logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak rozkręcić i wyczyścić zalane przyciski Iyama Prolite E2409HDS?

szefxxx 30 Gru 2011 00:19 1176 1
REKLAMA
  • #1 10321992
    szefxxx
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    Witam serdecznie,

mam dość nietypowy problem.Parę dni temu nie chcący zalałem biurko i przy okazji przyciski w monitorze,od tego momentu się tak "zapiekły",że nie idzie ich wcisnąć.Na dodatek to była słodka ciecz - Sprite,wiem że to nie ciekawie dla elektroniki,ale tyle ile mogłem wysuszyłem szmatką te przyciski,jednakże nie kontaktują bo nie idzie ich wcisnąć.Moje pytanie,jak rozkręcić ten monitor?Szczerze nie rozkręcałem nigdy żadnego LCDka poza ew zmianą matrycy w laptopach i nie bardzo wiem jak to ugryźć.Jest jakaś instrukcja serwisowa?Czym przeczyścić te styki oraz gumki?Czy jak użyję alkoholu izopropylowego to nie będzie za mocny i nie uszkodzi styków na laminacie czy gumek?
    Prosiłbym o pomoc:)
  • REKLAMA
  • #2 10322287
    dzimi
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1284
    Jeśli znajdują się wkręty z tyłu monitora należy je wykręcić, następnie rozdzielić przednią ściankę od tylnej - są złączone zaczepami więc warto użyć jakiegoś tworzywa np. starej karty bankomatowej. Alkohol izopropenowy nie zaszkodzi, jeśli masz dostęp do wanienki ultradźwiękowej - warto w niej wykapać płytkę z przyciskami.
REKLAMA