logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego woltomierz pokazuje zawyżone napięcie na akumulatorach AA i samochodowym?

Svend 09 Gru 2011 15:33 4352 21
  • #1 10238037
    Svend
    Poziom 2  
    Witam,

Proszę o pomoc w interpretacji wskazań przedstawionego na zdjęciu cyfrowego miernika uniwersalnego (opis problemu pod zdjęciem).

Załącznik skasowałem. Zapoznaj się z ogłoszeniami w dziale i zamieść obrazek jeszcze raz - poprawnie. [Łukasz]

Miernika chcę używać do pomiaru napięcia akumulatorów 1) AA ("paluszków") do aparatów cyfrowych i 2) akumulatora samochodowego.

Aby zmierzyć napięcie w akumulatorze AA podłączam czerwony przewód do gniazda VΩmA, a czarny przewód do gniazda COM. Przełącznik ustawiam na V- 20. W przypadku naładowanych akumulatorów (i nowych baterii) uzyskuję wskazania ok. 1,8 V (zamiast spodziewanych 1,5 V), a w przypadku akumulatorów tak rozładowanych, że urządzenia już ich nie rozpoznają, uzyskuję wskazania np. ≈ 1,3 V (zamiast czegoś w okolicy zera).

Podobnie z akumulatorem samochodowym. Nominalnie naładowany akumulator powinien dawać 15 V. Właśnie mierzyłem akumulator tak rozładowany, że samochód nie startuje, a miernik wskazuje: 18 V (a spodziewałem się czegoś w okolicy 5 V). 

Proszę o wyjaśnienie: czy ja źle wykonuję te pomiary, czy źle rozumiem wskazania miernika, czy miernik jest uszkodzony, czy może jeszcze coś innego...?
  • #2 10238080
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    1) AA - urządzenia nie rozładowują do zera baterii (chyba, że jakaś latarka itp.). Świeżo naładowane li-ion czy ni-mh mają koło 4,1-4,2 V (czyli np. 3 ogniwa 1,2 V w szeregu) a większość urządzeń nie włączy się przy pewni ok. 3,4 V.
    2) Akumulator powinien mieć około 12-14 V zaraz po ładowaniu. Mierzysz przy włączonym silniku i ładowaniu z alternatora?
    3) Wymień baterię w mierniku - poza tym ten miernik dobrze, że w ogóle napięcie pokazuje :) bo dokładność nędzna będzie.
  • #3 10238096
    k.i.
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Witam.
    Jeżeli chodzi o pomiar napięcia 1,5V to mieściłyby się one w granicach prawidłowych, co się tyczy akumulatora 12V to rozładowanie poniżej 11,5V doprowadza do nieodwracalnych zmian w akumulatorze. Rozładowany akumulator nie ma prądu, a nie napięcia. Napięcie na takim akumulatorze spadło by poniżej 12V gdyby był on obciążony, np przy kręceniu rozrusznikiem. Jednakże wskazanie 18V może sugerować, że miernik źle wskazuję. Inna sprawa, że przy mierzeniu akumulatora należy być pewnym, że jest dobry kontakt sond miernika z klemami.
  • #4 10238604
    alll
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Kolego porównaj wskazania miernika z innym, to jest przyżąd który widziałem za niespełna 20zł.
    Jego klasa dokładności może być taka jak cena :-)
    Pozdrawiam
    To co Widziałeś to był przyrząd [sq9jjh]
  • #5 10238827
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    To nie jest wina miernika tylko niewiedzy mierniczego.
    Mierniki te maja dużą rezystancję wewnętrzna co za tym idzie nie są obciążeniem dla badanej baterii.
    Ogniwa, baterie i akumulatory są dość specyficznymi urządzeniami i pomiar napięcia powinien się odbywać pod obciążeniem. Mierząc napięcie na akumulatorze równolegle z miernikiem podłącz żarówkę 21W/12V i wtedy zobaczysz jakie jest napięcie na akumulatorze i jak szybko spada.
  • #6 10239038
    Svend
    Poziom 2  
    masonry napisał:
    Ogniwa, baterie i akumulatory są dość specyficznymi urządzeniami i pomiar napięcia powinien się odbywać pod obciążeniem. Mierząc napięcie na akumulatorze równolegle z miernikiem podłącz żarówkę (...)
    Nie mam kompetencji do kwestionowania tego, ale myśląc logicznie: gdyby do pomiaru napięcia konieczne było wpinanie dodatkowych odbiorników, to czy taka funkcjonalność (atrapa odbiornika) nie byłaby wbudowana w mierniki?

W każdym razie dziękuję za poradę, spróbuję :)
  • #7 10239115
    krzyjak
    Poziom 29  
    Ocena: 137
    Svend napisał:
    Nie mam kompetencji do kwestionowania tego, ale myśląc logicznie: gdyby do pomiaru napięcia konieczne było wpinanie dodatkowych odbiorników, to czy taka funkcjonalność (atrapa odbiornika) nie byłaby wbudowana w mierniki?

Oczywiście, że tak by było gdyby ten przyrząd nazywał się tester baterii lub akumulatorów.
  • #8 10239126
    alll
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    Kolego, jeszcze nie widziałem akumulatora samochodowego z 18V na zaciskach
  • #9 10239705
    masonry
    Poziom 30  
    Ocena: 832
    Jak wcześniej napisałem pomiar napięcia baterii lub ogniwa jest dość specyficznym pomiarem.
    Wykonuje się go specjalnym miernikiem (różnego rodzaju testery baterii), jeżeli takiego nie posiadamy to należy baterię obciążyć podczas pomiaru.
    Nie będę się rozpisywał na temat wartości tego obciążenia bo to dość długi i skomplikowany temat, tobie do podstawowego sprawdzenia napięcia na akumulatorze wystarczy obciążenie go żarówką.
  • #10 10240372
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    masonry napisał:
    To nie jest wina miernika tylko niewiedzy mierniczego.
    ...

To co Autor mierzy to SEM ogniwa lub baterii ogniw, chyba mało Kto pamięta co jest SEM. Ale moim zdaniem to ten miernik jest też do bani.
    Masz rację Kolego masonry, to długi i skomplikowany temat, przy akumulatorach pracowałem tylko 10 lat, więc mam tylko mgliste pojęcie o tym. Pozdrawiam. :D
  • #11 10240554
    themichal
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Co wy piepszycie ,zmierzcie sobie nową baterie AA i co macie 1,5v? Tak. Odrazu zaczynacie że mierzenie bateri to jest tak skomplikowany proces ,odrazu powiedzcie że bez atmegi nieda rady ,dobra bateria i miernik to podstawa (czyt. nie biedronka ,oszołom ,karfur ,obi castorama ,mrówka itp.)
  • #12 10240574
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 10241026
    darek1.65
    Poziom 20  
    Ocena: 98
    Ten miernik co masz nie pokazuje na wyświetlaczu niskiego stanu baterii 9V, więc wskazania mogą być takie, zmień baterię i zmierz typowego paluszka, powinno być ok.1,5V. Mierzyć powinieneś na zakresie 2V.
  • #14 10244413
    sq9jjh
    Specjalista elektryk
    Ocena: 269
    themichal napisał:
    Co wy piepszycie...

Zanim cokolwiek Zaczniesz pieprzyć to Zrób to przez "rz".

lordpakernik napisał:
    Polać mu, jeden człowiek, który powiedział o co kaman...

Jasne, nie ma głupich, Chciałbyś, żebym oślepnął. :D

Dlaczego woltomierz pokazuje zawyżone napięcie na akumulatorach AA i samochodowym?
  • #15 10244647
    kj1
    Specjalista elektryk
    Ocena: 848
    themichal napisał:
    Co wy piepszycie ,zmierzcie sobie nową baterie AA i co macie 1,5v?

Ano, kolego zrób taki eksperyment:
    Zmierz woltomierzem napięcie nieobciążonego "paluszka", a potem obciążonego żaróweczką (taką na 1,5V) lub rezystorem (tak 20-30 omów). I porównaj wyniki.

Kolega sq9jjh dobrze prawi: 18V jak na akumulator (nawet nieobciążony) to trochę za dużo.
    Więc wygląda, że miernik jest do niczego...

themichal napisał:
    Odrazu zaczynacie że mierzenie bateri to jest tak skomplikowany proces ,

Skomplikowany proces to nie jest, ale trzeba wiedzieć co się mierzy, na jakim zakresie pomiarowym, i jakie właściwości ma mierzony obiekt.
    A do tego nie trzeba ATmegi tylko wiedzę...
  • #16 10245040
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 10245568
    Svend
    Poziom 2  
    Bronek22 napisał:
    Svend napisał:
    Nominalnie naładowany akumulator powinien dawać 15 V.

Skad ta wiedza , od sąsiadki ? Kompletna nieprawda.
    (...) Miernik to nie jest czarodziejska skrzynka zastępująca twoją głowę.

Nie ma potrzeby być niegrzecznym. Nominalny woltaż sprawdziłem na tabliczce na samym akumulatorze. Pisząc faktycznie zrobiłem literówkę, bo powinno być 12, nie 15 V - ale przecież w pytaniu nie to miało znaczenie.

W takim razie czym polecacie obciążyć na potrzeby pomiaru wymontowany akumulator samochodowy?
  • #18 10245648
    darek1.65
    Poziom 20  
    Zamontuj akumulator do samochodu, włącz światła mijania i drogowe razem i zmierz napięcie na akumulatorze. Podaj nam co pokazał miernik.
  • #19 10249082
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #20 10249381
    themichal
    Poziom 17  
    Ocena: 13
    Co do obciążonego paluszka to się zgodze że napięcie będzie inne niż na nie obciążonym . Multimetrem zmierzymy "wstępnie" tzn akku w aucie jak ma 8V to widomo że dajeko nie zajedziemy ,hyba że z urwiska lub na popych. Lecz "mając" 12V też możemy nie pojechać.
    PS:w mojej okolicy sie piepszy nie pieprzy.
  • #21 10269824
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #22 10269904
    darek1.65
    Poziom 20  
    Z tymi 14V to kolega przesadza(chyba że kilka sekund po ładowaniu), raczej 12,6V. Przy pracy buforowej 13,5-13,8V.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem zawyżonych wskazań napięcia na akumulatorach AA i samochodowych przy użyciu cyfrowego miernika uniwersalnego. Użytkownik zauważył, że miernik pokazuje 1,8 V dla naładowanych akumulatorów AA oraz 18 V dla akumulatora samochodowego, co budzi wątpliwości co do jego dokładności. Uczestnicy forum wskazali, że pomiar napięcia powinien być przeprowadzany pod obciążeniem, ponieważ mierniki o dużej rezystancji wewnętrznej mogą nie oddać rzeczywistego stanu akumulatora. Sugerowano użycie żarówki jako obciążenia oraz porównanie wyników z innym miernikiem. Wskazano również, że akumulator samochodowy w stanie jałowym powinien mieć napięcie około 12,6-14 V, a przy obciążeniu spada do około 12 V.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA