logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dźwięk się przycina w grach na Creative SB Audigy SE i Win 7 64bit, co robić?

wojtpu 20 Lis 2011 12:47 10821 22
REKLAMA
  • #1 10160225
    wojtpu
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Mam problem z dźwiękiem w grach. Praktycznie w kazdej nowej Battlefield 3 Need for speed Hot pursuit, Mafia 2 itp. Gra działa płynnie nie wiesza się ani nic ale za to dźwięk jak i muzyka w grze cały czas się przycina.
    Problem występował kiedy miałem windowsa XP a obecnie na Win 7 64bit.
    Karte dźwiękową mam Creative SB Audigy SE zainstalowane najnowsze sterowniki. Próbowałem różnych ustawień i nic.
    Problem ten pojawiał się też jak grałem na TV przez kabelek HDMI i dźwięk leciał w telewizorze.
    Odłączyłem nawet Creativa SB i zainstalowałem sterowniki na kartę dźwiękową zintegrowaną AC97. I dalej to samo...
    Czytałem gdzieś żeby włączyć dxdiag i przesuwać suwakiem przyspieszenia dźwiękowego ale nie mam takiego...
    Komputer:
    Karta graficzna GeForce 460GTX
    Płyta Główna M2N-E -- zaktualizowany bios
    Procesor AMD Phenom II X4 955
    Ram 6GB DDR2
    DirectX 11
    Kupno nowej karty coś pomoże?
    A może to wina płyty głównej?
  • REKLAMA
  • #2 10160961
    1010011010
    Poziom 32  
    Ocena: 152
    Kupno nowej karty coś pomoże?
    Przecież na zintegrowanej jest to samo.
    W windows 7 nie ma przyśpieszenia sprzętowego :)
  • #3 10161032
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #4 10167249
    wojtpu
    Poziom 9  
    Ustawień karty dźwiękowej próbowałem juz chyba wszystkich możliwych Creativa jak i zintegrowanej... Ostatnio znalazłem coś zeby zmienić planowane użycie procesora na "Usługi działające w tle" nie pomogło. Czytałem gdzieś ze może być uszkodzona pamięć RAM tylko ze niedawno dokupiłem 4GB odłączyłem stare 2x1GB i też nic to nie dało.
  • REKLAMA
  • #5 10167402
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 10211801
    wojtpu
    Poziom 9  
    Tak creative jest pod pci. Do tej karty instalowałem chyba wszystkie sterowniki jakie znalazłem ;/ ostatnio próbowałem coś zrobić z zintegrowaną kartą dźwiękowa ale też nic sie nie pomogło ;/ W każdej nowej grze pojawia sie ten problem.
  • #7 10211875
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 10212155
    wojtpu
    Poziom 9  
    No może nie do końca moge stwierdzić ze w każdej bo nie mam tyle gier. Battlefield 3, Crysis 2 i Need For Speed Shift F1 2010 w tych grach jest najgorzej - cały czas przycina sie muzyka w tle jak również dźwięki silinika czy strzelania dialogi wszystko. Fifa 2012, Call of Duty - Modern Warfare 3, Need For Speed The Run, Mafia 2 troszkę lepiej, przycina sie tylko muzyka w tle.
    Przed zmianą karty graficznej i procesora w starszych grach nigdy sie ten problem nie pojawił. Jak zmieniałem prcesor to aktualizowałem Biosa moze tu jest problem?
    A to zawsze wyłączałem jedną karte kiedy próbowałem cos robić z druga. Obecnie to nawet całkowicie wyciągnąłem Creative'a i jest zintegrowana.
  • #9 10212469
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 10213083
    gradek83
    Poziom 43  
    Ocena: 2088
    Znaczek WIN+R wpisujesz DXDIAG i sprawdzasz czy raporty i biblioteki są w porządku.

Czy jak słuchasz muzyki z np Winampa to też przycina może to wina głosników pod wyjście liniowe ZIELONE GNIAZDO podepnij słuchawki jakiekolwiek i sprawdź czy też tnie.
  • #11 10213155
    Joker.
    Poziom 31  
    Ocena: 130
    Mam jeszcze taki pomysł.
    Zmiana ustawień dźwięku, czyli:
    - wybór głośników - 2.1 lub headphones
    - dźwiek 16bit
    - częstotliwość próbkowania 44.1 kHz
    - wyłączyć tryb 3D, EAX i inne efekty
    Sprawdzić ustawienia dźwięku w samej grze.
    Tu masz instrukcję w razie trudności ze znalezieniem http://ccftp.creative.com/Manuals/TSD/1076/0x.../Audigy%20Player%20Users%20Guide%20Polski.pdf
  • #12 10213648
    wojtpu
    Poziom 9  
    w DxDiag kiedy uruchomię "64bitowy program dxdiag" w zakładce dźwięki w uwagach pisze takie coś : "Plik cmudaxp.sys nie jest podpisany cyfrowo, co oznacza, że nie był on przetestowany przez Laboratoria jakości sprzętu Microsoft Windows (WHQL). Możesz uzyskać sterownik z logo WHQL od producenta urządzenia sprzętowego." I tylko tyle.

Podczas słuchania muzyki oglądania filmów wszystko jest OK. Filmy oglądam tylko w jakości HD więc dźwięk jest naprawdę super. Problem jest tylko w grach ;/

Dziś kupiłem nową kartę dźwiękowa Asus Xonar DS. Niestety nic się nie zmieniło. dobrze ze mogę ją zwrócić w poniedziałek.
    Ustawiłem też dźwięk w niej tak jak pisał Joker i dalej to samo :/
  • #13 10214006
    gradek83
    Poziom 43  
    Jeśli masz wolne gniazda PCI to sprawdź w innych czy karta działa.
  • #14 10214178
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #15 10217020
    gradek83
    Poziom 43  
    Jak sprawdzi to nic nie zaszkodzi.

Ogólnie możesz jeszcze pobrać i zainstalować najnowsze sterowniki do chipsetu.

A i czy przy najniższych ustawieniach grafiki dźwięku gry też dźwięk przerywa ?

Dźwięk się przycina w grach na Creative SB Audigy SE i Win 7 64bit, co robić?

Jeśli po zainstalowaniu nic to nie da to wejdź do Biosu i w zakładce Advanced w HD Audio ustaw na Disabled F10 Y i sprawdź czy tnie.
  • #16 10218045
    wojtpu
    Poziom 9  
    Próbowałem w innych gniazdach PCI na samym początku nic to nie dało. Później odłączyłem SB i próbowałem na zintegrowanej karcie ale jak pisałem było to samo. A na samym końcu z karty graficznej przez kabelek HDMI do telewizora też nic się nie zmieniło.

Sterowniki do chipsetu pobrałem zainstalowałem i dalej to samo. Tak samo po zmianie w HD Audio na Disabled.

Jeżeli zmieniam ustawienia grafiki na najniższe to nic nie pomaga próbowałem już tego i w żadnej grze nie było zmian.

Tego nie pisałem na początku bo zauważyłem to dokładnie w ten weekend bo cały czas coś testuje. na samym początku praktycznie w każdej grze z dźwiękiem jest praktycznie wszystko OK.

np w Need for Speed Hot Pursuit kiedy zaczyna sie wyścig dźwiek jest praktycznie OK. Na samym początku nic nie przerywa. Ale jak już samochód nabierze prędkości dogonie inne auta czyli jak zacznie sie jakas akcja to muzyka jak i dźwięk silnika zaczyna przerywać. I tak do końca wyścigu. A np jak mam jakąś czasówkę kiedy jadę sam to z dźwiękiem jest lepiej. Tnie ale nie tak bardzo.

W Battlefield'dzie podobnie. Dopóki się nie zacznie jakaś akcja to nie przerywa. Mogę strzelac po ścianach musyka ok dźwieki karabinu są. Ale jak już zaczyna sie akcja strzelam do innych, oni do mnie w koło wybuchy to już wszystko szlak trafia i do końca misji tnie muzyka, strzelania praktycznie nie słychać, jedynie dialogi są ok.

W Call od Duty MW3 jest w miare. chyba ze zaczęła się juz naprawdę taka super szybka akcja ale to na całą gre moze 3-4 razy zaczęło się wszystko przycinać. A tak to tylko muzyka w tle.

Najlepiej jest w NFS The Run, Mało kiedy przycinało dźwięk. W 2-3 wyscigach - w mieście, z policją i jak była noc to był problem.

Dodam tylko że z grafiką jest wszystko w porządku obraz w ogóle się nie przycina wszystko jest super.
  • #17 10221420
    gradek83
    Poziom 43  
    Od nowości odkąd masz ten PC tak masz? jeśli tak to może coś z płytą główną a dokładnie chipsetem jest nie tak nie grzeje się czasem zbyt mocno ? Dziwna sprawa no ale ja już nie mam pomysłów.
  • #18 10222184
    wojtpu
    Poziom 9  
    Płyta główna ma ok 4,5 roku podobnie jak ramy(2GB) i karta dźwiękowa.
    Karta graficzna, procesor, ramy(4GB) i zasilacz około 2 miesiące.
    Dawniej miałem Karte GeForce 7600 GS i Procesor Athhlon 3800+ i nigdy w żadnej grze ten problem sie nie pojawił.
    2 miesiące temu zaktualizowałem biosa na płycie zmieniłem kilaka częsci w komputerze i jest jak jest ;/

Temperatura płyty głównej 46 stopni. Pograłem jeszcze 15min w Battlefielda i sprawdziłem jeszcze raz i jest taka sama.
  • #19 10224026
    gradek83
    Poziom 43  
    Wgraj starego biosa jakie części zmieniałeś
  • #20 10225999
    wojtpu
    Poziom 9  
    zmieniłem Procesor z Athlona 3800+ na Phenom II X4 955
    Karte graficzna z GF 7600GS na GeForce 460GTX
    dokupiłem 4GB ram i jeszcze zasilacz zmieniłem.

Biosa niestety nie mogę wgrać starego ponieważ tylko na najnowszym mogę mieć procesor 4-rdzeniowy.
  • #21 10237997
    gradek83
    Poziom 43  
    No to już nie wiem jedynie co przychodzi mi na myśl to rozwiązanie które może się sprawdzić kupić zewnętrzna kartę dźwiękową na USB. Creative SB Audigy 2 NX powinna wystarczyć.

A jest możliwość ustawienia aby procesor korzystał np tylko z 2 rdzeni może po prostu nowy procesor albo grafika obciążają chipset no albo wina pamięci jeśli masz ją na 2 kościach po 2GB sprawdź je z osobna.

Z mojej strony tyle ogólnie wyjdzie na to że chyba lepiej będzie jak wymienisz płytę główną na nowszą.
  • #23 13032947
    Elektrogerda
    Poziom 1  
    Miałem to samo. Kupiłem Need for Speed (Shift) i głucha cisza. Długo szukałem problemu. Wszystko wydawało się ok. Sterowniki DirectX 9.0c pod Windowsa XP. Dwie karty muzyczne (zintegrowana i SB Audigy z najnowszymi sterownikami. Do wszystkiego znalazłem najnowsze sterowniki. I dalej guzik. Zintegrowana muzyka wyłączona w Biosie. Ale jedna sugestia zadziałała. Powyłączałem w ustawieniach karty muzycznej wszystkie dodatki i ulepszacze dźwiękowe typu EAX, CMSS 3D Sound i Audio Efects. Widocznie gra z tym wszystkim sobie nie radziła. Teraz gra pięknie z dźwiękiem.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z przerywającym dźwiękiem w grach na karcie dźwiękowej Creative SB Audigy SE oraz zintegrowanej AC97, działających na systemie Windows 7 64-bit. Problemy występują w nowych grach, takich jak Battlefield 3, Need for Speed Hot Pursuit i Mafia 2, mimo że gry działają płynnie. Użytkownik próbował różnych ustawień dźwięku, instalacji najnowszych sterowników oraz wyłączenia zintegrowanej karty dźwiękowej, ale problem nadal występuje. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawień dźwięku w grach, wyłączenie efektów dźwiękowych, a także rozważenie zakupu zewnętrznej karty dźwiękowej. Wskazano również na możliwość problemów z chipsetem płyty głównej lub DPC lag, co może być spowodowane niekompatybilnymi sterownikami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA