logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Toshiba Portege 3500 dotyk nie działa na pełnej przestrzeni matrycy

billboard 11 Sty 2012 18:42 2018 9
REKLAMA
  • #1 10382335
    billboard
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Witam
    Jestem posiadaczem dwóch sztuk Toshiba Portege 3500.

Toshiba Portege 3500 dotyk nie działa na pełnej przestrzeni matrycy

Oba zestawy są kompletne miedzy innymi są do nich rysiki (lekkie bez baterii). Sytuacja jest następująca oprogramowanie kompletne, oryginalne jest zainstalowane, system to Windows XP Tablet Edition PL a opcja dotykowa rysikiem nie funkcjonuje w pełni tj. na środku matrycy działa w bliżej krawędzi już nie. Dotyk próbowałem skalibrować jest ot jednak nie możliwe z racji iż właśnie bliżej krawędzi pióro nie funkcjonuje.

Zastanawia mnie jak zdiagnozować tego typu usterkę czy jest ot wina rysika czy tez samej matrycy lub jej części oraz czy jest szansa aby to naprawić. Może ktoś już spotkał się z takim przypadkiem lub też podobnym i może pomóc / doradzić / udzielić wskazówek.

pozdr.
  • REKLAMA
  • #2 10386056
    91janek
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Witaj. Jeżeli miał byś uszkodzony dotyk to w całości a nie w jej części. Spróbuj wgrać na nowo system powinno pomóc.
  • REKLAMA
  • #3 10387647
    billboard
    Poziom 10  
    Na "starym" systemie i na świeżym to samo.
    Zastanawia mnie czy to wina części matrycy czy samego pióra, które defakto jest nierozbieralne.
  • REKLAMA
  • #4 10387744
    djasek
    Poziom 24  
    Ocena: 44
    91janek napisał:
    Witaj. Jeżeli miał byś uszkodzony dotyk to w całości a nie w jej części. Spróbuj wgrać na nowo system powinno pomóc.

Bzdura.

Możesz mieć jak najbardziej uszkodzony dotyk.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 10387800
    billboard
    Poziom 10  
    djasek możesz mi opisać co może byc przyczyną usterki.
    Czy ten dotyk działa na podstawie pióro vs. odbiorniki w rogach matrycy?
    Spotkałeś się z podobną usterką?
  • #6 10387819
    djasek
    Poziom 24  
    W środku masz napylone na folii cienkie delikatne ścieżki, możliwe, że któraś z nich się przerwała, i przestał działać fragment dotyku.

Nie ma żadnych odbiorników.

Tak spotkałem się. Skończyło się wymianą całego ekranu. Ciężko jest zdemontować sam dotyk, by czegoś nie uszkodzić przy okazji.

Pozdrawiam
  • #7 10387846
    billboard
    Poziom 10  
    Czyli dotyk nie jest do uratowania jedynie do wymiany?
    Jakie to mogą być koszta?
  • #8 10387888
    djasek
    Poziom 24  
    Ciężko to określić, cena matrycy z dotykiem, i jeśli sam sobie wymienisz to bedziesz mieć tylko w tej cenie, jeśli nie to jeszcze + cena wymiany.
    Cały taki tablet widzialem za 450 zł :D , więc może nie bedzie tak aż źle.

Pozdrawiam
  • #9 10395973
    billboard
    Poziom 10  
    Czy jest ktoś w stanie pożyczyć lub sprzedać wpełni dzałające pióro do modelu Toshiba Portege 3500?
  • #10 10447713
    billboard
    Poziom 10  
    Witam ponownie.
    Sprawa obecnie przedstawia się następująco. Zdjąłem ramkę i odkręciłem matryce delikatnie poruszyłem kabelki łączące matryce z reszta podzespołów. Po skręceniu elementów zamontowałem baterie i uruchomiłem urządzenie. Przystąpiłem do kalibracji ekranu i o dziwo pióro zadziałało. Byłem w stanie wskazać/dotknąć punktów które kreator wyznaczył niezbędne do kalibracji. Ogólnie jest sukces z tym że zauważyłem, podczas rysowania piórem / poruszanie kursorem - jest pionowa część matrycy ok 4cm która kompletnie nie reaguje na ruch piórem.

Co dalej robić z tym fantem czy macie jakieś sugestie podpowiedzi.

pozdr.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada dwa tablety Toshiba Portege 3500, w których występuje problem z działaniem dotyku. Dotyk działa tylko w centralnej części matrycy, a w pobliżu krawędzi nie reaguje. Po próbie kalibracji, która nie była możliwa z powodu braku reakcji w niektórych obszarach, użytkownik zastanawia się nad przyczyną usterki - czy to wina rysika, czy samej matrycy. Odpowiedzi sugerują, że problem może wynikać z uszkodzenia ścieżek na folii matrycy, co może wymagać wymiany całego ekranu. Użytkownik podjął próbę naprawy, poruszając kable łączące matrycę, co poprawiło działanie dotyku, ale nadal występuje martwy obszar o szerokości 4 cm. Użytkownik pyta o dalsze kroki oraz ewentualne koszty wymiany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA