem wrzucić fotki.
    Pozdrawiam.
    PS.Nowy zegar ma symbol 712250 Diehl i świeci na zielono,zaś stary wygląda mi na taki(niestety nigdzie w necie nie ma fotek):Link
  • REKLAMA
  • #5 10164941
    mireko
    Poziom 11  
    Niestety schemat się różni i to bardzo. :(
  • #6 10165378
    telmut
    Poziom 20  
    "T" zielone to programator i podłączenie jest takie samo w każdej kuchence z programatorem Ta Diehl (chyba że ma 2 przekaźniki)
    Daj zdjęcie (przód kuchni i tył programatora) a będzie wszystko jasne
  • #7 10165828
    mireko
    Poziom 11  
    Sterownik Diehl 712250-piekarnik Amica-Jak podłączyć?Sterownik Diehl 712250-piekarnik Amica-Jak podłączyć?
    A więc tak to wygląda.Na spalonym fragmencie starego zegara podłączone są dwa zaciski niebieskie,a chodzi mi o te zaciski z prawej strony.
  • REKLAMA
  • #8 10166360
    telmut
    Poziom 20  
    To stary układ
    Nie bardzo tu widzę ale ten biało-czerwony na pewno na zasilanie a jeden z zasilania na przekaźnik ale nie widzę jakie tam są podłączone (2x niebieski na przekaźnik-jeśli taki jest bo nie widzę)
  • #9 10166462
    mireko
    Poziom 11  
    Sterownik Diehl 712250-piekarnik Amica-Jak podłączyć?
    Może tu coś lepiej widać.
    Lewy dolny ród zegara-wszystkie niebieskie i nie ma szans je inaczej podpiąć,bo są krótkim kabelkiem zmostkowane.
    Prawy dolny róg(biały i czerwony) idą do:czerwony zasilanie z "wtyczki",biały do pokrętła obok(temperatura).
    Prawy górny róg do pokrętła po lewej(na zdjęciu) do zacisku 2 lub 2a(nie pamiętam :D )
    Chodzi mi o prawą stronę(na zdjęciu).
    Namotałem trochę :D
  • Pomocny post
    #10 10166883
    telmut
    Poziom 20  
    Niestety jest tak jak pisałem a więc powtórzę po raz ostatni:
    - czerwony zasilanie na (zasilanie programatora skrajny lewy zacisk)- dalej białym na termoregulator itd…
    - niebieski zasilanie na (dolny zacisk przekaźnika) dalej mostek na zasilanie obok (biało-czerwonego)
    - niebieski z łącznika piekarnika na górny zacisk przekaźnika ( jest dobrze na zdjęciu)
    Nie może być inaczej. Proszę podłączyć jak napisałem.
  • #11 10166948
    mireko
    Poziom 11  
    Jutro spróbuję podłączyć na nowo.Mam nadzieję,że dwie stówki nie pójdą się... :D
  • #12 10169030
    mireko
    Poziom 11  
    A więc po przełożeniu przewodów kuchnia świeci i działa. :D
    Wszystko dzięki koledze telmut.
    Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam.
    Zamykam temat. :spoko:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał pomocy w podłączeniu nowego sterownika Diehl 712250 do piekarnika Amica EB2.7TaYDRL (model EBC 7421) po usunięciu starego, uszkodzonego sterownika. W odpowiedziach zasugerowano różne schematy podłączenia, jednak okazało się, że schematy różnią się od siebie. Ostatecznie, po kilku próbach i wskazówkach dotyczących podłączenia przewodów (czerwony na zasilanie, niebieski na przekaźnik), użytkownik zdołał poprawnie podłączyć sterownik, co przywróciło funkcjonalność piekarnika.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA