logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiennik układu TOP210 o mocy 7-8W z możliwą zgodnością wyprowadzeń

hardtmuth 10 Sty 2012 08:31 3855 10
REKLAMA
  • #1 10375706
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Ocena: 30
    Poszukuję zamiennika do TOP210.
    Zależałoby mi na wyprowadzeniowo zgodnym z TOP210.
    Jeśli nie można uzyskać 100% zgodności pinów, to też proszę o bliskie jemu propozycje.
    Moc wystarczy 7-8W. Jeśli potrzebne są inne dane, proszę pytać. Pilne.
  • REKLAMA
  • #3 10375745
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Tak naprawdę to TOP210 kończy się niedługo, terminy dostaw są długie dla większych niż pojedyncze partie i jeśli nie przeprojektować całego zasilacza to właśnie szukam zamiennika.

Dziękuję mimo to za linki, może na jakiś czas uratuje to mnie.
  • REKLAMA
  • #4 10375768
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1537
    hardtmuth napisał:
    Tak naprawdę to TOP210 kończy się niedługo, terminy dostaw są długie dla większych niż pojedyncze partie i jeśli nie przeprojektować całego zasilacza to właśnie szukam zamiennika.

Teraz rozumiem. Myślałem, że chodzi o jednostkową serwisową wymianę układu scalonego.
  • #6 10376810
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    -> hardtmuth

Nie rozumiem uporu w trzymaniu się przestarzałego rozwiązania. Od układów TOP20x minęło 15 lat i bodaj mamy już 7 generację. Układy TOP209/210 zostały dawno temu wyparte przez znacznie tańsze i lepsze układy serii TinySwitch tego samego producenta - obecnie już 3 generacja.

Przeprojektowanie zasilacza na nowe układy jest banalne a oszczędności i brak problemów z utrzymaniem produkcji warte grzechu. Ale przede wszystkim - zgodność ze współczesnymi i przyszłymi normami.

-> hefid

Chodziło o DOKŁADNĄ zgodność - lista na dole jest dość przypadkowa.
  • REKLAMA
  • #7 10376903
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Dzięki za zamienniki przejrzę je.

-RoMan-
    Nie trzymam się tego rozwiązania przestarzałego scalaka. Wybrałem niecały rok temu (jak nie było problemów z dostępnością), bo znałem działający projekt na TOP210. Co do zgodności, nie było najmniejszego problemu z uzyskaniem zgodności zasilacza z normami, aktualnie obowiązującymi.

Właśnie przeglądam, na co się zdecydować i trzeba będzie machnąć nowe PCB oraz trafo. TNY274 polecono mi kilka miesięcy temu jako dobry wybór - co o tym myślisz?

Ta większa moc byłaby mi na rękę.
  • REKLAMA
  • #8 10376927
    hefid
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 6168
    Zamykam.
    Uważam, że temat został wyczerpany.
    -RoMan-
    Cytat:
    hardtmuth napisał:
    Jeśli nie można uzyskać 100% zgodności pinów, to też proszę o bliskie jemu propozycje.

Poszukiwanie zamienników układów przeradza się w dział porad.
  • #9 10378188
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    hefid napisał:
    Poszukiwanie zamienników układów przeradza się w dział porad.
    Tak, autor pytał o zamiennik, tymczasem poszerzył temat.
    Ale można umożliwić dalszą dyskusję - przenoszę.
  • #10 10379150
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Seria TinySwitchIII jest zdecydowanie lepsza. Z tego, co znalazłem w korespondencji, proponowałem wtedy TNY276 - ze względu na pracę w ciasnej obudowie.

Różnice są na plus:
    - lepsze odprowadzanie ciepła - 4 piny (5-9) łączone z minusem zasilania, z jednego boku,
    - pin D (4) odseparowany większą przerwą od pozostałych (brak pinu 3),
    - wyższa częstotliwość pracy (średnio 132kHz),
    - modulowana częstotliwość pracy (jitter), dzięki czemu łatwiej spełnić normy EMC,
    - brak konieczności stosowania uzwojenia pomocniczego (bias) po stronie pierwotnej,
    - brak zewnętrznych elementów kompensacji - jeden kondensator blokujący zamiast 3 elementów biernych,
    itd.
  • #11 10381015
    hardtmuth
    Poziom 20  
    Biorę TNY276. Problem rozwiązano.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał zamiennika dla układu TOP210 o mocy 7-8W, z preferencją dla zgodności wyprowadzeń. W odpowiedziach zasugerowano, że TOP210 jest dostępny, ale jego produkcja kończy się, co skłoniło autora do poszukiwania alternatyw. Proponowano układy z serii TinySwitch, w szczególności TNY276, który oferuje lepsze parametry, takie jak wyższa częstotliwość pracy, lepsze odprowadzanie ciepła oraz uproszczoną konstrukcję. Ostatecznie autor zdecydował się na TNY276 jako odpowiedni zamiennik.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA