Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z d¼wiêkiem w grach

wojtpu 20 Nov 2011 12:47 9555 22
    wojtpu
    Level 9  
    Witam.
    Mam problem z d¼wiêkiem w grach. Praktycznie w kazdej nowej Battlefield 3 Need for speed Hot pursuit, Mafia 2 itp. Gra dzia³a p³ynnie nie wiesza siê ani nic ale za to d¼wiêk jak i muzyka w grze ca³y czas siê przycina.
    Problem wystêpowa³ kiedy mia³em windowsa XP a obecnie na Win 7 64bit.
    Karte d¼wiêkow± mam Creative SB Audigy SE zainstalowane najnowsze sterowniki. Próbowa³em ró¿nych ustawieñ i nic.
    Problem ten pojawia³ siê te¿ jak gra³em na TV przez kabelek HDMI i d¼wiêk lecia³ w telewizorze.
    Od³±czy³em nawet Creativa SB i zainstalowa³em sterowniki na kartê d¼wiêkow± zintegrowan± AC97. I dalej to samo...
    Czyta³em gdzie¶ ¿eby w³±czyæ dxdiag i przesuwaæ suwakiem przyspieszenia d¼wiêkowego ale nie mam takiego...
    Komputer:
    Karta graficzna GeForce 460GTX
    P³yta G³ówna M2N-E -- zaktualizowany bios
    Procesor AMD Phenom II X4 955
    Ram 6GB DDR2
    DirectX 11
    Kupno nowej karty co¶ pomo¿e?
    A mo¿e to wina p³yty g³ównej?
    1010011010
    Level 32  
    Kupno nowej karty co¶ pomo¿e?
    Przecie¿ na zintegrowanej jest to samo.
    W windows 7 nie ma przy¶pieszenia sprzêtowego :)
    Aseri15
    Level 32  
    Poszperaj w ustawieniach karty i d¼wiêku. Kupno nic nie pomo¿e skoro na obydwu jest to samo.
    wojtpu
    Level 9  
    Ustawieñ karty d¼wiêkowej próbowa³em juz chyba wszystkich mo¿liwych Creativa jak i zintegrowanej... Ostatnio znalaz³em co¶ zeby zmieniæ planowane u¿ycie procesora na "Us³ugi dzia³aj±ce w tle" nie pomog³o. Czyta³em gdzie¶ ze mo¿e byæ uszkodzona pamiêæ RAM tylko ze niedawno dokupi³em 4GB od³±czy³em stare 2x1GB i te¿ nic to nie da³o.
    Aseri15
    Level 32  
    Nie wiem co ma pamiêæ do d¼wiêku. Jakby¶ mia³ uszkodzone ko¶ci RAM to komp by Ci wariowa³ albo w ogóle nie chcia³ by siê podnie¶æ. Wiêc nie wiem co za spec Ci pierdó³ nagada³. A tego creative'a masz pod pci ? Spróbuj poszukaæ starszych sterowników. Czasami to pomaga. Albo poszukaj sterów innej firmy.
    wojtpu
    Level 9  
    Tak creative jest pod pci. Do tej karty instalowa³em chyba wszystkie sterowniki jakie znalaz³em ;/ ostatnio próbowa³em co¶ zrobiæ z zintegrowan± kart± d¼wiêkowa ale te¿ nic sie nie pomog³o ;/ W ka¿dej nowej grze pojawia sie ten problem.
    Aseri15
    Level 32  
    W ka¿dej nowej grze ? Czyli mam rozumieæ, ¿e w starszych tytu³ach problemu nie ma ? Sprawd¼ ustawienia d¼wiêku w grze. Sprawd¼ czy w grze jest ustawione aby u¿ywa³ karty d¼wiêkowej pod PCI. W mened¿erze urz±dzeñ wy³±cz zintegrowan±, gdy¿ dwie w³±czone karty d¼wiêkowe powoduj± konflikt.
    wojtpu
    Level 9  
    No mo¿e nie do koñca moge stwierdziæ ze w ka¿dej bo nie mam tyle gier. Battlefield 3, Crysis 2 i Need For Speed Shift F1 2010 w tych grach jest najgorzej - ca³y czas przycina sie muzyka w tle jak równie¿ d¼wiêki silinika czy strzelania dialogi wszystko. Fifa 2012, Call of Duty - Modern Warfare 3, Need For Speed The Run, Mafia 2 troszkê lepiej, przycina sie tylko muzyka w tle.
    Przed zmian± karty graficznej i procesora w starszych grach nigdy sie ten problem nie pojawi³. Jak zmienia³em prcesor to aktualizowa³em Biosa moze tu jest problem?
    A to zawsze wy³±cza³em jedn± karte kiedy próbowa³em cos robiæ z druga. Obecnie to nawet ca³kowicie wyci±gn±³em Creative'a i jest zintegrowana.
    Aseri15
    Level 32  
    Aktualizacja BIOS'u nic do tego raczej nie ma. Chocia¿ mo¿esz poszukaæ w BIOS'ie jakiej¶ opcji zwi±zanej z d¼wiêkiem. Wiêcej pomys³ów niestety nie mam.
    gradek83
    Level 41  
    Znaczek WIN+R wpisujesz DXDIAG i sprawdzasz czy raporty i biblioteki s± w porz±dku.

Czy jak s³uchasz muzyki z np Winampa to te¿ przycina mo¿e to wina g³osników pod wyj¶cie liniowe ZIELONE GNIAZDO podepnij s³uchawki jakiekolwiek i sprawd¼ czy te¿ tnie.
    wojtpu
    Level 9  
    w DxDiag kiedy uruchomiê "64bitowy program dxdiag" w zak³adce d¼wiêki w uwagach pisze takie co¶ : "Plik cmudaxp.sys nie jest podpisany cyfrowo, co oznacza, ¿e nie by³ on przetestowany przez Laboratoria jako¶ci sprzêtu Microsoft Windows (WHQL). Mo¿esz uzyskaæ sterownik z logo WHQL od producenta urz±dzenia sprzêtowego." I tylko tyle.

Podczas s³uchania muzyki ogl±dania filmów wszystko jest OK. Filmy ogl±dam tylko w jako¶ci HD wiêc d¼wiêk jest naprawdê super. Problem jest tylko w grach ;/

Dzi¶ kupi³em now± kartê d¼wiêkowa Asus Xonar DS. Niestety nic siê nie zmieni³o. dobrze ze mogê j± zwróciæ w poniedzia³ek.
    Ustawi³em te¿ d¼wiêk w niej tak jak pisa³ Joker i dalej to samo :/
    gradek83
    Level 41  
    Je¶li masz wolne gniazda PCI to sprawd¼ w innych czy karta dzia³a.
    Aseri15
    Level 32  
    @UP czytaj ze zrozumieniem ! Co to da ¿e prze³o¿y kartê w inne gniazdo jak nawet na zintegrowanej siê tak dzieje !
    gradek83
    Level 41  
    Jak sprawdzi to nic nie zaszkodzi.

Ogólnie mo¿esz jeszcze pobraæ i zainstalowaæ najnowsze sterowniki do chipsetu.

A i czy przy najni¿szych ustawieniach grafiki d¼wiêku gry te¿ d¼wiêk przerywa ?

Problem z d¼wiêkiem w grach

Je¶li po zainstalowaniu nic to nie da to wejd¼ do Biosu i w zak³adce Advanced w HD Audio ustaw na Disabled F10 Y i sprawd¼ czy tnie.
    wojtpu
    Level 9  
    Próbowa³em w innych gniazdach PCI na samym pocz±tku nic to nie da³o. Pó¼niej od³±czy³em SB i próbowa³em na zintegrowanej karcie ale jak pisa³em by³o to samo. A na samym koñcu z karty graficznej przez kabelek HDMI do telewizora te¿ nic siê nie zmieni³o.

Sterowniki do chipsetu pobra³em zainstalowa³em i dalej to samo. Tak samo po zmianie w HD Audio na Disabled.

Je¿eli zmieniam ustawienia grafiki na najni¿sze to nic nie pomaga próbowa³em ju¿ tego i w ¿adnej grze nie by³o zmian.

Tego nie pisa³em na pocz±tku bo zauwa¿y³em to dok³adnie w ten weekend bo ca³y czas co¶ testuje. na samym pocz±tku praktycznie w ka¿dej grze z d¼wiêkiem jest praktycznie wszystko OK.

np w Need for Speed Hot Pursuit kiedy zaczyna sie wy¶cig d¼wiek jest praktycznie OK. Na samym pocz±tku nic nie przerywa. Ale jak ju¿ samochód nabierze prêdko¶ci dogonie inne auta czyli jak zacznie sie jakas akcja to muzyka jak i d¼wiêk silnika zaczyna przerywaæ. I tak do koñca wy¶cigu. A np jak mam jak±¶ czasówkê kiedy jadê sam to z d¼wiêkiem jest lepiej. Tnie ale nie tak bardzo.

W Battlefield'dzie podobnie. Dopóki siê nie zacznie jaka¶ akcja to nie przerywa. Mogê strzelac po ¶cianach musyka ok d¼wieki karabinu s±. Ale jak ju¿ zaczyna sie akcja strzelam do innych, oni do mnie w ko³o wybuchy to ju¿ wszystko szlak trafia i do koñca misji tnie muzyka, strzelania praktycznie nie s³ychaæ, jedynie dialogi s± ok.

W Call od Duty MW3 jest w miare. chyba ze zaczê³a siê juz naprawdê taka super szybka akcja ale to na ca³± gre moze 3-4 razy zaczê³o siê wszystko przycinaæ. A tak to tylko muzyka w tle.

Najlepiej jest w NFS The Run, Ma³o kiedy przycina³o d¼wiêk. W 2-3 wyscigach - w mie¶cie, z policj± i jak by³a noc to by³ problem.

Dodam tylko ¿e z grafik± jest wszystko w porz±dku obraz w ogóle siê nie przycina wszystko jest super.
    gradek83
    Level 41  
    Od nowo¶ci odk±d masz ten PC tak masz? je¶li tak to mo¿e co¶ z p³yt± g³ówn± a dok³adnie chipsetem jest nie tak nie grzeje siê czasem zbyt mocno ? Dziwna sprawa no ale ja ju¿ nie mam pomys³ów.
    wojtpu
    Level 9  
    P³yta g³ówna ma ok 4,5 roku podobnie jak ramy(2GB) i karta d¼wiêkowa.
    Karta graficzna, procesor, ramy(4GB) i zasilacz oko³o 2 miesi±ce.
    Dawniej mia³em Karte GeForce 7600 GS i Procesor Athhlon 3800+ i nigdy w ¿adnej grze ten problem sie nie pojawi³.
    2 miesi±ce temu zaktualizowa³em biosa na p³ycie zmieni³em kilaka czêsci w komputerze i jest jak jest ;/

Temperatura p³yty g³ównej 46 stopni. Pogra³em jeszcze 15min w Battlefielda i sprawdzi³em jeszcze raz i jest taka sama.
    gradek83
    Level 41  
    Wgraj starego biosa jakie czê¶ci zmienia³e¶
    wojtpu
    Level 9  
    zmieni³em Procesor z Athlona 3800+ na Phenom II X4 955
    Karte graficzna z GF 7600GS na GeForce 460GTX
    dokupi³em 4GB ram i jeszcze zasilacz zmieni³em.

Biosa niestety nie mogê wgraæ starego poniewa¿ tylko na najnowszym mogê mieæ procesor 4-rdzeniowy.
    gradek83
    Level 41  
    No to ju¿ nie wiem jedynie co przychodzi mi na my¶l to rozwi±zanie które mo¿e siê sprawdziæ kupiæ zewnêtrzna kartê d¼wiêkow± na USB. Creative SB Audigy 2 NX powinna wystarczyæ.

A jest mo¿liwo¶æ ustawienia aby procesor korzysta³ np tylko z 2 rdzeni mo¿e po prostu nowy procesor albo grafika obci±¿aj± chipset no albo wina pamiêci je¶li masz j± na 2 ko¶ciach po 2GB sprawd¼ je z osobna.

Z mojej strony tyle ogólnie wyjdzie na to ¿e chyba lepiej bêdzie jak wymienisz p³ytê g³ówn± na nowsz±.
    Elektrogerda
    Level 1  
    Mia³em to samo. Kupi³em Need for Speed (Shift) i g³ucha cisza. D³ugo szuka³em problemu. Wszystko wydawa³o siê ok. Sterowniki DirectX 9.0c pod Windowsa XP. Dwie karty muzyczne (zintegrowana i SB Audigy z najnowszymi sterownikami. Do wszystkiego znalaz³em najnowsze sterowniki. I dalej guzik. Zintegrowana muzyka wy³±czona w Biosie. Ale jedna sugestia zadzia³a³a. Powy³±cza³em w ustawieniach karty muzycznej wszystkie dodatki i ulepszacze d¼wiêkowe typu EAX, CMSS 3D Sound i Audio Efects. Widocznie gra z tym wszystkim sobie nie radzi³a. Teraz gra piêknie z d¼wiêkiem.