logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przetwornica Step-Up na MAX 1797 - mocno się grzeje

badziej 13 Sty 2012 14:21 5155 9
REKLAMA
  • #1 10390734
    badziej
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam,
    Zlutowałem przetwornicę na MAX 1797. Wszystko jest ładnie - daje napięcie ~5V.
    Oczekiwałem od niej prądu, rzędu ~ 500mA @ 5V.

Po Uruchomieniu ( np 2. Akumulatorki AA) strasznie się grzeje. Wyprowadzenia mam co prawda nie najszersze (rzędu 32mil - jak to wygląda w kwestii technicznej ; ile przy takim poborze powinno być) , jednak już po uruchomieniu układ strasznie się grzeje.

Obwód wykonany został jak w nocie katalogowej Nota katalogowa

Na pierwszej stronie "Typical Application", z wykorzystaniem 3 elementów: 2 kondensatory, oraz cewka. Oto one:

Kondensator wejściowy KEMET T520D476M016ATE035 47uF; 16 V
    Nota Katalogowa

Kondensator wyjściowy AVX TPSC476K010R0350 47uF, 10V ESR 350 Ohm
    Nota Katalogowa

Dławik FerroCore DE0703-22/ 22uH; 1,07A; 0,19R; SMD; 7,3x7,3x3,2mm; ±20%
    Nota Katalogowa
    (Napisane jest na obudowie 220 - prawidłowo ?)

Jak już napisałem napięcie wyjściowe się pojawia rzędu 5V.
    Co może być powodem grzania się Max1797 ? Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 10390839
    goldi74
    Poziom 43  
    Ocena: 1535
    Pokaż rysunek swojej płytki drukowanej.
  • REKLAMA
  • #3 10390886
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Jakim cudem oczekiwałeś 500mA, skoro producent deklaruje 250mA@5V - strona 3 dokumentacji.
    Jeśli chcesz większego prądu wyjściowego, to na pewno nie z dławikiem o prądzie nasycenia 1.07A - użyj większego dławika.

Jednak to, czego mi najbardziej brakuje, to rysunek płytki.
  • #4 10390909
    sebagnych
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    A dobrze polutowane?
    Sam mam to robić mam dławiki ze coilcrafta (sample), maxa mam ze sampli.
  • REKLAMA
  • #5 10390997
    badziej
    Poziom 10  
    -RoMan- napisał:
    Jakim cudem oczekiwałeś 500mA, skoro producent deklaruje 250mA@5V - strona 3 dokumentacji.
    Jeśli chcesz większego prądu wyjściowego, to na pewno nie z dławikiem o prądzie nasycenia 1.07A - użyj większego dławika.

Jednak to, czego mi najbardziej brakuje, to rysunek płytki.

Tak 250mA @ 2 V (Batt IN), 500+ 3,6V strona 6 dla VOUT 500mA@5V.
    Jednocześnie jestem świadom tego, że napisałem iż grzeje się przy 2 akumulatorkach - użyte w sensie "JUŻ". :P

Cytat:
    A dobrze polutowane?
    Sam mam to robić mam dławiki ze coilcrafta (sample), maxa mam ze sampli.

Ha I tu pies pogrzebany => nie wiem co jak i gidze ... . Sprawdzałem poprawność ścieżek przed lutowaniem, jednak po lutowaniu okazuje się, że na wejściu jest zwarcie :/ - optymistycznie rzecz biorąc - MAX 1797 działa ( nie zabiło go to - ma też chyba jakieś zabezpieczenie ? => Daje w końcu 5V na wyjściu). Muszę sprawdzić, przez co :/ nie ma żadnego perfidnego zlewu cyny widocznego, ok schemat zaraz zamieszczę.

@-RoMan- jakieś sugestie cewek ? Trudno mi coś dobrać- wziąłem najbliższą wedle mnie podaną do tej w nocie katalogowej. Poleć proszę jakąś, którą dostanę w miarę szybko najlepiej ( a jakbyś znał konkretny sklep w Poznaniu to już super :D).

Schematy:

Przetwornica Step-Up na MAX 1797 - mocno się grzeje Przetwornica Step-Up na MAX 1797 - mocno się grzeje
  • #6 10391122
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Przecież to oczywiste, że przy dwóch akumulatorkach są gorsze warunki pracy niż przy trzech. Co do dławika - ja bym dał DE1205-22.

Projekt płytki to jakiś koszmarny sen elektronika. Uprzedzając - wszystko jest źle. Tak się nie robi przetwornic. Kondensatory muszą być łączone możliwie najbliżej nóżki 4, brakuje powierzchni masy do odprowadzenia ciepła.

http://datasheets.maxim-ic.com/en/ds/MAX1797EVKIT.pdf - zobacz jak tu jest zrobiona płytka, dwustronna niestety.
  • #7 10392089
    badziej
    Poziom 10  
    Dobrze wiedzieć :P, potrzebowałem na szybko a jak coś sie potrzebuje na szybko to wiadomo....

Widziałem gdzieś projekt płytki jak gdyby pod latarkę - jednak tam LBI ORAZ LBO są podczepiopne pod masę- można tak ?jedno jest wejściem to chyba można , a drugie ?

Co do płytki, no gdzieś o możliwie bliskim podczepieniu kondensatorów słyszałem ..., jednak brak wiedzy, oraz doświadczenia się kłania - a bardziej wiedzy.

Takie coś ... , może to tak być :>

Projekt latarki
  • Pomocny post
    #8 10392139
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Podałem Ci konkretny link - masz tam rysunek. Da się zrobić jednostronnie - pin 2 do masy podłącz zworką. Nie kombinuj z LBI i LBO bez potrzeby.
  • REKLAMA
  • #9 10392193
    badziej
    Poziom 10  
    Wyedytowałem a nie widziałem, że napisałeś ... no wsystko by było fajnie gdyby ta przetwornica była priorytetem ... jest tylko zdaniem pobocznym ... które będę musiał zrobić :P

Dodano po 55 [minuty]:

Nóżka 4 z 5 jest połączona ... - przy sprwadzaniu multimetrem okazuje się że są połączone ... (LX z GND ) tak powinno być :/ ? Czy może Max is dead ?

Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

Proszę, odpowiedzcie , czy tak ma być z tymi nóżkami (LX i GND ... pewnie nie :/).

Nowy schemat ... Lepiej :>?

Przetwornica Step-Up na MAX 1797 - mocno się grzeje
  • #10 10396317
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Zdecydowanie lepiej. C2 umieściłbym również poziomo. I skoro upierasz się przy 7mm dławiku, to choć zmień go na DE0704 zamiast 0703.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zbudował przetwornicę step-up na MAX 1797, która generuje napięcie około 5V, ale zauważył, że układ mocno się grzeje przy zasilaniu z dwóch akumulatorków AA. W dyskusji poruszono kwestie związane z doborem komponentów, w tym dławika o prądzie nasycenia 1.07A, który może być niewystarczający dla oczekiwanego prądu 500mA. Użytkownicy zasugerowali poprawki w projekcie płytki, takie jak bliskie umiejscowienie kondensatorów do nóżki 4 MAX 1797 oraz wymianę dławika na model DE1205-22. Wskazano również na możliwość zwarcia na wejściu oraz na potrzebę dokładnego sprawdzenia połączeń. Użytkownik zamieścił schematy płytki, które były krytykowane za niewłaściwe wykonanie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA