logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

COMBO ZTE ZXDSL 831AII plus jaki router, by było WiFi.

Deep777 03 Sty 2012 09:52 4260 3
  • #1 10341461
    Deep777
    Poziom 9  
    Hey... Dostałem już odpowiedź na tym forum, ale niepełną i chcę się upewnić... Mam modem z TPSA:

COMBO ZTE ZXDSL 831AII

Jeden komputer chcę podpiąć przez kabel, drugi WiFi. Chcę dokupić do tego modemu taki router:

Router

Ten router nie ma ADSL i ma tylko aneksy b/g/n (nie ma aneksu a)... Czy będzie mi działał z tym modemem? Czy z pomocą tego modemu+router uda mi się połączyć jeden komputer kabelkiem, a drugi WiFi? DZIĘKI!
  • #2 10341696
    Migrus
    Poziom 11  
    Z tego co wiem aneksy to ma tylko modem, a ten router nie ma wbudowanego modemu - za to routery obsługują standardy sieci bezprzewodowej np. a, b, g, n. Polecam Ci wybrać coś bardziej przyszłościowego, coś z portem usb i z możliwością wgrania tomato (mini dystrybucja linuxa na routery). Lista kompatybilnych modeli- http://tomatousb.org/doc:build-types . Zajrzyj też na forum openlinksys.info . W podobnej cenie możesz wybrać naprawdę coś lepszego, ja posiadam trochę drogi RT-N16.
  • #3 10341962
    Deep777
    Poziom 9  
    DZIĘKI... Jeśli są więc oznaczenia przy routerze b/g/n oznacza, że obsługuje te aneksy, tak? To znaczy wysyła sygnał na karty z takimi aneksami, ta? Bo właśnie ten router o którym pisze (Linksys WRT120N ) ma b/g/n... Rozumiem więc, że to się odnosi do standardów wysyłania? A że dostaje sygnał od modemu z aneksem a, nie przeszkadza? DZIĘKI!
  • #4 10342399
    Heinzek
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 493
    jak chcesz dokupić do tego modemu COMBO router Linksys WRT120N to będzie to działało

Twój modem COMBO dostaje sygnał a ADSL z aneksem a i zamienia go w normalny sygnał Ethernet.
    router już nie musi mieć żadnych aneksów
    a,b,g,n o których piszesz to tryby radia wifi:
    "Zgodny ze standardami IEEE 802.11g i 802.11b, oraz kompatybilny z niektórymi funkcjami draftu 2.0 802.11n"

są potrzebne do tego aby twoja karta w komputerze łączyła się z routerem na określonym trybie
REKLAMA