logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kod do pilota Alphard URC22B dla telewizora CTC Clatronic nie działa

casanova 19 Gru 2004 13:31 22777 15
REKLAMA
  • #1 1072211
    casanova
    Poziom 2  
    Najpierw chcialem powiedziec, ze jak ktos mi pomoze to dostanie nagrode ktora jest moja przyjazn :D
    Mam pilota alphard urc22b i mam telewizor ctc clatronic. w ksiazce z kodami jest ctc clatronik ale ten kod 096 nie dziala poprawnie. Czy moze mi ktos podac kod ktory by dzialal albo chociaz co mam zrobic.
    Z gory dzieki
    Jak mozecie to odpiszcie na maila albo GG, bedzie latwiej.

Korekta (ob)
  • REKLAMA
  • #2 1072289
    Bogwie
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Jeżeli masz książeczkę do pilota to w niej jest opisana procedura szukania kodu dla telewizora, do którego brak jest typowych kodów. Wystarczy tylko trochę poczytać. Powodzenia
  • #3 1072308
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    Wyszukaj kod automatycznie (do URC22B-7B):
    1. Odszukaj właściwy kod na liście kodów.
    2. Naciśnij jednocześnie przycisk SET oraz TVTXT1 aż zapali się dioda świecąca.
    3. Wprowadź 3-cyfrowy kod.
    4. Naciśnij POWER.

UWAGA: Nie przekraczaj 10 sek. pomiędzy kolejnymi naciśnięciami przycisków. Czasami odnaleziony kod nie realizuje wszystkich funkcji. Warto spróbować innych kodów dla danej marki lub wyszukiwać automatycznie.

AUTOMATYCZNE WYSZUKIWANIE KODÓW

1. Włącz urządzenie (TV/VCR/SAT/HI-FI)
    2. Naciśnij jednocześnie przyciski (najpierw) SET oraz np. TVTXT1 aż zapali się dioda świecąca
    3. Naciśnij ponownie SET i zwolnij
    4. Naciskaj przycisk POWER do 400 razy aby przeszukać wszystkie kody pilota. Jeżeli sprzęt wyłączy się puścić przycisk POWER, kod został odnaleziony.
    5. By zatwierdzić naciśnij przycisk urządzenia TVTXT1....VCR SAT

Czasami odnaleziony kod nie realizuje wszystkich funkcji

Odczytanie znalezionego automatycznie kodu:
    1. Naciśnij jednocześnie SET i 1, puść, policz liczbę mignięć diody – jest to cyfra pierwsza kodu
    2. Naciśnij jednocześnie SET i 2, puść, policz liczbę mignięć diody – jest to cyfra druga kodu
    Naciśnij jednocześnie SET i 3, puść, policz liczbę mignięć diody – jest to cyfra trzecia kodu.

Nie pisz tłustym drukiem REGULAMIN

To, że pilot jest uniwersalny, nie znaczy, że musi pasować do każdego sprzętu. Nie pozostaje Ci nic innego, jak sprawdzić TV na innym pilocie uniweralnym (nie wiadomo, czy układ odbiorczy w TV jest sprawny), lub cierpliwie szukać dalej.
    Obecnie nia mam książeczki z kodami do tego pilota, ale nie ma tam więcej kodów do tego modelu ?.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #4 1072466
    casanova
    Poziom 2  
    juz to robilem wszystko co jest napisane w tej ksiazeczce
  • REKLAMA
  • #5 1072513
    Bob57
    Poziom 18  
    Ocena: 40
    Witam!
    Wglada na to ze bazie kodow nie znajduje sie poprawny dla tego TV wiec masz dwa wyjscia: kupic uniwersalny troszku drozszy np.MAK2002 lub zamiennik do tego ktory tez jest dostepny w Elmak-u
    Pzdr.Bob
  • #6 1170739
    BlackFalcon
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam! A ja mam inny problem - kupilam pilota na Allegro i nie chce dzialac...Jest to pilot uniwersalny URC22B i pisze, zeby nacisnac rownoczesnie przycisk SET i TV1, potem jak sie zaswieci dioda, to wprowadzic 3 cyfrowy kod. OK, wszystko rozumiem, ale dioda mi sie nie swieci! Baterie sa dobre, bo je sprawdzalam gdzie indziej, wiec to nie ten problem. Rozumiem, ze TV1, to jest ten guzik pod SET? Probowalam TV1, TV2 i nic, probowalam z video ( VCR ) i tez nic. Czy robie cos zle, czy pilot nie dziala? Ile trzeba czekac na zapalenie sie tej diody? A moj TV i video pilot obsluguje, gdyz oba urzadzenia sa wymienione w instrukcji. Za szybka odpowiedz z gory dzieki! P. S. Czekam tez na maila od Sprzedawcy.
  • #7 1170828
    _PREDATOR_

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2312
    BlackFalcon ta dioda winna zaświecić się zaraz po przyciśnięciu przycisku, jeżeli postępujesz tak, jak jest w instrukcji ( uwzględniając krótki czas tej operacji), a dioda nie świeci to masz "bubelka".
    Miałem tych pilotów kilkadziesiąt, lecz kupowanych u producenta, nie miałem takich problemów, wszystkie doskonale pracują u klientów do dziś.
    Konto firmowe:
    ELMAX
    Małe Przedmieście 20/4, Olesno, 46-300 | Tel.: 535 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://ftp.interka.pl/~elmax/about.php
  • #8 1170839
    BlackFalcon
    Poziom 2  
    Eh, coz za pech...W takim razie licze na uczciwosc Sprzedawcy, ze mi go wymieni...
  • #9 1170875
    ul1002

Poziom 35  
    Ocena: 137
    casanova napisał:
    pomoze co mam zrobic.
    Z gory dzieki
    Korekta (ob)

Nie wiem jakie są inne dobre piloty uniwersalne , ale proponuje zmienic/wypróbowac pilot MAK .

->BlackFalcon jak umisz liczyć licz na siebie :) ,nie wiem[,] co kieruje człowiekiem[,] żeby takie coś kupowac na allegro ,choś osobiście jestem zadowolony z tego typu zakupów (dygresja niepodlegająca komentarzą)
    Konto firmowe:
    Almar Serwis Roland Piszczelok
    Gliwicka, Rybnik, 44-200 | Tel.: 506XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: www.almar-serwwis.pl
  • #10 1170940
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #11 1171029
    Bob57
    Poziom 18  
    Witam!
    Skoro masz teakiego pilota to przedzwoń sobie do Rzeszowa to moz Ci cos poradza, ja np. szukałem pilota do tunera sat Amstrad SR160 ktory jest w w/w ksiazecce a pilot nie działał gość z fajnym akcetem mówi mi: "wez pan zmien ten rezonator na kwarc 4Mhz i bedzie śmigać hejjjj" tak tez zrobiłem i pilot działa.
    Pzdr.Bob57
  • REKLAMA
  • #12 1171362
    zefir69
    Poziom 11  
    mam podobny problem z tym ze chodzi o kody do pilota od thomsona 32wb642s aby mozna bylo sterowac fergusonem 7018(po zmianie softu) te ktore sa podane w instrukcji nie dzialają(trzy)natomiast szukanie automatyczne nie daje rezultatu......chyba ze moze brak mi cierpliwości:)wie ktos ile orientacyjnie trzeba przeszukać plansz z kodami?i jaki jest czas w przyblizeniu?
    pozdrawiam
  • #13 1171576
    BlackFalcon
    Poziom 2  
    A ja dalej walcze z pilotem...Oto, co mi odpisal mi sprzedawca ( juz pomijam, ze jestem Pania :) :
    "Witam.Proszę sprawdzić na innych bateriach, i czy postępuje pan według instrukcji."
    No comments...
  • #14 2087237
    pawlikowski_g
    Poziom 12  
    Ocena: 10
    Dla Clatronic -a 262 kod w tym modelu pilota to 711.
    Uwaga !!!!! na automaycznym wyszukiwaniu nie udało mi sie zaprogramować pilota do tego telewizora.Recznie klepałem kody od 000-999 !!!!!!!!!!!!
    Wynmik jak wyżej : 711
  • #15 2447523
    vcarter
    Poziom 11  
    mam pilot URC22B no i niestety nie moge znalezc kodu do DVD Microlab GK-3100 :(
    czy ktos jest w stanie pomoc ?
    czy moze pozostaje tylko automatyczne przeszukiwanie kodu czyli wciskanie 400 razy power az dvd załapie ? ;)
    forum przeszukalem i instrukcje do pilota znalazlem ale niestety nie ma w niej kodu do microlaba ...
  • #16 2448832
    Bob57
    Poziom 18  
    Witam!
    Dla takiego egzotycznego odtwarzacza raczej w tym pilocie nie znajdziesz. Zobacz w elmaku choc jest to napewno drozsze rozwiazanie.
    Oczywiscie nic nie szkodzi przeszukac jeszcze raz baze w w/w pilocie automatycznie ale raczej szane marne.
    Pzdr.Bob57

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada uniwersalnego pilota Alphard URC22B i telewizor CTC Clatronic, jednak kod 096 z książeczki nie działa poprawnie. W dyskusji podkreślono, że w instrukcji pilota jest procedura automatycznego wyszukiwania kodów, która polega na sekwencyjnym przeszukiwaniu do 400 kodów za pomocą przycisku POWER po aktywacji trybu programowania. Autor potwierdził, że próbował tę metodę bez skutku. Inni uczestnicy zasugerowali, że dla tego modelu telewizora może nie istnieć poprawny kod w bazie pilota Alphard URC22B, a rozwiązaniem może być zakup innego pilota uniwersalnego, np. MAK2002 lub zamiennika dostępnego w sklepach specjalistycznych. Wskazano również, że niektóre piloty mogą mieć problemy sprzętowe, np. nie świecąca się dioda podczas programowania, co może świadczyć o wadzie pilota. Jeden z użytkowników podał kod 711 jako działający dla modelu Clatronic 262 w pilocie URC22B, jednak wymagał on ręcznego wprowadzania kodów od 000 do 999. Dyskusja poruszyła także kwestie braku kodów do innych urządzeń, co często wymusza automatyczne wyszukiwanie lub zakup droższego pilota. Wskazano, że oryginalne piloty lub ich modele mogą pomóc w znalezieniu odpowiednich kodów, a czasem konieczne są modyfikacje sprzętowe pilota, np. wymiana rezonatora kwarcowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA