logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

HP DeskJet 5652 - karetka i sprzęgiełko po rozlaniu tuszu, co robić?

summner 16 Gru 2004 11:41 1691 6
REKLAMA
  • #1 1064425
    summner
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam taki problem z drukarka:
    Po właczeniu karetka przesuwa sie normalnie itd. Dochodzi do lewej strony, dociska na chwile sprzegielko i odjerzdza na 2 cm. Po czym probuja zaskoczyc walki. ktore robie chyba z 1/5 obrotu w kierunku wciagania kartki z podajnika po czym cofaja sie w poprzednie polozenie.

awaria pojawila sie po rzekomym nalewaniu (rozlewaniu) tuszu do kartdidży znajdujących się wciąż w drukarce (sic!).

Drukarke standardowo rozebralem przeczyscilem, nasmarowalem, skrecilem ze szczegolna uwagą na sprzegielko i kupa, to samo...

Elektronika moze poza chyba karetka nie byla zalana tuszem... Wlasciwie na elektronice karetki tez zadnych sladow nie widzialem.

Moze pasek encodera bo troche zabrudzony jest,ale nie dalo sie tego doczyscic. Ale raczej nie bo sprawdzalem probujac dociskac sprzegielko, tak jak powinna je niby dociskac karetka i tez kupa.
    Nie wiem raczkuje, wiec sie pytam.
    Raczkujacy uzytkownik.
  • REKLAMA
  • #2 1064662
    Kazik
    Spec od drukarek
    Ocena: 53
    A czy daje wyjąć i włożyć kartridże? I co pokazują LEDy na panelu?
  • REKLAMA
  • #3 1064981
    summner
    Poziom 11  
    daje sie troche ciezko ale mysle ze to normalne w tym modelu.
    a wlasnie zapomnialem napisac ze jak drukarka sprobuje zakrecic walkami to karetka juz dalej nie rusza i zaczyna mrugac dioda wznowienia (reszta sie nie swieci). A jak sie nacisnie diode wznowienia to drukarkaprzesuwa karetke w te i nazad, i jak dochodzi do punktu wymienionego wyzej to pojawia sie to samo i mozna tak w nieskonczonosc.
  • #4 1066830
    Kazik
    Spec od drukarek
    Sprawdź czy czujniki od papieru jest we właściwej pozycji, poza tym pytanko- czy drukarka była przez kogoś rozbierana?
  • REKLAMA
  • #5 1072524
    summner
    Poziom 11  
    Sprawdziłem są jak najbardziej we właściwej pozycji.
    Z tego co wiem nikt inny poza mną nie rozbierał tej drukarki. Jedyne co mi doniesiono to to, że ktos rozlał troche tuszu. Ale jak juz napisalem. Nic takiego (czarne plamy od tuszu na elektronice nie widzialem. Wszystkie czesci ruchome przeczyscilem sprawdzilem itp, i chodza bez zadnych zaciec. Tylko problem jest jak drukarak się inicjalizuje.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 1072653
    Kazik
    Spec od drukarek
    Pozostaje przeczyszczenie transoptorów, może któryś z nich został zachlapany tuszem...
  • #7 1261006
    summner
    Poziom 11  
    heh, o dziwo pomoglo, dzieki wielkie

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy drukarki HP DeskJet 5652, u której po rozlaniu tuszu podczas napełniania kartridży pojawiła się awaria mechanizmu przesuwu karetki. Karetka przesuwa się do lewej strony, dociska sprzęgiełko, następnie próbuje zakręcić wałkami, które wykonują około 1/5 obrotu w kierunku pobierania papieru, po czym cofają się do poprzedniej pozycji. Drukarka sygnalizuje błąd migającą diodą wznowienia, a karetka zatrzymuje się w punkcie inicjalizacji. Po rozebraniu, oczyszczeniu i nasmarowaniu mechanizmu problem pozostał. Czujniki papieru są prawidłowo ustawione, a elektronika nie wykazuje widocznych śladów zalania tuszem. Podejrzenie padło na zabrudzenie paska enkodera lub transoptorów. Po oczyszczeniu transoptorów problem został rozwiązany, co wskazuje na ich kluczową rolę w prawidłowej inicjalizacji i pracy mechanizmu przesuwu karetki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA