logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik do instalacji Bedini w Lanosie 1.3 - jak przełączyć na gaz szybciej?

Bodziu_91 09 Sty 2012 21:23 5325 27
REKLAMA
  • #1 10374148
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Ocena: 6
    Witam
    Posiadam Lanosa 1.3 + Gaz

Przełącznik który służy o przełączenia gaz/benzyna znajduje się fabrycznie pod radiem i widnieje na nim napis Bedini. Wnioskuje więc że jest to firma tej instalacji.

Sterownik do instalacji Bedini w Lanosie 1.3 - jak przełączyć na gaz szybciej?

Z racji tego że jeżdżę głównie po mieście i na krótkich trasach w dużych odstępach czasu silnik ledwo się nagrzeje i przełączy na gaz a ja już kończę podróż. Więc wpadłem na pomysł aby kupić inny sterownik taki który przełączy silnik na gaz po dodaniu gazu bez względu na temperaturę silnika. Obecnie dzieje się tak dopiero przy temperaturze 30 stopni Celsjusza.

Z mojej wiedzy wynika ze instalacja to 2 generacja ponieważ jest już tam silnik krokowy a nie jakieś pokrętło ze sprężynką.

Ile może kosztować taki komputer? Czy trzeba go programować do każdego samochodu osobno czy wystarczy zamienić na inny i już będzie dobrze pracował?
    I czy gazem steruje ten przełącznik gaz/benzyna czy istnieje jeszcze jakiś inny komputerek?

Mam nadzieję że znajdzie się jakiś dobry samarytanin i mi coś podpowie.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10378762
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Widzę nie ma zainteresowania moim tematem a szkoda.

Pozwolę sobie inaczej sformułować pytanie:
    Jak przerobić moją obecną instalacje gazową (taką jak na zdjęciu w pierwszym poście), aby nie była potrzebna temperatura silnika do przełączenia na gaz
  • #4 10385324
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Witam ponownie, z moich oględzin wynika że kable z korkowca idą do przełącznika który jest pod radiem.

Ta Centralka STAG-2W miałaby być zamontowana zamiast tego Przełącznika spod radia?

Albo może ktoś wie czy można przeprogramować istniejący sterownik?

Pozdrawiam
  • #5 10385370
    Serwis Opel
    Poziom 13  
    Ocena: 20
    niestety już ci tego nie powiem bo nie znam tej instalacji. Jeżeli zamontujesz ten przełącznik to nie będzie działał silnik krokowy (actuator) jeżeli kable idą oczywiście do przełącznika chyba że dokupisz jakiś sterownika gazu np stag lub autotronic lub że ktoś tak wmontuje że ten przełącznik będzie jako sterownik a drugi do załączania gazu
  • #6 10385537
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Mógłbyś mi podpowiedzieć jaki i ile kosztowałby taki sterownik?
    A nie prościej byłoby czujnik temperatury przesunąć w miejsce znajdujące się bliżej cieplejszego elementu?
    Gdzie się on właściwie znajduje?
  • REKLAMA
  • #7 10385752
    Serwis Opel
    Poziom 13  
    Jeżeli znajduje się czujnik temperatury to na parowniku lub jest wpięty do czujnika temperatury gazu. Można też by go było jakoś przeprogramować żeby załączał od np 0 stopni (lub jakoś go oszukać np podłączyć z + lub z masą). Naprawde nie wiem co tam masz więc to są moje przypuszczenia. Jeszcze poszukam troche na twój temat i może coś znajde

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic79268-390.html i https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic361480.html masz troche napisane o swoim sterowniku. Faktycznie ten przełącznik jest z centralą odrazu. Jet nawet jedna na allegro za ok 70 zł, Jezeli chciałbyś zmienic na coś innego to koszt by wynosił od 20 do 200 zł w zależności co byś chciał. Popatrz na allegro lub gzie indziej np. sterownik autotronic al-700 i przełącznik stag2-w to koszt ok 50 zł. To chyba najprostsza opcja. W razie czego pisz to ktoś pomoże ci w wyborze
  • REKLAMA
  • #8 10388917
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Nie za bardzo rozumiem pytanie: "w zależności co byś chciał"
    Wydaje mi się że taki sterownik powinien tylko dobrze działać, więc nie wiem też czemu taka różnica w cenach.

Na tym sterowniku Stag2-w bez korkowca jak miałoby to działać? To byłaby taka trochę I generacja?
  • Pomocny post
    #9 10388938
    Serwis Opel
    Poziom 13  
    Tak to by była l generacja ale z połączenie autotronic al 700 to jest sterownik do silniak krokowego (actuatora) i jest to moim zdaniem najtańsza opcja.

Dodano po 2 [minuty]:

Różnica w cenach polega na tym że inne firmy mają dodany np czyjnik gd gaz się skończy to automatycznie przełączy na benzyne,lub posiadają czujnik temperatury itp.
  • #10 10390174
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Ja jednak wolę sam przełączyć na benzynę bo wtedy jestem świadomy i wiem że trzeba jechać zatankować.

Rozejrzę się w okolicznych warsztatach czy ktoś będzie potrafił coś takiego założyć, bo głównie to są tu kiepscy fachowcy którzy nawet parownika nie potrafili wyregulować.

Czyli kupując i montując to: http://www.drypa.pl/produkt621_CENTRALKI_-_Do..._-_Autronic_AL-700_centralka_przelacznik.html
    rozwiązał bym swój problem?
    Lecz o ile dobrze widzę tu jest tylko przełącznik więc jak miałoby to działać?
  • #11 10390851
    Serwis Opel
    Poziom 13  
    To nie to tylko to http://www.drypa.pl/index.php?p=productsList&...rchWord=autronic+al-700&fPriceFrom=&fPriceTo= jeeli chodzi ci o nowe i kompletne, ja miałem na myśli używkę np z allegro bez pchania się w koszta

Jeżeli chodzi ci o coś nowego to lepiej to http://www.drypa.pl/produkt239_LAMBDA_SYSTEM_-_STAG_-__-_Komputer_STAG2_-L_+_W_.html a z założeniem sobie poradzisz, do wszystkiego wysyłają schematy jedynie co potrzebujesz to lutownica. koszulki termokurczliwe i chęci oraz piwo :D

Wybierz sobie coś a potem znajdź sobie tu http://www.pliki.drypa.pl/entry-bd37cf44aadd5f17523969124fc9a54b.htm schemat twojej instalacji i sprawdź czy dasz rade (wierzę w ciebie :D ) A jak nie to daj znać o wyborze to ci podpowiem co i jak
  • #12 10391583
    art567
    Poziom 16  
    Ocena: 12
    Kolego "Bodziu_91" jeżeli chodzi ci tylko o to żeby instalacja przełączała się nie zależnie od temperatury to wystarczy zmasować czujnik temperatury , ten co się znajduje na reduktorze .
  • #13 10391654
    Serwis Opel
    Poziom 13  
    Serwis Opel napisał:
    Jeżeli znajduje się czujnik temperatury to na parowniku lub jest wpięty do czujnika temperatury gazu (pomyłka z mojej strony (nie gazu tylko samochodu)). Można też by go było jakoś przeprogramować żeby załączał od np 0 stopni (lub jakoś go oszukać np podłączyć z + lub z masą). Naprawde nie wiem co tam masz więc to są moje przypuszczenia. Jeszcze poszukam troche na twój temat i może coś znajde

Ja już mu to sugerowałem
  • #14 10391686
    art567
    Poziom 16  
    Ta instalacja nigdy nie brała informacji z czujnika temperatury silnika ,miała swój właśnie na reduktorze ,a w tej centralce nic nie można przeprogramowywać , tam nawet nie można się połączyć komputerem tylko czytnikiem, za jego pomocą się też programuje pozycje wyjściową silnika krokowego.
  • #15 10392011
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Jutro poszukam na parowniku tego czujnika temperatury i się z nim pobawię.

A to ewentualne zmasowanie czujnika nie wpłynie na jakieś palenie się bezpieczników bądź coś w tym stylu?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #16 10392466
    art567
    Poziom 16  
    Nie , żadnych bezpieczników nie spali ,tam jest dołączana masa przez czujnik
  • #17 10392603
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Znalazłem ten czujnik, dochodzą do niego 2 kable, żółtozielony oraz biały.
    Który powinienem połączyć z masą?
  • Pomocny post
    #18 10393226
    art567
    Poziom 16  
    Odetnij biały i podłącz od strony sterowania nie czujnika na mase
  • #19 10573719
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Witam ponownie!
    Długo się nie odzywałem ponieważ miałem nieoczekiwaną wizytę w szpitalu, i przez pobyt tam wpadła mi pewna myśl do głowy.
    Czy zamiast czujnika jaki mam na reduktorze mogę zamontować coś takiego:
    http://www.drypa.pl/produkt4012_CZUJNIKI_-_Te...jnik_temperatury_gazu_Zavoli_Alisei_King.html

Dobrze rozumiem że taki czujnik mierzy temperaturę bezpośrednio płynu chłodniczego?
    To przyspieszyłoby przełączenie silnika na gaz w porównaniu do obecnego rozwiązania (zwykły czujnik temperatury na parowniku).

pytam ponieważ jeżeli się mylę wywaliłbym pieniądze niepotrzebnie w błoto.

Pozdrawiam i czekam na odpowiedź:)
  • #20 10573806
    elektryku
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Jeśli chcesz od razu przełączać na gaz, to zewrzyj kable od czujnika na reduktorze.
  • #21 10575533
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Elektryku: to już wiem ale wolałbym jednak aby towarzyszył temu jakiś czujnik.
  • #22 10577291
    elektryku
    Poziom 16  
    Możesz programowo w sterowniku LPG obniżyć temperaturę przełączania.
  • #23 10580650
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Elektryku: Gdyby Pan przeczytał cały temat od początku to wiedziałby Pan o tym że sterownika bedini nie da się przeprogramować.
  • #24 10581992
    elektryku
    Poziom 16  
    Nie wiem, kto Ci takich głupot naopowiadał.
  • #25 10585277
    art567
    Poziom 16  
    no to poprosimy kolege "elektryku" o podanie sposobu obniżenia p r o g r a m o w o temperatury przełączania w instalacji Bedini
  • #27 10587049
    elektryku
    Poziom 16  
    Panowie wybaczą. Sprawdziłem dziś specjalnie na warsztacie i nie da się. Możesz dać osobny termostat żeby złączał odwód np. przy 20* i gotowe. Rozumiesz o co mi chodzi?
  • #28 10590123
    Bodziu_91
    Poziom 12  
    Nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym termostatem, jak to miałoby wyglądać?

Tak pomyślałem żeby przenieść ten czujnik w miejsce aby pobierał temperaturę bezpośrednio z cieczy chłodzącej.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiadający samochód Lanos 1.3 z instalacją gazową Bedini poszukuje sposobu na szybsze przełączanie z benzyny na gaz, które obecnie następuje dopiero przy temperaturze 30°C. W dyskusji poruszono możliwość zakupu nowego sterownika, takiego jak AC STAG-2W lub Autronic AL-700, które mogą umożliwić wcześniejsze przełączanie. Użytkownicy sugerują również zmasowanie czujnika temperatury na reduktorze, co pozwoli na natychmiastowe przełączenie na gaz. Wskazano, że istnieją różnice w cenach sterowników, które mogą wynikać z dodatkowych funkcji, takich jak czujniki poziomu gazu. Użytkownik rozważa także przeniesienie czujnika temperatury w miejsce, gdzie będzie mógł mierzyć temperaturę płynu chłodniczego, co mogłoby przyspieszyć proces przełączania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA