logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP LJ 4100TN - Wolne drukowanie dużych plików PDF i JPG, co zrobić?

mardul 23 Gru 2011 20:11 3757 13
REKLAMA
  • #1 10296808
    mardul
    Poziom 10  
    Witam
    W/w drukarka nie chce drukować dużych plików pdf i jpg, z plikami doc nie ma żadnego problemu, a przy próbie drukowania pdf i jpg czeka się czasem nawet godzinę by zaczęła drukować, czasem wydrukuje czasem nie.
    W stanie wydruku jest napisane przetwarzanie, na drukarce również pojawia się "przetwarzanie pracy" ale trwa to wieczność.
    dokupiłem kość ram 128 mb i nic to nie pomogło, żadnej zmiany
    również gdy drukarka jest podłączona przez kabel lan do routera to na routerze pokazuje że komunikują się z prędkością 10mbs a nie 100, może w tym tkwi problem.
    proszę o pomoc ponieważ jest to bardzo uciążliwe.
  • REKLAMA
  • #2 10576921
    pasqdnik
    Poziom 15  
    Ocena: 11
    Złe sterowniki.
  • #3 10578136
    mardul
    Poziom 10  
    chodzi Ci o firmware? a powie mi ktoś może jak wgrywa się takie sterowniki i skąd je dostać?
  • #4 10579800
    pasqdnik
    Poziom 15  
    Nie, chodzi mi o sterowniki do urządzenia. Do pobrania ze strony producenta.
  • REKLAMA
  • #5 10580480
    mardul
    Poziom 10  
    no czyli firmwar a jak to wgrać mi powiedz ??
  • #6 10580831
    Paweł1000
    Poziom 26  
    Ocena: 70
    Kolego jeżeli chodzi ci o pdf skany w dobrej jakości to tak będzie, ten typ tak ma, sterownik może pomóc np jak masz PS, zmieniając na PCL będzie trochę szybciej, np zamiast czekania godzinę na jedną kartkę zaczekasz pół godziny, możesz też spróbować starszej wersji acrobata readera, pamiętam że 5 dawała następne kilkanaście minut szybsze drukowanie. Jeżeli masz zamiar drukować pliki nie będące skanami to te w/w zabiegi w zupełności wystarczą, w innym przypadku pozostaje ci wymiana drukarki.
  • REKLAMA
  • #7 10603937
    maciejf1
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Tu nie chodzi ani o firmware, ani o sterowniki tylko drukarka ma za mało pamięci, mam taką samą drukarkę tylko ze skanerem czyli końcówka symbolu drukarki mfp, w plikach przesyłam instrukcję serwisowe do tej drukarki, ta drukarka nie obsługuje pamięci 128 mb, natomiast można włożyć 3 sztuki 64 mb niestety nie mogę tutaj dodać pdf podaj e-maila to ci prześlę
  • REKLAMA
  • #8 10610444
    mardul
    Poziom 10  
    mardul89(_at_)gmail.com
    czyli jeśli te 128 zamienię sobie na 3 x 64 problem powinien być rozwiązany?
    Bo ogólnie drukareczka sprawuje się świetnie, jest strasznie wydajna, tylko najgorsze jest to drukowanie pdf
  • #9 10634750
    maciejf1
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    tylko ztym, że do tej drukarki możesz wsadzić tylko 256 mb pamięci czyli masz chyba 3 sloty na pamięć czyli możesz wsadzić 1 x 128 mb + 2 x 64 mb oraz czwarty slot flash przynajmniej ja tak mam w hp LJ 4100 mpf czyli w wersji ze skanerem
  • #10 10635309
    Calculus
    Poziom 25  
    Pamięć nic nie pomoże, jeżeli na pierwszą stronę długo się czeka. Mam starsze kserokopiarki z pamięcią 32 MB, bez twardego dysku i drukują pdf-y z prędkością ponad 20 stron na minutę.
    Ta drukarka tak ma, bo ma słaby procesor i być może jest zainstalowany zły sterownik. Użyj sterownika PCL 5e, jeżeli istotna jest prędkość wydruku.
  • #11 10635566
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    Zrobiłeś już Cold Reset ?
  • #12 10636938
    mardul
    Poziom 10  
    Maciejf1 piszesz że drukarka nie obsługuje 128 mb:
    maciejf1 napisał:
    Tu nie chodzi ani o firmware, ani o sterowniki tylko drukarka ma za mało pamięci, mam taką samą drukarkę tylko ze skanerem czyli końcówka symbolu drukarki mfp, w plikach przesyłam instrukcję serwisowe do tej drukarki, ta drukarka nie obsługuje pamięci 128 mb, natomiast można włożyć 3 sztuki 64 mb niestety nie mogę tutaj dodać pdf podaj e-maila to ci prześlę

a w kolejnym poście
    maciejf1 napisał:
    tylko ztym, że do tej drukarki możesz wsadzić tylko 256 mb pamięci czyli masz chyba 3 sloty na pamięć czyli możesz wsadzić 1 x 128 mb + 2 x 64 mb oraz czwarty slot flash przynajmniej ja tak mam w hp LJ 4100 mpf czyli w wersji ze skanerem

znaczy ze obsługuje w końcu te 128 czy nie? bo normalnie na wyświetlaczu pokazuje mi się 160 mb, czyli prawidłowo.
    Tak robiłem COLD RESET nic nie pomogło, a jak zmienić oprogramowanie w drukarce ?
  • #13 10637685
    ABLublin
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 447
    Zmiana firmware w tym modelu tylko przez zmianę kości DIMM.
  • #14 10637776
    mardul
    Poziom 10  
    Dobra w końcu udało się, problem tkwił w złych sterownikach systemowych, tak jak mnie naprowadzaliście :) zmieniłem sterowniki w systemie na PCL 5E i działa jak należy :)
    dziękuję wszystkim za pomoc !
    SOLVED

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z drukowaniem dużych plików PDF i JPG na drukarce HP LaserJet 4100TN, gdzie proces wydruku trwał zbyt długo lub nie kończył się wcale. Problemy nie występowały przy drukowaniu plików DOC. Użytkownik dodał pamięć RAM 128 MB, ale to nie przyniosło poprawy. W dyskusji zasugerowano, że problem może wynikać z niewłaściwych sterowników, a także z ograniczonej pamięci i słabego procesora drukarki. Użytkownik ostatecznie rozwiązał problem, zmieniając sterowniki na PCL 5E, co poprawiło wydajność drukowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA