Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kuchnia elektryczna Amica - bardzo słabo grzeje płyta

machinery 26 Nov 2011 10:02 16587 5
    machinery
    Level 2  
    Witam!
    Mam problem z kuchnią elektryczną Amica. Bardzo słabo grzeje - nawet żeby zrobić głupie warzywa na patelnie trzeba czekać pół godziny. Mam wrażenie że za szybko wyłącza pola grzewcze, bo np. używając krzywej patelni otrzymuje się lepszy efekt, bo "wydaje się" jej, że pole grzewcze jeszcze nie jest tak ciepłe i cały czas podgrzewa (świeci). Na prostej patelni pola grzewcze co chwilę gasną, żeby potem włączyć się na nowo.

Da się coś z tym zrobić? Pomocy!

Model wygląda na bardzo standardowy (niestety nie wiem dokładnie jaki, bo nie ja ją kupowałem i nie mam instrukcji :/) - płyta elektryczna z 4 miejscami grzewczymi + piekarnik. Jakby mi się udało coś więcej dowiedzieć, to jeszcze napiszę.

Dzięki,
    Piotrek
    User removed account
    Level 1  
    machinery
    Level 2  
    Ok, sprawdziłem wreszcie :)
    Na naklejce z boku było coś takiego:

Quote:
    Amica
    Kuchnia elektryczna
    MODEL

Typ C502.715TaV
    PN-EN60 335-1/2-6

Moc 9,1 kW
    telmut
    Level 20  
    To już trochę wiekowa kuchenka.
    Zanim odpowiem.
    Zgodnie z instrukcją obsługi należy używać naczyń o płaskiej powierzchni , średnicą zbliżonych z średnicą pola grzewczego. W takim przypadku płyta odprowadza dobrze ciepło do naczynia.
    Używając patelni krzywej – ciepło z pola jest źle odprowadzane i pomijając że jest to nieekonomiczne jest to bardzo szkodliwe dla szyby płyty i grozi pęknięciem płyty.
    Co do poprawy grzania należało by wymienić „dawkowniki energii” (regulatory energii które sterują płytkami) 2szt jednoobwodowe i 2szt dwuobwodowe.
    1969pawel
    Level 12  
    Witam. Mam również pytanie odnośnie tej kuchni. Moja kupiona niedawno tez słabo grzeje. Podłączona jest do gniazdka jednofazowego. Czy podłączenie do 3 faz zmieni szybkość rozgrzewania płyty grzejnej? Jak podłączyć do sieci 3-fazowej? Czytałem również, że kuchenki podłączone sa do dwóch faz. Czy w tym przypadku jest możliwe takie podłączenie i czy to coś zmieni?
    telmut
    Level 20  
    Podłączenie kuchenki elektrycznej na jedną fazę trochę mocna obciąża fazę.
    Oczywiście każdą kuchenkę elektryczna można podłączyć na 1;2;lub 3 fazy.
    Szczegóły są opisane w instrukcji obsługi. Lub tutaj

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1550168.html

Podłączenia powinna dokonać osoba z uprawnieniami SEP