ic1: LM324N
x3:L7809CV
c1:100n
c2:100n
c3:220 µF
c4:47 µF
r1:30kΩ
r4:820kΩ
r7:3.3kΩ
r2:2.2kΩ
r9:3.3kΩ
r5:180 Ω
r10:3.3kΩ
pod LED-em widać potencjometr precyzyjny i obok zwykły potencjometr
Wszystko co napisałem znajduje się na zdjęciu. Ten sterownik efie służy do wzmacniania sygnału z sondy lambda 0-1V np. na wejściu podamy napięcie 300mV i kręcąc potencjometrem możemy płynnie wzmocnić ten sygnał max do 1V.
Bardzo proszę o pomoc. Potrzebuję schematu takiego układu, który będzie obsługiwał na tej samej zasadzie napięcie wejściowe 0-5V i żebym mógł sobie również dodawać na wyjściu potencjometrem wzmocnienie tego sygnału np. na wej. jest 1.25V podkręcam sobie potencjometr i na wyjściu mam np. 2.45V, albo jest 3.00V kręcę i mam 5.00V (żeby już nie przekraczało 5V tak, jak właśnie mam tu, przy efie). Po prostu, żeby napięcie na wyjściu stale śledziło napięcie wejściowe (nie wiem czy zrozumiale napisałem), albo napięcie na wejściu spadło z 5V do 4V, to i na wyjściu spadnie o dane wzmocnienie ustawione na potencjometrze. Do czego ma mi to posłużyć?
Taki układzik potrzebny jest mi do Map/Maf sensora w aucie.
Ps.jeśli coś źle napisałem, albo nawet nie w tym dziale co potrzeba, bardzo proszę moderatora o przesunięcie go w dogodne miejsce. Szczerze to nie jestem specem od elektroniki i dlatego proszę o pomoc na forum.
Ps2.Po co wkleiłem efie? Chciałem zobrazować o co mi dokładnie chodzi, żeby działało na podobnej zasadzie, tylko, że od 0 do 5V.