logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja radiówki. Podział internetu. Windows 7 i XP.

benczos3 09 Gru 2011 17:22 1996 8
REKLAMA
  • #1 10238460
    benczos3
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam. Mam problem w podziale internetu radiowego. Chcę podzielić internet na 1 PC i 1 laptop, na laptopie mam już internet przez router lecz rzecz w tym że na PC nie mogę wejść do konfiguracji routera. I w związku z tym proszę o pomoc co zrobić by wejść do konfiguracji na PC lub porady jak rozdzielić internet na PC poprzez laptopa. Systemy jakie mam to na laptopie Windows 7 a na PC XP.
  • REKLAMA
  • #2 10238513
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Napisz to jeszcze raz, jaśniej, albo narysuj.

Router twój ? model ?
  • #3 10238883
    benczos3
    Poziom 9  
    Mój router to TP-LINK WR543G.

No więc chciałem rozdzielić mój internet radiowy na komputer stacjonarny i laptopa. Na laptopa mi się udało, skonfigurowałem router i mam internet ale na PC nie mogę wejść do konfiguracji przez przeglądarkę i wszystkiego poustawiać. I tutaj chciałem się poradzić w czym może być problem, w ustawieniach połączenia na PC wszystko mam na automatycze pobieranie, zapory wyłączone.

Słyszałem też o tym że jeśli mam internet na laptopie to da się przez niego ustawić internet na PC bez konieczności konfiguracji na PC, tylko nie wiem jak i proszę o pomoc.

Zapomniałem napisać że neta chcę rozdzielić po kablach a nie WiFi.
  • REKLAMA
  • #4 10238897
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    benczos3 napisał:
    Mój router to TP-LINK WR543G.

W jakim trybie pracuje router? Po czym masz ten internet w laptopie (kabel czy radio)?
  • REKLAMA
  • #5 10238950
    benczos3
    Poziom 9  
    Router pracuje w trybie AP Client.

Na laptopie mam internet po kablu.
  • #6 10238959
    jimasek
    Dokładnie APClient Router ;)
    Sprawdź czy masz włączone DHCP na WR543g no i czy na komputerze stacjonarnym jest włączone automatyczne otrzymywanie adresu na karcie sieciowej.
  • REKLAMA
  • #7 10239062
    benczos3
    Poziom 9  
    DHCP jest włączone a na PC ustawione jest na automatyczne otrzymywanie
  • #8 10239080
    jimasek
    Wpisz do DHCP jeszcze adresację DNS-a lub dopisz ją do karty sieciowej w komputerze. Wszystkie kable w żółtych portach LAN oczywiście?
  • #9 10246637
    benczos3
    Poziom 9  
    No więc dopisałem DNSy, kable w żółtych portach ale dalej nie można wejść do konfiguracji

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z podziałem internetu radiowego na komputer stacjonarny i laptopa. Laptop jest połączony z internetem przez router TP-LINK WR543G, ale nie może uzyskać dostępu do konfiguracji routera na PC z systemem Windows XP. Router pracuje w trybie AP Client, a na laptopie internet jest po kablu. Użytkownik potwierdził, że DHCP jest włączone, a na PC ustawione jest automatyczne pobieranie adresu. Pomimo dodania adresacji DNS i podłączenia kabli do żółtych portów LAN, nadal nie może uzyskać dostępu do konfiguracji routera.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA