logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Peugeot 206 - falujące obroty i zatrzymywanie się na zimnym silniku

NODY 17 Gru 2004 09:08 27190 12
REKLAMA
  • #1 1066928
    NODY
    Poziom 2  
    Ocena: 5
    Mam problem - obroty w samochodzie falują a po czasie powracaja na normalnego stanu. czy to silnik krokowy?
    Ponadto gdy samochód jest zimny, po przejechaniu ok. 100 m samochod staje i nie chce jechać. Wystarczy odczekać minute i już normalnie jeździ. co to moze być ?
  • REKLAMA
  • #2 1068086
    tomekb
    Poziom 26  
    Ocena: 210
    witam
    potrzebne fabryczne urzadzenie diagnozujące peugeot
    przyczyn awarii moze byc kilka
    zacznij od swiec przewodów WN i wyczyść cały dolot z przepustnicą w tle
    jezeli nie pomoze to pozostaje ASO
    pozdro
    T
  • REKLAMA
  • #3 1068277
    audib4
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    witam, moim zdaniem powinieneś zrobić diagnostykę silnika, która powinna wykazać usterkę, ale raczej przygotuj się na wymianę cewki zapłonowej (jeśli twoja jest firmy "sagem").
  • #4 1068310
    rafi999
    Poziom 16  
    Ocena: 48
    Zapewne masz silnik 1,1. Wszystko wskazuje na silnik krokowy który niestety jest bardzo drogi.
    Moja propozycja to zdemontować go i dokładnie oczyścić i nasmarować , jeżeli odczujesz zmiany to zapewne to on jest przyczyną.Jedna uwaga nie zmieniać położenia iglicy silnika bo trudno jest ustawić go w położenie pierwotne bez diagnoskopu.
  • #5 1076617
    NODY
    Poziom 2  
    Dziekuje za porady!
    czyszczenie nic nie dało wiec wymieniłem silnik krokowy. uspokojiło się falowanie.
    Problem jest jednak taki. gdy samochód jest zimny to po przejechaniu ok 100-200 metrów traci moc. nie chce jechać (jedzie ale bez dodawania gazu a gdy mu sie gazuje to go 'dusi' )
    Poza tym zauważyłem, ze gdy go zaraz po odpalenieu sam przełącze na gaz to ten problem nie występuje.
    Co to moze być?
    Pozdrawiam
    nody
  • REKLAMA
  • #6 1077548
    blackpower
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    A sonde lambda masz podgrzewana?
    Jeszcze moze byc uszkodzony czujnik temperatury silnika.
  • #7 1097203
    Gretz
    Poziom 13  
    Ocena: 38
    regulacja iglicy silnika krokowego jest banalnie prosta i nie potrzeba żadnego diagnoskopu. Trzeba ją wyciągnąć na tyle ze przy zakładaniu silniczka oprze się i zamknie całkowicie przepływ. Przy pierwszym odpaleniu silnik zapali i zgaśnie. Wyłączamy całkowicie zapłon w tym momencie silnik krokowy automatycznie się cofa w położenie tzw. przewietrzania komory (zapobiega to zalaniu gorącego silnika). Odpalamy ponownie i wszysko powinno być ok.
  • #8 1098536
    autoel
    Poziom 26  
    Ocena: 166
    Cytat:
    Problem jest jednak taki. gdy samochód jest zimny to po przejechaniu ok 100-200 metrów traci moc.

Pompka, a dokładniej zaworek zwrotny, można z tym żyć, można wymienić pomkę, albo spróbować naprawić.
  • REKLAMA
  • #9 1099144
    renans
    Poziom 12  
    czytam dziwne rzeczy o jakiś pompkach i zaworkach zwrotnych(chyba chodzi w tym wypadku o pompe mechaniczną która tutaj nie występuje niech się wypowie autor tego postu) natomiast twój przypadek to rozjechana autoadaptacja kompa benzynowego przez instalacje gazową,pozostaje wyregulować gaz przywrócić ustawienia fabryczne kompa i za jakiś czas problem powróci.
  • #10 1101201
    autoel
    Poziom 26  
    Cytat:
    czytam dziwne rzeczy o jakiś pompkach i zaworkach zwrotnych(chyba chodzi w tym wypadku o pompe mechaniczną która tutaj nie występuje

Dlaczego dziwne??????? Moim zdaniem dziwne jest to że ktoś pisząc w danym temacie nie wie że w pompce elektrycznej również jest zaworek zwrotny, do czego służy nie będę tutaj wyjaśniał , a moja sugestia wzięła się stąd że przerabiałem identyczny problem na bardzo podobnym silniczku (citroen 1,4) i na pewno nie jest to "rozjazd" adaptacji, ani tym bardziej cewka(jak ktoś wyżej sugerował), w tym modelu adaptację jest raczej trudno "rozjechać", pod warunkiem że instalacja LPG jest "cywilizowana" tzn. z emulatorami i kompem gazu, gazownicy nawet zalecają ustawienie emulacji sondy na "obwód otwarty" , czyli ECU nie "widzi" sondy, i wszystko działa bez bólu, więc gadki o sondzie też można sobie podarować, i jeszcze jedno: usterki pompki nie odczyta żadna diagnostyka komputerowa.
    Wszystkiego dobrego w NOWYM 2005 ROKU.
  • #11 1113969
    NODY
    Poziom 2  
    Widze że wywołałem lawinę komentarzy. Dziekuje za zainteresowanie! Ale dodać musze, że byłem wczoraj w ASO Peugeot i komputer wykrył BŁĄD SONDY LAMBDA. teraz jest tylko problem czy uszkodzona jest sonda ewent. podgrzewanie sondy czy instalacja gazowa daje niewłaściwe "impulsy" do sondy. Jeżeli chodzi o instalacje to jest LOVATO a komp. gazowy DT Gas System (sekwencja). Pozdrawiam.
  • #12 1115886
    autoel
    Poziom 26  
    Cytat:
    instalacja gazowa daje niewłaściwe "impulsy" do sondy.
    :?:
    Instalacja nie daje żadnych impulsów do sondy, a wręcz odwrotnie, a błąd sondy może wynikać z niewłaściwej emulacji lub niewłaściwego składu mieszanki (przy sekwencji może być kiepska mapa)
  • #13 1116997
    NODY
    Poziom 2  
    Ok - odłączyłem instalacje gazową od sondy i teraz auto jeździ poprawnie. komputer beznynowy nie wykazuje teraz błędów. Myślicie że mapa wtryskowa gazu jest niewłaściwa co w konsekwencji daję niewląsciwą mieszankę i lambda "szwankuje" ?

Podsumowanie tematu

✨ W Peugeot 206 występują falujące obroty silnika oraz zatrzymywanie się pojazdu na zimnym silniku po przejechaniu około 100-200 metrów. Początkowo podejrzewano silnik krokowy, który po wymianie ustabilizował obroty, jednak problem z utratą mocy na zimnym silniku pozostał. Diagnostyka wykazała błąd sondy lambda, co może być spowodowane uszkodzeniem samej sondy, jej podgrzewania lub niewłaściwą emulacją sygnału przez instalację gazową. Instalacja LPG LOVATO z komputerem DT Gas System (sekwencja) może generować nieprawidłowe impulsy do sondy lambda, co wpływa na mieszankę paliwową i pracę silnika. Odłączenie instalacji gazowej od sondy poprawiło pracę silnika i wyeliminowało błędy w komputerze benzynowym. Dodatkowo sugerowano sprawdzenie czujnika temperatury silnika oraz czyszczenie układu dolotowego i przewodów wysokiego napięcia. Regulacja położenia iglicy silnika krokowego jest możliwa bez użycia diagnoskopu, a problem z adaptacją komputera benzynowego może wynikać z nieprawidłowej konfiguracji instalacji LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA