logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zrozumieć markery w języku drabinkowym na S7-200 CPU224?

kamilbuli 29 Lis 2011 18:22 3563 9
  • #1 10197991
    kamilbuli
    Poziom 12  
    Ocena: 89
    Witam serdeczne grono. Chciałem bardzo kogoś poprosić o pomoc!!
    Zainteresowało mnie bardzo programowanie sterowników PLC. Przed wczoraj zacząłem się uczyć podstaw w języku drabinkowym. Bardzo dużo informacji znalazłem w internecie , lecz mam problem z MARKERAMI (znacznikami) kompletnie tego nie rozumie po co i do czego to służy. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji gdzie było by to opisane w taki sposób żebym jako początkujący1 mógł to zrozumieć.
    Moja prośba do was czy mógłby ktoś to mi wytłumaczyć na jakimś najprostrzym przykładzie??
    Sterownik który udało mi się pożyczyć od znajomego na którym się uczę to
    s7-200 CPU224
    Z Poważaniem kamilbuli
  • #2 10199988
    pawel_konin
    Poziom 20  
    Ocena: 19
    kamilbuli napisał:
    Witam serdeczne grono. Chciałem bardzo kogoś poprosić o pomoc!!
    Zainteresowało mnie bardzo programowanie sterowników PLC. Przed wczoraj zacząłem się uczyć podstaw w języku drabinkowym. Bardzo dużo informacji znalazłem w internecie , lecz mam problem z MARKERAMI (znacznikami) kompletnie tego nie rozumie po co i do czego to służy. Nigdzie nie mogę znaleźć informacji gdzie było by to opisane w taki sposób żebym jako początkujący1 mógł to zrozumieć.
    Moja prośba do was czy mógłby ktoś to mi wytłumaczyć na jakimś najprostrzym przykładzie??
    Sterownik który udało mi się pożyczyć od znajomego na którym się uczę to
    s7-200 CPU224
    Z Poważaniem kamilbuli

Markery to inaczej wewnętrzne przekaźniki służą jako pamięć w programowaniu

np.

I0.1 and I0.2 ->set M4.2
    I0.3 ->rst m 4.2

oznacza że wejścia 0.1 i 0.2 zawierają się w pamięci markerze M4.2 jako wejscie set
    a i0.3 jako rst
  • #3 10206099
    kamilbuli
    Poziom 12  
    Dziękuje bardzo za odpowiedź już coś robi mi się bardziej jasne.
    A czy można by to było przedstawić w języku drabinkowym??
  • #4 10207833
    pawel_konin
    Poziom 20  
    kamilbuli napisał:
    Dziękuje bardzo za odpowiedź już coś robi mi się bardziej jasne.
    A czy można by to było przedstawić w języku drabinkowym??

---| I0.2|--| I0.1 |---(S M4.2)

---| I0.3| -----------(R M4.2)

i np potem

---| M4.2|-----(Q 0.1)

Tak w przybliżeniu by to wyglądało
  • #5 10208379
    ENCON
    Poziom 15  
    Ocena: 10
    Witam

Polecam Ci kolego Podręcznik programowania i obsługi SIMATIC S7-200 do pobrania ze strony siemensa (Link). Jest tam trochę ciekawych przykładów.

W przypadku pytań pisz tu na forum.
  • #6 10212255
    kamilbuli
    Poziom 12  
    Dziękuje bardzo wszystkim za info ściągnąłem ten podręcznik programowania i obsługi SIMATIC S7-200 co mi polecaliście, bardzo fajna rzecz :)
    Mam jeszcze pytanko odnośnie przykłady przedstawionego przez kolegę (pawel_konin), czy jak bym zapisał to w ten sposób czy będzie to tak samo funkcjonowało? Jeśli nie to jakie będą różnice.

---| I0.2|--| I0.1 |---(S Q0.1)

---| I0.3| ------------(R Q0.1)

Wiem ze pewnie moje pytania są banalne i denerwujące ale naprawdę chciałbym się tego dobrze nauczyć i zrozumieć. Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc i wyrozumiałość
  • #7 10213656
    pawel_konin
    Poziom 20  
    kamilbuli napisał:
    Dziękuje bardzo wszystkim za info ściągnąłem ten podręcznik programowania i obsługi SIMATIC S7-200 co mi polecaliście, bardzo fajna rzecz :)
    Mam jeszcze pytanko odnośnie przykłady przedstawionego przez kolegę (pawel_konin), czy jak bym zapisał to w ten sposób czy będzie to tak samo funkcjonowało? Jeśli nie to jakie będą różnice.

---| I0.2|--| I0.1 |---(S Q0.1)

---| I0.3| ------------(R Q0.1)

Wiem ze pewnie moje pytania są banalne i denerwujące ale naprawdę chciałbym się tego dobrze nauczyć i zrozumieć. Dziękuje jeszcze raz wszystkim za pomoc i wyrozumiałość

Tak samo tylko tylko , ze jak będziesz chcieć wykorzystać to dalej w programie to nie wykorzystasz. Po to właśnie stosuje się pamięć w programie bo np. m4.2 będzie pamięcią trybu pracy Auto.
  • #8 10730777
    lukaszserwis
    Poziom 10  
    Przepraszam że trochę z innej beczki ale mam taką sprawę jestem swoistym samoukiem co prawda nie jestem informatykiem ale pracuje na takim stanowisku choć moje wykształcenie jest diametralnie inne ale że traktuje to jako hobby mam często więcej pojęcia na różne tematy niżeli koledzy z firmy informatycy z "papierem" . Zajmuje sie programowaniem w c plus plus i ulepszaniem programów dla jedej z firm kas fiskalnych. Mam takie pytanie czy język plc powiedzmy siemensa s7-200 itp jest niemożliwy do opanowania dla kogoś takiego jak ja jeśli chciałbym zacząc od podstaw i diametralnie bez porównania jeśli chodzi o jezyki stricte informatyczne czy też bez wiedzy elektronicznej etc raczej nie ma szans ? Bo wiele osób mówi o metodzie drabinkowej że przejrzysta itd natomiast wymaga wiedzy elektronicznej o której nie mam pojęcia i zastanawiam się czy od 0 to możliwe czy raczej się na to nie porwac ?
  • #9 10730870
    2010712
    Poziom 17  
    Ocena: 10
    Sterowniki plc to nie tylko drabinki ale i inne języki z którymi jako informatyk będzie Ci łatwiej.
  • #10 10730912
    lukaszserwis
    Poziom 10  
    Rozumiem na razie czytam jakieś dokumentacje itd jeśli chodzi o s7-200 i staram się zrozumieć z czym to się je nie znam nikogo co by programował coś takiego i równolegle miał pojęcie o językach informatycznych i mógł mniej więcej porównać poziom trudności czy raczej możliwości łatwego zrozumienia choć wiem że to pojęcie zależne od osoby no cóż trening czyni mistrza

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat markerów (znaczników) w programowaniu sterowników PLC, szczególnie w kontekście języka drabinkowego na S7-200 CPU224. Markery, określane jako wewnętrzne przekaźniki, służą jako pamięć w programie, umożliwiając przechowywanie stanów. Użytkownicy przedstawili przykłady użycia markerów w kodzie drabinkowym, wyjaśniając ich funkcję w kontekście ustawiania (set) i resetowania (reset) stanów. Zasugerowano również korzystanie z podręcznika programowania SIMATIC S7-200, który zawiera praktyczne przykłady. Pojawiły się pytania dotyczące trudności w nauce programowania PLC dla osób bez wykształcenia elektronicznego, jednak podkreślono, że z odpowiednim podejściem i praktyką, możliwe jest opanowanie tego języka.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA