logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Blokowanie (edycja, zmiany etc) Word Office Jak to zrobic ?

jacazwierz 10 Gru 2004 17:24 62293 19
REKLAMA
  • #1 1050039
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Witam
    Mam następujące pytanie. Kilkanaście razy otrzymałem dokument w formacie WORD który był zablokowany przez autora dokumentnie. Nie można było nic zaznaczyć, kopiować a jakiekolwiek kliknięcie w dokument przenosiło mnie od razu na samą górę dokumentu. Można było jedynie drukować. Funkcja zapisz i zapisz jako też był zablokowana. Plik był tylko do odczytu dosłownie. Chciałbym, wiedzieć jaką funcją tworzy się takie dokumenty? Ja niestety doszedłem tylko jak zablokować dostęp do pliku hasłem. Liczę na waszą odpowiedź i pomoc jak zwykle :)
    Pozdrawiam
    Jacek
  • REKLAMA
  • #2 1050051
    Xitami
    Poziom 29  
    Ocena: 31
    A jeżeli trzymasz wciśnięty klawisz "Shift" w czasie kiedy otwierasz taki dokument, czy dalej jest "zablokowany"?
  • #3 1050065
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Niestety dowiem się dopiero w poniedziałek bedąc w pracy nie mam w domu tego pliku :(. Wiesz może jak to się "robi" ??
  • REKLAMA
  • #4 1065014
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Niestety otworzenie pliku z "shiftem" nie pomogło wszystko co do edycji jest zablokowane ... Pomoże ktoś ??
  • #5 1065580
    bobo
    Poziom 29  
    Ocena: 686
    Myslę że autor tego dokumentu, do jego zabezpieczenia, posluzył sie VBA ( wskazuje na to powrot kursora na poczatek dokumentu, brak mozliwosci zapisu itd. ). Istnieje sposób na podpatrzenie tego procederu, poprzez wejscie do edytora VBA, chociaz sadze ze skoro autor dokonal tego typu zabezpieczen to VBA tez jest "zahaslony". Jezeli została uzyta funkcja protect, w odpowiedni sposob, to praktycznie mozna tylko podziwiac ruchy myszy.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1065631
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Z tym kursorem to ciekawe... normalnie to poprostu we właściwościach pliku jest zaznaczony atrybut TYLKO DO ODCZYTU, który trzeba odznaczyć...
    A może to jakiś wirus makra ?

Pozdrawiam
  • Pomocny post
    #7 1065998
    bobo
    Poziom 29  
    Word z plikiem, z atrybutem Tylko do odczytu, w momencie uzycia Zapisz. krzyczy na pol ekranu ze taki atrybut jest zalozony. W nagrode proponuje zapis pod inna nazwa. Tutaj nie ma takiej mozliwosci ( Zapisz ). Wirus nie powoduja blokady wybiorczo ( pozwala na wydruk ) lub powrot kursora na poczatek ( zupelny bezsens ), albo zabija dokument, Worda lub system, albo niszczy system nerwowy uzytkownika. Obstaje przy swojej poprzedniej propozycji.
    Pozdrowka
  • #8 1066305
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Wrzuć plik na forum, to może ktoś zamiast wróżyć z fusów, wyciągnie Ci z niego dane.
  • #9 1067256
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Niestety nie mogę przesłać pliku na forum gdyż to pismo firmowe które zawiera poufne informacje. Plik nie ma atrybutu "tylko do odczytu".
    Plik nie jest zawirusowany !!!! Jest zablokowany tryb edycji - całe menu "edycja" jest na "szaro" nie można korzystać z funkcji "zaznacz, kopiuj wklej etc..." Plik mozna zapisać pod inną nazwą ale to i tak nie zmienia tego że ten "nowy" można edytować - Jest dokładnie to samo!!
    Nie chodzi mi o edycję tego pliku tylko o możliwość stworzenia takiego właśnie dokumentu... Dla potrzeb firmowych (np wysyłanie ofert, ważne jest żeby klient nie mógł tego zmienić ani posłużyć się treścią z mojej oferty - no chyba że przepisze ją ręcznie;) )
  • #10 1067273
    elektryk
    Poziom 42  
    Ocena: 241
    Nie wiem czy zdajesz sobie sprawe, ale to nie jest możliwe. Skoro dajesz dostęp do podglądu pliku, to nie ma problemu wyciągnąć danych tekstowych z tego pliku. Nawet jak zrobisz zawartośc pliku w podstaci obrazka osadzone w dokumecie word, to od czego są programy OCR.
  • #11 1067393
    jacazwierz
    Poziom 14  
    Zdaję sobie sprawę...
    Ale to jest skrajna sytuacja.. Pewnie że można to zrobić ale przeciętny KOWALSKI w biurze nie ma pojęciu o zachowaniu pliku przez Print Screen potem zapisaneie w formacie który odczyta program OCR (jeśli posiada wogóle takie narzędzie w biurowym kompie) a potem zamiane tego na plik tekstowy jeszcze żeby obsługiwane były polskie fonty.
    Chodzi mi o mozliwość zablokowania dokumentu WORD EXCEL ... nic więcej ...
  • #13 1067722
    SanceS
    Poziom 22  
    Albo można poprostu ręcznie przepisać ...
  • #14 1067756
    jacazwierz
    Poziom 14  
    kotlet napisał:
    A nie można go po prostu zmienic na pdf i w pdf skopiować wszystko.

Tak to jest dobry pomysł - jednak mogę użyć tylko programów darmowych bo wszystko to będzie w obrębie firmy która nie pochwala "piratów" ani "shareware". A wiadomo że "za darmo boli gardło" :) Ale jest to rozwiązanie ....

SanceS napisał:
    Albo można po prostu ręcznie przepisać ...

Dziekuje za radę ale zdaje się że nie przeczytałeś dokładnie w czym problem... Chodzi o stworzenie dokumentu z blokadą a nie zdejmowanie tej blokady czy przekopiowanie tego dokumentu....
  • #15 1067790
    SanceS
    Poziom 22  
    To o ręcznym przepisywaniu to było do poprzedniego postu w którym ktoś pisał o z OCR'owaniu i daniu do pdf'a, ja dodałem, że można zamiast robić OCR, przepisać...

Nie wystarczy zwykła blokada TYLKO DO ODCZYTU ?
    przecież jak ktoś chce sobie wyedytować to sobie przepisze i będzie miał ...
    W blokadzie zapisu chodzi o to, żeby ktoś nie zmienił pliku (np. ogólno dostępnego)...

Przypuszczam, tak jak pisał kolega powyżej, że jest zrobiony skrypt VBA ... Spróbuj uruchomić edytor i zobacz co tam jest napisane ....
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 1067848
    bobo
    Poziom 29  
    Pozwole sobie jeszcze dorzucic pare drobiazgow. Na zabezpieczenie dokumentu istnieja tak wyrafinowane sposoby ze czasami az trudno uwierzyc do jakich sposobow posuwa sie autor. Osobiscie sam, na codzien stosuje takie "metody" przed kolegami i nie tylko. W swojej pracy przygotowuje bardzo duzo dokumentow w Excelu ( Worda nie lubie, taka fobia ) i z koniecznosci pisze sporo w VBA ale nie tylko, w kodzie VBA tworze procedury do ktorych dochodze ciezka praca i raczej malo mi zalezy na popularyzowaniu moich "wypocin" tym bardziej ze dokumenty te ida w swiat. Najprostsze przyklady przytaczam ponizej:
    1. Blokada możliwości wydruku
    Private Sub Workbook_BeforePrint(Cancel As Boolean)
    If ThisWorkbook.ActiveSheet.Name <> "" Then Cancel = True
    End Sub

2. Zabezpiecz - odbezpiecz
    ActiveSheet.Protect ActiveSheet.Unprotect

3. Blokada klawiszy
    Application.EnableCancelKey=xlErrorHandler
    On Error GoTo cos tam

4. Zabezpieczenie paska menu
    myBar.Protection = cos tam

5. Odkrywanie - ukrywanie poleceń ( np. powrot do poczatku)
    Private sub Worksheet-Activate()
    CommandVisible = True
    end sub

Private sub Worksheet-Deactivate()
    CommandVisible = False
    End sub

6. Uniemozliwia jakiekolwiek zaznaczenie
    Worksheets(SheetItem). EnableSelection = xlNoSelection

7. Gaszenie - wyswietlania paska narzedzi
    myBar.Visible = False myBar.Visible = True

Mozna tez wymuszac na uzytkowniku wpisanie hasla na starcie, mozna zadac obecnosci innego pliku z zaszytym haslem lub kodem lub liczyc ilosc otworzen dokumentu, date, czas itd. Mozna tak skonstruowac dokument i zabezpieczyc w taki sposob, ze na ekranie pojawi sie tylko menu: drukuj, powieksz - pomniejsz, zamknij i suwaki. Wreszcie ,na koniec, mozna zalozyc haslo na VBA a kod napisac w taki sposob ze nawet nie mozna wyedytowac samego VBA ( odkrywa sie np. z pomoca dyskietki na ktorej jest kod odkrywajacy ).
    Pozdrowka
  • #17 6262897
    gkvdr
    Poziom 10  
    Czołem

Pozwoliłem sobie odgrzebać bo nigdzie nie znalazłem podobnego tematu.
    Chciałbym zabezpieczyć dokument worda z efektem opisanym przez kolegę bobo:

1.Brak możliwości zaznaczenia
    2.Dostępna opcja drukuj, przewijanie dokumenty i zamknij + hasło na VBA

Nie mam bladego pojęcia jak się za to zabrać>proszę o pomoc
  • #18 9595554
    jaroll
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Trochę późno, ale przypadkowo znalazłem ten temat podczas gdy sam szukałem odpowiedzi na to pytanie.

Aby dokonać takiego blokowania należy:
    1. Wejść w "opcje programu" (żeby tam wejść należy nacisnąć logo WORDa w lewym górnym rogu ekranu a następnie na dole rozwiniętego paska znajduje się ta opcja)
    2. Następnie w zakładce "popularne" należy zaznaczyć "pokaż kartę deweloper na Wstążce".
    3. Po zatwierdzeniu nowy element o nazwie "Deweloper" pojawi się nam na pasku narzędzi (Wstążce)
    4. Należy wejść w ten element i nacisnąć "Chroń dokument"->"Ogranicz formatowanie i edytowanie"
    5. Po prawej stronie pojawi się Panel w którym możemy wybrać co dokładnie chcemy zablokować.
    6 I tyle

Pozdrawiam
  • #19 9874355
    Frida*
    Poziom 1  
    A może wystarczyło zaznaczyć:
    Plik->Otwórz do edytowania
  • #20 9874392
    jaroll
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Nie wystarczyło. Ok, zapomniałem dodać, że opisywana przeze mnie metoda dotyczy nowego Worda (Office 2007). W nowym wordzie nie ma czegoś takiego jak Plik-> itd.
    Jeśli znajdziesz łatwiejszą metodę dot W2007 to bardzo byłbym wdzięczny gdybyś dała znać. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy sposobów tworzenia dokumentów Microsoft Word z zaawansowanymi zabezpieczeniami uniemożliwiającymi edycję, kopiowanie, zaznaczanie tekstu oraz zapisywanie zmian. Opisany problem obejmuje pliki, które po otwarciu automatycznie cofają kursor na początek dokumentu, mają wyłączone menu edycji i funkcje zapisu, a jednocześnie pozwalają na drukowanie. Uczestnicy wskazują, że standardowy atrybut "tylko do odczytu" nie powoduje takiego efektu, a podejrzenia padają na wykorzystanie makr VBA, które mogą blokować określone funkcje i sterować zachowaniem dokumentu. Wskazano, że VBA może być dodatkowo zabezpieczone hasłem, co utrudnia analizę. Zaproponowano także użycie wbudowanej funkcji Worda (szczególnie w wersji Office 2007 i nowszych) dostępnej na karcie "Deweloper" pod opcją "Chroń dokument" -> "Ogranicz formatowanie i edytowanie", która pozwala na selektywne blokowanie edycji i formatowania. Podkreślono, że całkowite uniemożliwienie kopiowania lub edycji jest praktycznie niemożliwe, gdyż użytkownik mający dostęp do podglądu może wykorzystać metody obejścia, takie jak OCR lub ręczne przepisywanie. Dyskusja zawiera także przykłady kodów VBA służących do blokowania wydruku, klawiszy czy paska menu, co potwierdza, że zabezpieczenia mogą być bardzo zaawansowane i niestandardowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA