logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Astra F 1.4 8V 60KM – spadek mocy, dławienie silnika mimo wymiany świec i filtrów

Damianos121 30 Gru 2011 01:20 1546 3
REKLAMA
  • #1 10322066
    Damianos121
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.

Jestem tutaj nowy i wiem że moje początki nie były za dobre na tym forum lecz poczyniłem pewne kroki ale brakuje mi jeszcze czegoś do perfekcji i prosiłbym o wasze zdanie i pomoc.

Mam Astre I Classic 1.4 8V (60KM) jak mi to powiedzieli dla 50-latka, ale z racji tego że to moje pierwsze auto wystarczy.
    Więc przejdę do sedna sprawy.
    Przy zakupie auta tj. wrzesień (tego roku) kupiłem astre fajnie się sprawowała dużo jeżdżę więc zaczęło się powoli coś dziać tak więc zacząłem jeździć po mechanikach mówili że mi sie wydaje zacząłem sam coś kombinować ale nie udawało mi się to w pełni ostatnio wymieniłem:
    -Świece
    -filtr paliwa
    -filtr powietrza
    - wyczyściłem silniczek krokowy
    - wymieniony sworzeń wybieraka zmiany biegów (wcześniejsze posty że się coś tłucze już zlikwidowane)
    i dalej nic to nie zmieniło autko dziwnie chodziło, dławiło go, nie mógł sie za bardzo zebrać.
    W tym tyg znów mechanik bo nie mogłem tego tak zostawić. Sprawdziliśmy świece (dobre), z racji tego ze kiedyś wcześniejszy właściciel robił głowice sprawdziliśmy kompresje o dziwo jest podobno nawet lepsza (14 Bar)
    no i wycięliśmy kata wiem ze to może będzie głupie dla was ale wsadził (mechanik) strumienice. Efekt chyba żaden może zaczął trochę lepiej wydychać spaliny.
    Aha zapomniał bym : mechanik powiedział żebym zmienił paliwo na 98 i przepalił go na tym. Powiem szczerze że coś prawdy w tym jest ale czy wiele. Co sądzicie ?

Moje pytanie jest takie :

-jakiś szczególny dźwięk powinien być jak się założy strumienica tzn (delikatny basik, pomruk) ? Ponieważ nie patrzyłem jak wspawał to mechanik i nie wiem czy dobrą stroną.
    -co jeszcze mogę zrobić żeby autko mogło lepiej chodzić jakie kroki podjąć możecie coś doradzić ? (tylko nie potrzebuje tekstów typu Chip czy coś)
    myślalem o zmapowaniu wtrysku bądź czegoś tam nie znam sie dokładnie. Choć wiem że to podobno drogie jest.

Proszę o rozważne potraktowanie mojego tematu oraz wyrozumiałość ponieważ ja po technikum budownictwa a tutaj mechanika no nie wiele jedno z drugim ma wspólnego.
    Przepraszam za chaotyczność ale myślę, że wszystko dobrze opisałem.
  • REKLAMA
  • #2 10322141
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4423
    Pomiar krzywek na wałku rozrządu zrobić. Nie ma się co cieszyć "z nawet lepszej niż fabryczna" kompresji.
  • REKLAMA
  • #3 10324832
    Damianos121
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Właśnie też była opcja wymiany całego rozrządu ale nie stać mnie jak na razie na to :(
    Co da pomiar tych krzywek ?
    A dlaczego się nie cieszyć z wyższego ciśnienia ?
  • #4 10324873
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA