logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czcionka. Pozamieniane litery. Nie można pisać polskich znaków.

kulasss 10 Gru 2004 21:30 3230 16
REKLAMA
  • #1 1050558
    kulasss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Witam co mam zrobic zeby byla normalana czcionka tz.tekst pisze czesto zamiast y to pisze mi z zamiast s pisze t i nieda sie polskich znakow ja na panelu sterowania ustawiam polski
  • REKLAMA
  • #2 1050598
    paulosrybnik
    Poziom 15  
    Ocena: 13
    Musisz ustawić w ustawieniach klawiatury (zdaje się że na panelu sterowania).Też tak kiedyś miałem po formacie systemu, lecz nie pamiętam co zrobiłem :) pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 1050606
    kulasss
    Poziom 12  
    No ja mam ustawiony polski jezyk jako domyslny i wtedy wlasnie pisze mi zamaist y to z a jak mam angielski to jest gites tyle ze niemoge pisac polskich znakow!!! pomocy chce zrobic stronke a mam takiego wala !!!!!!!!
  • #4 1050618
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Ustaw sobie polski programisty :)
  • #5 1050622
    md
    Poziom 41  
    Ocena: 788
    Panowie, aż wstyd odpowiadać na takie posty.
    W ustawieniach języka musisz jeszcze wybrać klawiaturę "polski programisty", bo masz ustawioną "polski 214".
  • #6 1050652
    kulasss
    Poziom 12  
    Jaki polski programisty? ja mam win98 i tam jest tylko jezyk polski
  • REKLAMA
  • #7 1050663
    md
    Poziom 41  
    kulasss napisał:
    Jaki polski programisty? ja mam win98 i tam jest tylko jezyk polski

Oczywiście, ale układ klawiatury musisz ustawić polski programisty.
    Jeżeli nie potrafisz, to w autoexec.bat ustaw taki wpis:
    keyb pl,,C:\WINDOWS\keybrd4.sys (użyj edytora np. notatnika).
  • #8 1050691
    kulasss
    Poziom 12  
    Mozna jasniej bo ja jestem taki ciemny ze hejjaaa
  • #9 1050719
    md
    Poziom 41  
    Na dysku C: (najprawdopodobniej) jest plik "autoexec.bat". Prawym przyciskiem myszki i potem edytuj. Tam, gdzie jest keybrd2.sys zmień na keybrd4.sys - czyli 2 zamieniasz na 4. Zapisujesz plik i ponownie uruchamiasz komputer. Prościej już nie można.
  • #10 1050729
    kulasss
    Poziom 12  
    Dyiekuje

Dodano po 14 [minuty]:

no i zrobilem jak kazales i dalej to samo ale dalej niewiem co oznacza pojecie polski programisty ?

Dodano po 1 [minuty]:

bo ja dalej niejaze
  • #11 1050860
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Opis dla w98 poszedł na PW :)
  • #12 1051412
    kulasss
    Poziom 12  
    md napisał:
    Panowie, aż wstyd odpowiadać na takie posty.
    W ustawieniach języka musisz jeszcze wybrać klawiaturę "polski programisty", bo masz ustawioną "polski 214".
    ale co to ynacyz trosyke jasniej Ja mam teraz polskie znaki i po polsku klawiature jes ółś ale jest klawiatura po przestawiana i wszystko jest nie na swoim miejscu za z jest y HELP!!!!!!!!!!
  • #13 1052303
    kulasss
    Poziom 12  
    Pomuycie mi bo ja dalej niewiem Co mam yrobi
  • #14 1052327
    aren
    Poziom 28  
    Ocena: 46
    masz uklad posli czyli QWERTZ taki jak kiedys byl na maszynach do pisania, Teraz stosuje sie polski programisty czyli QWERTY. Aby to zmienic zmieniasz w autoexecu z 2 na 4 jak pisal md albo wchodzisz do panelu sterowania szukasz klawiatura i wybierasz jezyk polski i uklad polski programisty.
  • REKLAMA
  • #15 1052416
    elbob
    Poziom 32  
    Ocena: 117
    Witam.

Start / Ustawienia / Panel Sterowania / Klawiatura / Właściwości: Klawiatura / Język - masz u siebie "Polski", klikasz na nim dwa razy, otwiera Ci się okno - Właściwości języka - wybierasz - "Polski (programisty)", klikasz "OK", następnie "Zastosuj" (może być potrzebna płyta instalacyjna z Windows'em w celu skopiowania niezbędnych plików) i po sprawie.

Pozdrawiam.

Ps.
    Zmiana w "AutoExec.bat":
    keyb pl,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd2.sys
    na:
    keyb pl,,C:\WINDOWS\COMMAND\keybrd4.sys
    dotyczy głównie Dos'a - nieprawdaż? :wink:
    Załączniki:
    • Czcionka. Pozamieniane litery. Nie można pisać polskich znaków. Właściwości języka.jpg (11.28 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Czcionka. Pozamieniane litery. Nie można pisać polskich znaków. Właściwości - Klawiatura.jpg (35.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #16 1053169
    var
    Poziom 12  
    no chociaz ty elbob wdobrz to opisales :) bo juz sie troche denerwowalem ze nie wiem jak to zrobix ale dobrze myslalem ze autoexec.bat to do dos'a a tak to w windowsie to panel sterowania i klawiatura :)
  • #17 1076613
    SanceS
    Poziom 22  
    Ocena: 48
    Witajcie, a ja mam pytanie dotyczące prawie tego samego, ale chodzi o napisy przed ładowaniem windowsa 98 (plik sys z klawiaturą już władowany) uruchamia się win.com i na ekranie powinien pokazać się napis: bodajże:
    trwa ładowanie systemu windows, a jest trwa Eadowanie systemu windows..
    E to jakas dziwna literka... I potem też coś tam pokazuje, że nie ma polskich liter, jak zrobić, żeby tam polskie literki się pokazały ...

Dodam, że przypuszczam iż każdy z was, lub większość ma eadowanie zamias ladowania.

Pozdrawiam
    Darek

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy nieprawidłowego działania klawiatury w systemie Windows 98, gdzie zamiast polskich znaków i poprawnego układu liter pojawiają się zamienione litery (np. zamiast "y" jest "z", zamiast "s" jest "t") oraz brak możliwości pisania polskich znaków. Rozwiązaniem jest zmiana układu klawiatury na "polski programisty" (układ QWERTY), zamiast domyślnego "polski 214" (układ QWERTZ). W Windows 98 można to zrobić poprzez Panel Sterowania → Klawiatura → Język, wybierając "Polski (programisty)". W przypadku problemów z DOS-em lub starszymi aplikacjami konieczna jest modyfikacja pliku autoexec.bat, zamieniając wpis keyb pl,,C:WINDOWSkeybrd2.sys na keyb pl,,C:WINDOWSkeybrd4.sys, co ładuje odpowiedni sterownik klawiatury. Dodatkowo, wczesne fazy ładowania systemu mogą wyświetlać błędne polskie znaki, co jest związane z nieprawidłowym sterownikiem klawiatury w DOS-ie.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA