logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dekoder opticum 4060CX Plus a Dekoder Nbox HDTV iti 5800S

kosmita19 28 Lis 2011 12:50 2038 11
REKLAMA
  • #1 10192407
    kosmita19
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie. Mam taki o to problem. Używam dekodera opticum 4060 CX telewizja na karte, a teraz zmieniłem na dekoder nbox HDTV iti 5800S i ten dekoder wykrywa sygnał siła 90% jest cały czas ,a jakości 60-70% i ale na sekunde poczym znowu znika znowu się pokazuje itp. Napisze że optiucum działa bez zarzutu ma sygnał 80 % a siła 90%. Antena jest dobrze skierowana na hot birde. Zmieniłem konwerter z myślą że to z nim problem jest to Titanium universal single LNB ale nic się nie zmieniło czyli jak wyżej napisałem. W czym problem nadmienie że pożyczyłem od kolegi taki sam dekoder ,więc wykluczam zepsuty dekoder. U niego swój też sprawdzałem i działa. To w czym problem? Nic nie sugeruje. Proszę o pomoc? wychodzi na to że konwerter.
  • REKLAMA
  • #2 10193157
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 10195281
    kosmita19
    Poziom 11  
    Mam TNK z opticum i mam Telewizje n z programami HD na karte z nboxem. Chce korzystać tylko z nboxa. TNK opticum mi działa tak jak pisałem wcześniejszym poście sygnał jakości 80 %. Na nboxie sygnał raz jest raz nie ma.Pokazuje się 60-65% na pasku sygnału na 1 sek. Jest przytym kropka zielona jak jest sygnał i czerwona jak nie ma sygnału i ona tak mryga co 1 sek. zielona, czerwona , zielona itd. Napis u góry pokazuje "odbierasz sygnał z Hot Birda..." lub jak nie ma sygnału " brak sygnału ustaw antene lub konwerter". Nie mam pojęcia jak mam to bardziej i jaśniej opisać. Dodam że antena próbowałem ustawiać ale nic to nie dało.
  • #4 10195581
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 10195642
    kosmita19
    Poziom 11  
    mihal2002 napisał:
    Wymienić dekoder na sprawny. Sprawdzić kabel i ewentualnie wymienić. Jak długi ten kabel.

A i jeszcze jedno w jaki sposób odbierasz sygnał na dwóch dekoderach korzystając z konwertera single (pojedynczego)?!

Dekoder jest sprawny sprawdzałem. Kabel jest sprawny na 100% i długość to około 5 metrów.Nie odbieram sygnału na 2 dekoderach bo nie chce tylko po podłączeniu kabla do jednego z nich. Chodzi mi tylko że jak to możliwe że na jednym tym samym kablu, konwerterze i antenie sygnał, programy działają mi na opticumie a po podłączeniu na nboxa już nie. Dzwoniłem najpierw do obsługi klienta en-ki nie potrafią mi tego wytłumaczyć i nie wiedzą co zrobić. Antena 80cm z zestawu TNK Opticum
  • #6 10195690
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 10196207
    kosmita19
    Poziom 11  
    mihal2002 napisał:
    Wymiana dekodera na wolny od wad.

Prawdobodobnie podczas aktualizacji oprogramowania dekoder nbox został odłączony od zasilania. Jest jakiś sposób żeby zrestartować do ustawień fabrycznych i czy to pomoże? Jeżeli tak to w jaki sposób to mogę zrobić? Nie chcę go oddawać do serwisu, ponieważ nie ma już gwarancji. Jak długo może trwać pobieranie i instalacja aktualizacji?
  • #8 10196292
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2942
    kosmita19 napisał:
    Jak długo może trwać pobieranie i instalacja aktualizacji?
    Aż się skończy. Nawet kilkanaście minut, dość długo, dłuuugo . Nie sprawdzałem zegarem.
  • #9 10196871
    kosmita19
    Poziom 11  
    LeDy napisał:
    kosmita19 napisał:
    Jak długo może trwać pobieranie i instalacja aktualizacji?
    Aż się skończy. Nawet kilkanaście minut, dość długo, dłuuugo . Nie sprawdzałem zegarem.

Z dekoderem może być problem jak się nie ukończy aktualizacji? Aktualizuje jeszcze raz ale już trwa ponad 3 godziny. Jest wyświetlany napis:
    Source: Sattelite Sygnal
    Status : Buffering Data lub Tuning (napis żółty) zmieniają się te napisy co pare sekund.

a poniżej:

cyfry 1902 2678 np.bo one się zmieniają co pare sekund ale bardzo wolno jedna cyfra na 10 sek.

pasek instalacji 0%
    Czy to jest normalna rzecz że tak długo to trwa i czy dekoder po ściągnięciu oprogramowania nie będzie już tracił sygnału jak opisałem wyżej w postach?
  • #10 10196889
    matzg
    Poziom 35  
    Ocena: 358
    Dekoder uszkodzony... wyślij do serwisu.
    Miałem to samo z moim Nbox.
  • #12 10199900
    telesat1
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 258
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji, wynikających z lenistwa lub zawierających roszczeniowy charakter wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z dekoderem Nbox HDTV iti 5800S, który wykrywa sygnał z siłą 90% i jakością 60-70%, ale sygnał ten przerywa się co kilka sekund. W porównaniu do dekodera Opticum 4060 CX, który działa bez zarzutu, nowy dekoder nie odbiera sygnału pomimo sprawnego kabla i konwertera. Użytkownik próbował zmieniać ustawienia anteny oraz konwerter (Titanium universal single LNB), ale problem nadal występuje. Po wymianie dekodera na inny egzemplarz oraz próbie aktualizacji oprogramowania, użytkownik stwierdził, że dekoder Nbox jest uszkodzony i planuje oddać go do serwisu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA