logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak naprawić spalony sterownik w Ariston TI Tronic 80 V D?

piekn18 29 Gru 2011 16:02 1425 5
REKLAMA
  • #1 10319177
    piekn18
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam
    Mam taki problem z moim grzejnikiem wody chodzi konkretnie o model Ariston TI Tronic 80 V D
    Spalił się prawdopodobnie sterownik.
    Oznaczenie jednego z elementów(nie mam pojęcia co to jest)
    161SED012UHB-T LINK JAK TO WYGLĄDA Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

oraz drugi element Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Oczywiście bardzo zależy mi na naprawie tego więc prosiłbym o jakieś wskazówki jak to można naprawić samodzielnie, gdzie mogę dostać coś takiego i czy wgl da się to samemu naprawić czy trzeba zamawiać gotową płytkę? Poniżej dodaję także zdjęcia całej płytki (sorry za jakość ale nie mam możliwości zrobić lepszych zdjęć)
    Pozdrawiam i proszę o pomoc

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany

Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
    Moderowany przez mrhari:

3.1.18. (10.11) Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    3.1.17. (10.9, 16) Zabronione jest publikowanie wpisów obniżających ogólny poziom dyskusji.

• REKLAMA
  • #2 10319240
    mickpr
    Poziom 39  
    Ocena: 295
    Witam
    Obydwa elementy to przekaźniki (w pierwszym widać po rysunku na obudowie, w drugim - przez obudowę). Przekaźniki dostaniesz - tylko poszukaj. W razie biedy można przewinąć uzwojenia (ale komu by się chciało).
    Wątpie - czy same przekaźniki się uszkodziły. Pokaż płytkę od spodu.
  • REKLAMA
  • #3 10319256
    piekn18
    Poziom 10  
    No własnie jedna z nóżek tego czarnego jest przekaźnika jest przyfajczona i to ostro. Ogólnie to wokół lutu tej nóżki nie widać tej zielonej powłoki która jest na górze płytki.
  • REKLAMA
  • #4 10319303
    mickpr
    Poziom 39  
    Na mój gust szybciej znajdziesz kompletny sterownik, niż naprawisz ten.
    Jak spaliła się płytka, to na 99% półprzewodniki również (widzę jakiś układ na zdjęciu). Dodatkowo spalona płytka nawet z wymienionymi elementami może spowodować pożar (koszt sterownika chyba będzie mniejszy niż koszt mieszkania).
  • REKLAMA
  • #5 10319324
    piekn18
    Poziom 10  
    Ehem :/ a gdzie można takie coś dostać?
  • #6 10319333
    mickpr
    Poziom 39  
    google w dłoń Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
REKLAMA