logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaprojektować radiolinię dla osiedla domków 12 segmentów po 9 mieszkań?

posts 07 Gru 2011 11:40 2758 1
REKLAMA
  • #1 10228794
    Ocena: 4
    Witam , mam do zrealizowania projekt sieci (urządzenia , schemat , kosztorys) dla osiedla domków jednorodzinnych 12 segmentów po 9 mieszkań każdy. Udało mi się wykonać to mniej więcej zgodnie z wytycznymi prowadzącego dla sieci światłowodowej jednakże zażyczył sobie jeszcze radiolinię , problem w tym że nie bardzo wiem od czego wyjść i szukam już parę godzin i nic nie mogę znaleźć. Temat dotyczy takiego osiedla :
    Jak zaprojektować radiolinię dla osiedla domków 12 segmentów po 9 mieszkań?

Rozmiary osiedla których nie ma na obrazku wynoszą mniej więcej 1000 x1500m.
    Wstępnie zastanawiałem się nad postawieniem 25m. masztu koło trafostacji i zastosowanie poniżej znajdującego się rozwiązania punkt - wiele punktów.

Moje pierwsze pytanie czy na takim osiedlu jest sens korzystać z częstotliowości licencjonowanych ? Bo to dodatkowo multiplikuje koszty przedsięwzięcia a poza tym przysparza mi pracy :| Na takim osiedlu chyba nie powinno być dużego zagęszczenia pól radiowych prawda ?

Co sądzicie o rozwiązaniu Motoroli ?:
    Cytuję stronę pośrednika sprzedaży :

Cytat:
    PMP430
    System radiowy punkt – wiele punktów pracujący w paśmie nielicencjonowanym o częstotliwości 5,4GHz. W odróżnieniu od poprzednich systemów radiowych ( PMP100 i PMP400), pozwala uzyskać większe prędkości przesyłu sygnału przy jednoczesnym zachowaniu mały opóźnień czasowych. Takie rozwiązanie doskonale sprawdza się w sieciach, gdzie bardzo ważne jest zachowanie jakości usług ( tzw. QoS).

System ten doskonale sprawdza się w środowisku gdzie nie ma pełnej widoczności optycznej lub widoczność ta jest częściowo utrudniona:

Prędkości transmisji uzyskane przy tym rozwiązaniu to 40Mb/s.
    Pokrycie terenu przy wykorzystaniu jednego modułu dostępowego AP to 90 stopni, natomiast zasięg działania uzyskujemy do 64km. Tak duży zasięg uzyskuje się przy wykorzystaniu anteny LENS lub reflektora dla modułu abonenckiego.

Czy takie rozwiązanie miałoby zastosowanie ? Żeby powiesić 4 anteny na maszcie i otoczyć teren 4 antenami kierunkowymi. Następnie w każdym z segmentów postawić odbiornik który komunikuje się z AP i rozsyła sieć na poszczególnych użytkowników tak aby sieć była zarządzana , nie ma sensu chyba żeby każdy z użytkowników indywidualnie odbierał sieć z głównej anteny w CPD.

Drugie rozwiązanie nad jakim się zastanawiałem to postawienie dwóch 25 m masztów jeden tam gdzie trafo a drugi przy segmentach za lasem. W segmencie za lasem postawić odbiornik i router wifi który roześle sygnał na segmentu natomiast dodatkowo w CPD dostawić router/y który będzie zaopatrywał w internet domki w pobliżu (wszystkie oprócz tego za lasem). Problem w tym że te domki w "pobliżu" znajdują się w odległości mniej więcej 200-300 m czy takie wifi ma rację bytu ? Czy jest sens stawiać ileś AP i repeaterów czy może kompletnie źle rozumuję ? Jeśli napisałem coś źle przepraszam ale ciągle się uczę :) Czekam na waszą pomoc. Pozdrawiam.

P.s. 1. Wiem że podobny problem był poruszany nawet w tym temacie aczkolwiek wiem, że rozwiązanie bezprzewodowe w nim zostało odrzucone a mnie na nim bardzo zależy.
    2. Prowadzący ma raczej podejście w stylu nie ważne ile kosztuje ważne żeby było dobre :)
  • REKLAMA
  • #2 10337746
    Ocena: 4
    Dobra temat dla mnie jest już nieaktualny. Dla przyszłych pokoleń odpowiem na kilka problemów z którymi się spotkałem projektując tę sieć.

Skorzystałem z urządzeń udostępnionych przez Motorolę czyli AP i SM PMP 430 i PMP 400 pracują one na częstotliwości licencjonowanej. To rozwiązanie wydawało się najbardziej sensowne. Zastosowane zostały 3 anteny PMP430 po 90 stopni na maszcie telekomunikacyjnym. Anteny do pobliskich segmentów powieszono na wysokości 10 m. Dzięki temu pokryty został cały obszar który należy zaopatrzyć w sieć.
    Poza tym w każdym z LPD zostały zastosowane urządzenia PMP 400. W segmencie za lasem postawiony został maszt również telekomunikacyjny aby uniknąć nadmiernego tłumienia poprzez las. Mimo iż urządzenia te pozwalają na transmisję bez bezpośredniej widoczności to prowadzący wyraźnie zasugerował postawienie masztu dla pewnego łącza.

Z bilansu mocy wyszło że urządzenia te zapewniają jeszcze spory nadmiar mocy jak dla takiego osiedla więc rozwiązanie takie powinno byś w miarę stabilne i optymalne i całkiem niedrogi. Przy zaopatrzeniu w internet całego osiedla koszt budowy sieci wyniósł około 150 tyś zł : sieć radioliniowa + sieć miedziana od LPD do każdego mieszkania.

Pozdrawiam i jeśli komuś to pomoże to będzie mi miło ;)
REKLAMA