Zakupiłem na aukcji Video DVR Capture podobny do EasyCap w cenie 24.40 zł. Trochę tandetne wykonanie urządzenia nie przeszkadzało w jego korzystaniu. Kabel USB mógłby być solidniejszy i dłuższy. Wadą jest też, że nie ma zestawie przejściówki EURO - ale tej wersji z przełącznikiem (INPUT-OUTPUT).Zaraz taką zakupiłem
osobno, bo żaden z pożyczonych magnetowidów nie posiadał wyjść AV Chinh.Na przejściówkę wydałem ok. 18 euro w sklepie, tak tak to nie pomyłka
Zdjęcie grabbera i zakupionej osobno przejsciówki.
Urządzenie posiada na plycie tylko sterowniki do win XP i win 7 64 bit.Wykrywane jako OEM. Żadne oprogramowanie AV nie zostało dołączone. Nie okazało to się problemem.
Zacząłem poszukiwania i szybko znalazłem odpowiedni soft.
Polski produkt (Cyfrowy magnetowid VCR.Ferro) wykrywał urządzenie, tylko obraz. Dzwięk osobno przez kartę.Błednie współpracował z kodekami wiec go odrzuciłem.
Popularny odtwarzacz plików multimedialnych Media Player Classic (MPC-HomeCinema.1.5.2.3456.x86.exe) w wersji 32 bitowej już radził sobie dobrze z przechwytywaniem obrazu i dzwieku.
Poszukiwałem jednak dalej i trafiłem na produkty firmy NCH Software. Skorzystałem z Debut Video Capture który moim zdaniem ma wygodny i prosty interfejs i robi to co trzeba. Ponadto są w pakiecie inne przydatne programy np. Prism Video File Format Converter.
W systemie zalecane jest posiadanie kodekow w wersji 32 jak i 64 bitowej np. z paczki K-Lite Codec Pack. (Tu mała uwaga.Nie należy korzystać z kodeków directshow tylko VFW jeśli dobrze pamiętam).
A tu informacje szczegółowe o grabberze z programu AIDA64.
Pole Wartość
Właściwości urządzenia
Opis urządzenia OEM Capture
ID urządzenia 1B71-3002
Klasa urządzenia FF / 00
Device Protocol FF
Producent fushicai
Nazwa usbtv007
Numer seryjny 300000000002
Supported USB Version 2.00
Current Speed High (USB 2.0)
Dziękuje wszystkim za pomoc w dokonaniu wyboru.