logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5230 nie łączy się jako modem z Samsung RV511 przez Ovi Suite i BT

mkorbi 12 Sty 2012 11:32 3297 7
REKLAMA
  • #1 10385411
    mkorbi
    Poziom 10  
    Witam!

Szukałem już wcześniej w googlach i nie mogłem znaleźć rozwiązania na mój problem.
    Po prostu nie mogę połączyć komputera z telefonem by ten działał jako modem.

Próbowałem przez Ovi Suite, Nokia Suite, Noka PC Suite i też nie działa (też kablem)

Próbowałem u kolegi przez BT też nie działa.

Nie wiem czy mam jakieś złe ustawienia na telefonie bo w telefonie internet mi ładnie śmiga

Mam Play Fresh Internet

Nokia jest zauktualizowana poprzez jej własny wbudowany aktualizator.

Mój laptop to Samsung RV511
    Win 7 Home Premium SP1

Aha. I telefon kolegi działa u mnie jako modem.

Taki błąd się wyświetla
    Nokia 5230 nie łączy się jako modem z Samsung RV511 przez Ovi Suite i BT

Co i tak jest sukcesem bo wcześniej nawet nie widziało modemu a teraz już widzi.
  • REKLAMA
  • #2 10385587
    Sh3vieR
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    Być może złe sterowniki, lub uszkodzony fon .
  • REKLAMA
  • #3 10385764
    mkorbi
    Poziom 10  
    Nie nie nie.

Wyszło chyba tak (przypadkiem):

Najpierw nie wykrywalo mi wszystkich sterowników BT ale dziwilem sie czemu przez kabel nie działa. I usunąłem mojego fona z urządzeń.
    Potem znowu dałem "dodaj urządzenie" ale z włączonym Nokia PC Suite i znalazło wszystko sterowniki. Ale mam wrażenie, że wcześniej też tak robiłem i nie działało.

Potem sprawdziłem ten błąd i się okazało, że kolega wyłączył mi kiedyś usługę telefonu "bo przecież Ci nie będzie nigdy potrzebna"

Włączyłem ją i działa :)
  • #4 11522767
    Maciek6.1990
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    O jakiej usłudze mówisz? Mam taki sam problem, powiedz dokładnie jak go rozwiązałeś?
  • REKLAMA
  • #5 11525389
    mkorbi
    Poziom 10  
    Usługa w Windowsie.
    Albo w polu 'uruchom' wpisujesz "services.msc" albo można to chyba z panelu sterowania wejść. I miałem wyłączone "telefon" czy jakoś tak to się nazywa.
  • REKLAMA
  • #6 11527111
    Maciek6.1990
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Znalazłem usługę "Telefonia". Była włączona, zrestartowałem ją i nadal nic. Żaden program nie chce mi się połączyć za pomocą telefonu. U kolegi na kompie, przy użyciu tych samych programów, wszystko hula...
  • #7 11527114
    maslak....
    Poziom 1  
    spróbuj przez menadżer urządzeń podłącz telefon a następnie odinstaluj go i uruchom ponownie kompa ale tak samo przez menadżera go instaluj powinno zadziałać.
  • #8 11527194
    mkorbi
    Poziom 10  
    Naprawdę nie pamiętam, jak się łączyłem. Zgubiłem ten telefon jadąc stopem po Hiszpanii. Sprawdź może resztę usług po nazwach i opisach i jeśli coś będzie brzmiało podobnie to może warto włączyć. Ja chyba nie używałem innych programów, poza tymi wbudowanymi do windozy. Ale nie pamiętam.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z połączeniem telefonu Nokia 5230 jako modemu z laptopem Samsung RV511 przez Ovi Suite i Bluetooth. Mimo że internet w telefonie działa, nie udaje się nawiązać połączenia z komputerem. Po kilku próbach, w tym przez różne programy (Nokia Suite, Nokia PC Suite), użytkownik odkrył, że problem leżał w wyłączonej usłudze "telefon" w systemie Windows. Po jej włączeniu połączenie z laptopem zostało nawiązane. Inni użytkownicy sugerują sprawdzenie sterowników oraz ponowną instalację urządzenia przez menedżera urządzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA