logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak działa AGPS? Rola stacji bazowych i satelitów w nawigacji AGPS

_Adamo_ 30 Gru 2011 10:12 1079 5
REKLAMA
  • #1 10322534
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam Was,

mam bardzo proste pytanie; od razu informuję, że szukałem już w Google'u, ale żaden z czytanych kilku materiałów mi na to pytanie nie odpowiedział.

Może ktoś z Was zechce udzielić informacji..

Chodzi o sposób działania nawigacji typu AGPS.

Czy taka nawigacja działa w oparciu TYLKO o stacje bazowe telefonii komórkowej, czy te stacje pełnią tu tylko rolę wspomagającą? Czy nawigacja tego typu też normalnie, bezpośrednio kontaktuje się z satelitami i na tej podstawie ustala miejsce przebywania delikwenta?

Będę wdzięczny za informację.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10322586
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    A-GPS jest to wspomaganie internetowe.
    Np. w Nokii telefon łączy się z serwerami Nokii ( jak dobrze pamiętam - proszę mnie poprawić ) i szybciej łapie fixa ( pozycję ).
    Ale za to się płaci ( połączenie internetowe ).
    Dlatego lepiej to wyłączyć aby włos się nie zjerzył na głowie jak przyjdzie rachunek lub jak się wyczyści konto :-)
    Wysłuchiwałem takie sytuacje od ludzi. Ale wszystko napisane jest w instrukcji :-)
  • REKLAMA
  • #3 10322696
    djtonka
    Poziom 25  
    Ocena: 88
    Raptem to kilka kb i w zamian polecam włączyć WiFi/sieć jeśli startujemy z domu. Dokładność troszkę mniejsza ale efekt natychmiastowy i darmowy więc i pole poszukiwań sygnału GPS zawęzi się do tego obszaru jak w przypadku AGPS gdzie pomocnicze koordynaty odebrane muszą być po płatnym połączeniu 3G/GPRS chyba że mamy pakiety.
  • REKLAMA
  • #4 10322737
    _Adamo_
    Poziom 11  
    Acha..

czyli to AGPS można wyłączyć i w tym samym urządzeniu działać na "czystym" GPS - tak że będzie łączył się tylko z satelitami?
  • REKLAMA
  • #5 10322745
    grubas
    Poziom 40  
    Ocena: 552
    Tak - można zrobić i zostawić tylko zaptaszkowany zintegrowany GPS.
  • #6 10322778
    _Adamo_
    Poziom 11  
    OK, wielkie dzięki za pomoc!

PS Tylko nie widzę nigdzie przycisków, że pomogliście. Chyba coś takiego jest na tym forum??
REKLAMA