logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Superlux HD 681 - nie działa prawy kanał po podłączeniu do wzmacniacza WS-303

lilian 31 Gru 2011 14:34 4870 13
REKLAMA
  • #1 10328774
    lilian
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam.
    Nie raz i nie dwa, korzystałem z pomocy tego forum. Zawsze tematy jakie znalazłem rozwiązywały moje problemy. Tym razem jednak nie mogłem nigdzie znaleźć podobnego problemu.
    Mianowicie zakupiłem bardzo polecane słuchawki Superlux HD 681. Słuchałem na nich jakieś 7-8h (z przerwami) i wszystko było ok.
    Podpinałem je pod komputer, telefon, wzmacniacz WS-303. Ten ostatni wczoraj "poszedł" do elektronika na przegląd, bo niedawno go odkopałem i zamierzam na nim zbudować jakiś zestaw stereo.
    Dziś go odebrałem i jako że wszystko grało ok, chciałem podłączyć do niego wspomniane słuchawki. Jednak przestał działać prawy kanał. Dwie godziny wcześniej ze słuchawkami było wszystko ok, więc myślę, że to wina wzmacniacza. Dodam, że gdy podłączałem słuchawki, pojawił się w nich dość głośny trzask/szum, choć potencjometr ustawiony był na głośność niższą. Teraz nie gra w ogóle prawy kanał, na żadnym źródle, a dodatkowo wydaje mi się, że lewy kanał gra ciszej, jednak może to być tylko efekt placebo. Bardzo proszę o pomoc forumowiczów, jednocześnie życzę udanego sylwestra i szczęśliwego nowego roku.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 10328996
    Krzysztof L.
    Poziom 34  
    Ocena: 154
    Czy zasadnicze wyjścia (głośnikowe/kolumnowe) wzmacniacza (L, R) pracują poprawnie?

Czy słuchawki z innymi urządzeniami współpracują prawidłowo?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 10328998
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #4 10329033
    lilian
    Poziom 9  
    Nie działa nigdzie. Sprawdzałem jeszcze na dwóch innych źródłach i jest to samo. Wzm. z kolumnami działa ok.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 10329253
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 10329348
    lilian
    Poziom 9  
    Przepraszam najmocniej. Słuchawki sprawdzałem na PC-cie i na telefonie BEZPOŚREDNIO. Bardzo przepraszam za wprowadzenie w błąd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 10329499
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 10329610
    lilian
    Poziom 9  
    Co zrobić z tym fantem? Gwarancja?(jednak wtedy koszty przesyłki sprawią że będzie to średnio opłacalne) Opłaca się je naprawiać w jakimś najbliższym serwisie? Próbować coś samemu? Dodam że w temacie elektroniki jestem bardzo słaby.
  • Pomocny post
    #9 10330815
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 10330994
    lilian
    Poziom 9  
    Być może jestem największym pechowcem, niczym Armstrong szczęściarzem... Były to moje pierwsze "porządne" słuchawki. Myślałem jeszcze nad możliwością problemów z kablami, że coś sie obruszyło i prawy kanal nie "dochodzi", ale taki zbieg okoliczności byłby chyba niemożliwy. Niemniej chciałbym spytać o orientacyjną cenę "naprawa bez wymiany całego mikro-głośnika, jest niemożliwa.". Czy warto to robić, czy jakość znacznie by sie pogorszyła, czy byłaby taka jak przed uszkodzeniem?
  • #11 10331049
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 10331075
    lilian
    Poziom 9  
    Cóż, da się te kable sprawdzić choć trochę(czy to ich wina, czy też nie) metodą empiryczną? Tzn. podociskać, pokręcić etc. czy są jakieś "sprawdzone" sposoby na takie testowanie?
  • #13 10331163
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 10331684
    lilian
    Poziom 9  
    Cóż, powiem tylko dziękuje i będę działał z gwarancją;D Juz więcej tych "pomół dać nie mogę... Aczkolwiek jestem bardzo wdzięczny. Tematu prosze nie zamykać bo być może jeszcze sie przyda, gdy skończę z tymi słuchawkami to napiszę aby go zamknąć (jeśli jest taka możliwość).

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z słuchawkami Superlux HD 681, które przestały działać w prawym kanale po podłączeniu do wzmacniacza WS-303. Po sprawdzeniu słuchawek na różnych urządzeniach, okazało się, że problem występuje wszędzie, podczas gdy wzmacniacz działa poprawnie z kolumnami. Użytkownik podejrzewa uszkodzenie słuchawek, które mogło być spowodowane przez wzmacniacz. Odpowiedzi na forum sugerują, że uszkodzenie może dotyczyć cewki w słuchawkach, co może wymagać wymiany mikro-głośnika. Użytkownik rozważa opcje naprawy oraz gwarancji, ale obawia się kosztów przesyłki i ewentualnych problemów z uznaniem gwarancji. Wskazówki dotyczące sprawdzenia kabli również zostały podane, jednak większość odpowiedzi sugeruje, że uszkodzenie jest bardziej prawdopodobne w samych słuchawkach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA