logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[STM32F107][C/True Studio]Zaportowanie systemu operacyjnego uCOS-II

djnick 27 Lis 2011 12:23 1965 6
REKLAMA
  • #1 10188051
    djnick
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam

Mam problem z zaportowaniem OS uCOS-II na procesorze STM32F107. Nie mogę skompilować programu przykładowego bez błędów. Wszystkie konieczne pliki źródłowe dodałem do projektu (wszystkie mają odpowiednie ścieżki). Problem mam z przerobieniem i scaleniem plików assemblerowych. Najwyraźniej przykładowe programy były robione pod innym środowiskiem.
    Może ktoś z Was miał podobny problem i może będzie w stanie mi pomóc.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 10188564
    djnick
    Poziom 11  
    Wysypuje masę błędów w pliku asemblerowym. Oryginalny plik asemblerowy wygląda następująco:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Podejrzewam, że True Studio inaczej interpretuje ten kod, ponieważ jak zmieniłem sam sposób komentowania ze średnika na gwiazdkę i backslash to liczba błędów się zmniejszyła. Nie wiem za bardzo jak to przerobić pod True Studio, żeby program działał poprawnie.[/code]
  • REKLAMA
  • #4 10188734
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    Ten kod jest dla Keila, musisz go przerobić albo znaleźć inny.

Generalnie wystarczy poprawić komentarze, definicje i pewne elementy specjalne. Znajdź jakiś startup dla GCC i zobaczysz jak tam jest to zrobione.

4\/3!!
  • REKLAMA
  • #5 10188871
    djnick
    Poziom 11  
    No to teraz sie mi rozjaśniło. Dzięki za pomoc.
  • #7 11329518
    mgiro
    Poziom 22  
    Ocena: 30
    Jest możliwość zaprogramowania mikrokontrolera z poziomu True Studio pomijając debagowanie? Poprostu samo wgranie wsadu do procka.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z zaportowaniem systemu operacyjnego uCOS-II na procesorze STM32F107, napotykając błędy podczas kompilacji przykładowego programu. W odpowiedziach zasugerowano, że oryginalny kod asemblerowy jest dostosowany do środowiska Keil, co wymaga modyfikacji. Użytkownik powinien poprawić komentarze, definicje oraz elementy specyficzne dla GCC. Dodatkowo, podano link do gotowego portu dla STM32F107, który może ułatwić proces. Pojawiło się również pytanie o możliwość programowania mikrokontrolera z poziomu True Studio bez debagowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA