logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Faac 414 z centr 452 MPS - brama otwiera się tylko przy stałym mostku

kedzkozle 25 Lis 2011 20:47 15934 32
REKLAMA
  • #1 10182436
    kedzkozle
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Kochani,
    podłączyłem zgodnie schematem centralkę 452 z siłownikami i fotkami. Programowanie zaawansowane przeszło bez zakłóceń (tak mi się wydawało). Problem pojawił się gdy chciałem otworzyć bramę po 8 impulsie dając kolejny impuls poprzez połączenie pin 9 i 14. Okazało się że brama się otwiera jedynie gdy jest mostek na stałe a nie tylko impuls, a dodatkowo siłowniki pracują nawet przy otwartej bramie gdy są połączone przewody .
    Pomóżcie w czym jest problem??
  • REKLAMA
  • #2 10182649
    Mol
    Poziom 30  
    Ocena: 102
    Mam ten napęd i nie wiem co znaczy " chciałem otworzyć bramę po 8 impulsie dając kolejny impuls poprzez połączenie pin 9 i 14" ? Jesteś dalej w trybie programowania , czy już je zakończyłeś , bo nie rozumiem.
  • #3 10182723
    kedzkozle
    Poziom 2  
    Jestem po programowaniu zaawansowanym, dioda DL10 już nie miga, podając impuls wejścia OPEN A - brama wówczas tylko rusza gdy łączę pin 9 i 14 tak jak w programowaniu. Mówimy tutaj o otwieraniu i zamykaniu poprzez impuls łącząc te piny.
  • #4 10182745
    Mol
    Poziom 30  
    Jutro sprawdzę u mnie , bo chodzi tylko z pilota. Dam znać.
  • REKLAMA
  • #5 10183222
    machefi
    Specjalista AGD
    Ocena: 1477
    Chyba coś Ci się myli z podawaniem impulsów poprzez 9- 14 , najlepiej zaprogramuj wpierw pilota i nim podawaj kolejne impulsy. Ja nigdy nie miałem problemów z programowaniem zaawansowanym choć preferuję programowanie skrócone jako najmniej problemowe . A może masz pomylone kierunki pracy skrzydeł ? Rozłącz zasilanie , ustaw siłowniki w położeniu środkowym, przywróć zasilanie i sprawdź czy pierwszym ruchem skrzydeł po podaniu impulsu "start" będzie otwieranie.
  • #6 10183582
    Marteen_G
    Poziom 21  
    Ocena: 136
    A jaka logika pracy jest ustawiona?
  • #7 10184379
    Mol
    Poziom 30  
    Na 9,14 podanie jednego impulsu otwiera oba skrzydła , po otwarciu podanie jednego impulsu zamyka skrzydła , w trakcie otwierania lub zamykania podanie jednego impulsu zatrzymuje skrzydła.Podanie impulsu na 10,14 otwiera jedną połówkę , następny zamyka.Jeżeli masz fotokomórki to na razie je zmostkuj tak jak w instrukcji i jeszcze jeden mostek na 11 , 14.
  • #8 10184863
    KS2507
    Poziom 23  
    Ocena: 125
    Logikę ustaw na EP.
  • #9 10200464
    kedzkozle
    Poziom 2  
    Witam,
    dzięki sugestii KS2507 i Mol udało mi się uruchomić co prawda obecnie bez fotek, ale to zawsze coś zwłaszcza że radio mam Nice ze względu na napęd bramy garażowej tej firmy. Brama działa poprawnie, reaguje na polecenia z pilota oraz z videdomofonu,
    pozdrawiam, jeszcze raz dziękuję za pomoc
  • #10 10938327
    grzegorz1969
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam pośiadam taki zestaw jak w temacie, ale brama jednoskrzydłowa logika zaprogramowana na EP otwieranie i zamykanie ze spowolnieniem fotokomórka na zamykanie, zamykanie i otwieranie działa precyzyjnie do czasu gdy nie zadziała fotokomórka skrzydło się zatrzyma a następnie otwiera potem spowolnienie ale się nie wyłącza w zaprogramowanym momęcie lęcz trochę dalej, a tam jest niestety podmurówka, czy da się coś z tym zrobić, czy taka jest precyzja liczenia czasu, a może trzeba zmienić siłę pracy w tej chwili jest na cztery.
  • #11 10938439
    Marteen_G
    Poziom 21  
    414 wymagają oporów mechanicznych otwarcia i zamknięcia. Z ustawianiem pozycji na czas zawsze będzie taki problem po zadziałaniu foto. Było już o tym nie raz.
  • #12 10938809
    grzegorz1969
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Ale nic się nie stanie siłownikowi jak natrafi na opór i parę sekund jeszcze działa, szkoda że producent w instrukcji nic o tym nie wspomina, dzięki kolego za podpowiedz. Niestety instrukcji od siłownika nie miałem, tylko od centralki.
  • REKLAMA
  • #13 10938873
    Marteen_G
    Poziom 21  
    Siłownikowi nic nie będzie, natomiast instrukcja mówi wyraźnie o oporach.
  • #14 11082840
    kristover
    Poziom 12  
    Ocena: 53
    Witam serdecznie
    Też się zastanawiałem nad tą dokładnością nawet programując starałem się kończyć ruch przed oporami ale po kilku otwarciach i tak brama kończyła na oporach, ale jeżeli ma tak być to oki.

Moje pytania:
    1. Jaką siłę ustawić? Mam dość lekką bramę (można ciągnąć małym paluszkiem :-)).
    2. Korzystam z centrali 452 i odbiornika radiowego FAAC RP2 LC 433 jest on dwukanałowy.
    Przycisk A na pilocie powoduje otwarcie obu skrzydeł bramy, przycisk B powinien spowodować otwarcie skrzydła pierwszego ale powoduje tylko zadziałanie przekaźnika.
    Czy sygnał z przyciska B nie powinien też być przekazywany przez złącze 24V.
    Mogę pobrać sygnał z przekaźnika radioodbiorniika i wpiąć się w centralę - ale czy tak powinno być?

Testowałem oba ustawienia zworek (On / off) , ktoś wyjaśni do czego ona jest bo w instrukcji dość lakonicznie na ten temat.

3. Jakie piloty mogę zaprogramować do tego radia.?
    Mam Faac spa 4 przyciskowe model 787454. prostokątne, czarne z kołem podzielonym na dwie połówki i te piloty działają

mam też faac spa białe dwuprzyciskowe model 787003 nieco cieńsze i one niebardzo działają. Nie mogę ich zaprogramować.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.
    Wygląd obu bardzo podobny
  • #15 11083015
    Mol
    Poziom 30  
    Żeby otwierać tylko jedno skrzydło , to drugi przekaźnik musisz podłączyć na listwę pod złącze "B". O które zworki (On / off) chodzi dokładnie ? Co do ustawienia siły mam ustawiony poziom 2 , bo brama bardzo lekko chodzi , więc nie ma potrzeby ustawiać więcej. Co do pilotów to nie wiem.
  • #16 11083100
    kristover
    Poziom 12  
    Mam 3 piny na radioodbiorniku
    możliwość wyboru ON/OFF ale nic to za bardzo nie daje. Z tego co zrozumiałem z instrukcji kanał drugi jest współdzielony między przekaźnik i wyjście na listwę 24V.

Według mnie jeżeli dobrze rozumuję:
    - ON działa przekaźnik , nie działa złącze 24v dla kanału B
    - OFF nie działa przekaźnik, działa złącze 24V dla kanału B.

Ale może się mylę więc w sumie po co ta zworka ?

... już wiem jakie mam piloty;
    - te które da się zaprogramować (i które działąją) to XT4 433 RCBE czyli analogicznie XT4 RC też powinny chodzić (różnią się tylko kolorem)
    - te które też mam a nie mogę ich zaprogramować to XT2 433 SLH - czy jest szansa że się uda czy raczej nie ma takiej możliwości. Może dostrojenie jakimś trymerem w pilocie lub coś?

Zdążyłem ustalić odpowiedzi, może komuś się te informacje okażą się pomocne.

A więc tak: odbiornik radiowy który posiadam działa tylko z pilotami XT4 i XT2 serii 433 RC lub w przypadku czarnego RCBE.

Zworka na odbiorniku pozwala wybrać czy drugi kanał ma być aktywny czy też nie. Sygnał drugiego kanału steruje przekaźnikiem i nie jest przekazywany na złącze 24V, więc aby go wykorzystać należy podpiąć przekaźnik pod we B na centrali (o czym wspomniał jeden z kolegów).
  • #17 11085074
    emzet_81
    Poziom 13  
    Ocena: 29
    Witam,

Nie ma szans żeby zaprogramować piloty SLH do odbiornika LC.

Z odbiornikiem LC będą Ci działały pilot RC ( białe) RCBE (ciemnozielone) i T4 ( przezroczyste niebieskie)

W celu uruchomienia drugiego kanału wyprowadź przewód z odbiornika z zacisku "com" do zacisku " - " na listwie 24 V w centrali i z zacisku " no" na odbiorniku do zacisku "open B" na listwie 24 V w centrali.

POWODZENIA
  • REKLAMA
  • #19 11086586
    kristover
    Poziom 12  
    No właśnie też bym tak to rozumiał, że jest to wyjście współdzielone, natomiast w innej instrukcji znalazłem że Wy 1 to open colector, a Wy 2 to przekaźnikowe, a zworką ustawia się czy przekaźnik ma działać czy też nie.

Wszystko wskazuje (działanie) na to że tak właśnie jest.
    Ważne że działa, dzięki za zainteresowanie tematem
    pozdrawiam
  • #20 11096025
    pocjan
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Witam, chcialbym podpiąć się do tematu. Odbiornik RP2 433LC, piloty XT4 433 RCBE. Wszystkie przewody podpięte tak jak być powinno. Proszę o info jak i w którym momencie należy zaprogramować kanał 2 (opcja furtka)., czy po nauczeniu przycisku 1 (kanał 1) w czasie tych 10 sek. należy wcisnć przycisk 2, czy po zakończeniu programowania przycisku 1 , czy też jeszcze inaczej. W instrukcji jest tylko procedura uczenia przycisku 1, o 2 nic nie piszą,Pozdr. pocjan
  • #21 11096950
    Mol
    Poziom 30  
    W linku który podałem powyżej , procedura nie działa?
  • #22 11097068
    kristover
    Poziom 12  
    Pocjan też się zastanawiałem nad tym tematem.
    Ja osobiście zrobiłem tak:
    Zaprogramowałem wszystkie piloty na przycisk 1, zakończyłem procedurę, a potem rozpocząłem programowanie na przycisk 2 i też zakończyłem procedurę.

Wszystko działa.
    Mol - link który podałeś nie działa :-)
  • #23 11097159
    Mol
    Poziom 30  
    Działa.
  • #24 11097380
    pocjan
    Poziom 10  
    O.K. Kristover tak też podejrzewałem, dzięki za sugestie.
  • #25 11248766
    pocjan
    Poziom 10  
    [quote="pocjan"]Witam, chcialbym podpiąć się do tematu. Odbiornik RP2 433LC, piloty XT4 433 RCBE. Wszystkie przewody podpięte tak jak być powinno.
    Witam ponownie, tak jak wyżej, dodatkowo para fotek zamykających (rys. 9 instrukcji) bez podłączenia 4 z 3 w fotce RX , zmostkowane FSW OP 13 i -TXFSW 19, mostek STP 11 i -14, logika EP, brama po programowaniu zaawansowanym (DL10 zgasła) i podaniu impulsu (open A i 14) brama otworzyła się prawidłowo,problem z tym , że nie chce się w żaden sposób zamknąć (w odbiorniku zapala się dioda i dalej żadnej reakcji), próbowałem innych logik -też bez skutku.Odbiornik 2 kanałowy podłączony zgodnie z instrukcją z drugim kanałem opcja "furtka", piloty zaprogramowane bez problemów. Jeśli ktoś miał podobny problem lub wie jak uruchomić zamykanie proszę o poradę. Pozdr. pocjan
  • #26 11249695
    Mol
    Poziom 30  
    Na rysunku 9 jak nie masz mostka na 4 i 3 to styk wisi w powietrzu więc ci się nie będzie zamykać.
  • #27 11250130
    pocjan
    Poziom 10  
    No tak, co głupiemu po oczach. Dzięki serdeczne.
  • #28 11271488
    chrobry25
    Poziom 14  
    Ocena: 76
    Czy jest możliwość zaprogramować pilota fix 4 aby zarówno pierwszy jak i drugi przycisk pełnił tą samą funkcje - otwierał bramę ? Próbowałem tak go zaprogramować ale zawsze po zaprogramowaniu drugiego przycisku dla kanału 1, pierwszy przycisk juz nie działał.
  • #29 11271586
    Mol
    Poziom 30  
    Musiałbyś chyba zaprogramować pierwszy przycisk do pierwszego kanału , drugi do drugiego kanału i wyjścia ( chyba są na przekaźnikach ) połączyć równolegle.
  • #30 11273720
    chrobry25
    Poziom 14  
    Ocena: 76
    Odpowiadając sobie - nie ma takiej możliwości. Miałem nadzieje, że centralka widzi każdy przycisk jako nowy pilot ale tak nie jest. Trudno w inny sposób to zrobię.
    Mam dodatkowo takie pytanie. Antenę zewnętrzną mam zainstalowaną na obudowie centralki. Efekt jest taki, że zasięg pilota jest kiepski tzn. coś koło 20 - 30m. Czy możliwe, że wpływ na to mają zakłócenie generowane przez samą centralkę ?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z otwieraniem bramy przy użyciu centralki FAAC 452 i siłowników FAAC 414, gdzie brama otwiera się tylko przy stałym mostku, a nie na impuls. Po programowaniu zaawansowanym, brama reaguje na impuls z pinów 9 i 14, ale siłowniki działają nawet przy otwartej bramie. Użytkownicy sugerowali sprawdzenie logiki pracy, ustawienie siłowników w pozycji środkowej oraz programowanie pilota. W końcu, po sugestiach innych użytkowników, udało się uruchomić bramę, chociaż bez fotokomórek. Problemy z zamykaniem bramy oraz ustawieniami siły pracy również były poruszane, a użytkownicy wymieniali się informacjami na temat pilotów i odbiorników radiowych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA